Silvan, belediye ve halkın el birliğiyle inşa ediliyor
6 kez sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve devletin saldırıları ile harabeye dönüştürdüğü Amed’in Silvan ilçesini belediye ve halk elbirliği ile yeniden inşa ediyor.
6 kez sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve devletin saldırıları ile harabeye dönüştürdüğü Amed’in Silvan ilçesini belediye ve halk elbirliği ile yeniden inşa ediyor.
6 kez sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve devletin saldırıları ile harabeye dönüştürdüğü Amed’in Silvan ilçesini belediye ve halk elbirliği ile yeniden inşa ediyor. Valiliğin ‘terörden doğan zarar’ adı altında yürüttüğü hasar tespit çalışmaları sonucu halka teklif ettiği para geri çevriliyor.
Belediye Eşbaşkanı Kerem Canpolat, Silvan’ı Kürdistan’daki belediyelerle dayanışma içinde kenti yeniden inşa çalışma başlattıklarını söyledi. Canpolat, Silvan halkının yaşadığı katliam ve göç politikalarını 1990’lı yıllarda tanıklık ettiğini ifade etti.
SİLVAN’DA 6 YILDA 860 KİŞİYİ KATLETTİLER
Silvan halkının kadim geçmişi nedeniyle dimdik durmasını bilen bir halk olduğunu hatırlatan Canpolat, “Silvan’da yaklaşık 4 aydır çatışmalı ortam devam ediyor. Şimdiye kadar Silvan’da 6 sefer sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı ile birlikte siviller öldürülmüş, evler yıkılmış, kentin belli yerleri viraneye dönüştürülmüş, orantısız güç kullanılmış. 1990’lı yıllarda alışık olduğumuz manzaralar aslında biz Silvan’da 4 ay içerisinde bunu yaşadık. Sivil görünümlü ne olduğunu bilmediğimiz sınırsız yetkiye sahip olan kişiler buraya gönderilmişti. Demek oluyor ki aslında 90’lı yılların mantığının çok değişmediğini gösteriyor. Bu kentte 1990 yılından 1996 yılına kadar 860 tane insan sokak ortasında katledildi. Silvan’ın tarihsel bir özelliği var. Mervani Kürt Devletine 96 yıl başkentlik yapmış. Buradaki halk o Kürt devletinin başkentliğini yapmış bilinci halen taşıyor. 90’lı yıllarda da bugün gibi tüm baskı ve katliam politikalarına rağmen kentini terk etmedi. Burada bugün uygulanan vahşete zaten tanıklık yapmış bir halk gerçekliği söz konusu. Onun için Silvan halkı tekrardan yaşamı örme arayışında ve herkes el birliği ile bozulan cadde ev ve sokaklarını onarmaya çalışıyor” dedi.
SİLVAN’I KOBANÊ’LEŞTİRDİLER
Silvan’ın Kobanê’ye dönüştürüldüğünü dile getiren Canpolat, yıkılan 800 hanenin tekrardan onarılması için el birliği ile dayanışma içerisinde olduklarını kaydederek şunları söyledi: “Bunu herkes bilmeli ki sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde resmen insanlık onuru ayaklar altına alındı. 70 yaşındaki bir yaşlıdan, 7 yaşındaki bir çocuğa kadar kurşunlara dizildi. Bu vahşet barış sürecinin bozulması ile başladı. Ama her şeye rağmen Silvan halkı dimdik ayakları üzerinde durmayı da bildi. Silvan’da sokağa çıkma yasağının ardından Kobanê’leşen bir manzara ile karşı karşıya bırakıldık. Şu an Silvan’da hem belediyemiz hem de Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi’nin katkısı ile bir inşa çalışması başlatmış bulunmaktayız. Kimileri evlerin tamiratını yapmaya çalışıyor, biz belediye olarak yıkılan 3 mahallemizi önceden daha yaşanır hale getirmeye çalışıyoruz. Ancak imkanlarımız biraz kısıtlıdır. Hayata dair ne yapılması gerekiyorsa şimdi hep birlikte bunu yapıyoruz. Şu ana kadar 800 tane evin tahribatı söz konusu, 25 binanın yıkılıp tekrardan inşa edilmesi gerekiyor. Yüzlerce araç kullanılamaz hale gelmiş bulunmakta.”
HENDEKLER KÜRT SORUNUN KÜÇÜK BİR PARÇASI
“Burada sorun sadece hendekler midir?” sorusuna açıklık getiren Canpolat, Kürt sorunun küçük bir parçası olan hendeklerin gözerde edilmemesi gerektiğini altını çizerek, “Aslında fotoğrafın tamamına bakmak lazım. Hendekler Kürt sorunun en küçük bir parçasıdır. Silvan halkı da böyle bakıyor. Silvan halkı bunun için ayakları üzerinde dimdik durabiliyor. Şu an yıkılan evlerin tadilatı için herkes bir arada seferberlik ilan etmiş ve Silvan’da kalma, kentine sahip çıkma ısrarı var. Onun için işi hendeğe bağlayıp, ‘hendek bitti sorun da bitti’ anlayışından kurtulmalıdırlar. Silvan halkı da Kürt sorununun çözülmesi için şu an direniş gösteriyor. Savaştan en çok etkilenen Kürdistan kentlerinden bir tanesi Silvan olmasından kaynaklı asında bu direnci de savaşın sonlanması için müzakerelerin başlamasını istediği içindir” dedi.
‘SANKİ HALK KENDİ EVİNİ YIKMIŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR’
Valiliğin ‘terörden doğan zarar’ adı altında yürütülen hasar tespit çalışmaları sonucu halka teklif edilen paranın reddedildiğini söyleyen Silvan Belediye Eşbaşkanvekili Zuhal Tekiner ise, halkın kendi evlerine zarar verdiği izlenimi yaratılmak istendiğine dikkat çekti.
“Silvan’da 6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. En son 12 gün boyunca devam eden sokağa çıkma yasağı kentte büyük bir tahribata neden oldu. Şu an GAP Belediyeler Birliği ve bölgedeki birçok belediyelerinin katkıları ile evi yıkılan yurttaşların soğuk kış günleri gelmeden önce evlerine dönebilmeleri için çalışıyoruz” diyen Tekiner, bunun tümden halkın zararını karşılayabilecek bir çalışma olarak nitelendirilemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Yeterince imkanlarının da bulunmadığını söyleyen Tekiner, “Valiliğin bu konuda hasarlı evlere ilişkin yapmış olduğu hasar tespiti vardı. Bu hasar tespitinde de insanların genellikle hasarının yüzde birini karşılamayacak maddi bir geri dönüş oldu. Devletin yaptığı şeyi sanki halkın kendi evlerine zarar vermiş gibi algılanıp bin TL gibi cüzi bir para teklifinde bulundular. İnsanlar devletin bu talebi kabul etmediler. Halkın kışı evlerinde geçirmesi için biz de kentte bozulan yerleri onarıyoruz” diye konuştu.
05.12.2015 SILVAN BELEDIYE ES BASKANLARI ACIKLAMA ILCEDE YENIDEN INSA_1 from ANF on Vimeo.