Silopi'de bir araya gelen binler: Tecridi kırmanın zamanı

"Dem Dema Azadiyê ye” şiarıyla Silopi’de halk şöleninde binlerce kişi bir araya geldi. Şölende konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmanın zamanıdır” dedi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde, "Dem Dema Azadiyê ye” (Şimdi Özgürlük Zamanı) şiarıyla Şırnak'ın Silopi ilçesi Newroz Parkı'ndaki şölen düzenlendi. Şölene Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz ile binlerce kişi katıldı. "Êdî Besê! Dem dema Azadiyê ye", "Savaşa hayır barış hemen şimdi" yazılı pankartların asıldığı alanda, "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı. Halkın yöresel kıyafetleriyle katıldığı şölende, "HDP halktır halk burada” sloganlarıyla halaylar çekildi.

Şölende ilk olarak konuşan TJA aktivisti Asuman Külter,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı mücadele çağrısı yaptı. Külter, "Tutuklularımızı özgürleştirene kadar direneceğiz” dedi. 

HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Kadir Konur ise, “Bizler saldırılara karşı direneceğiz, diz çökmeyeceğiz ve baş eğmeyeceğiz. HDP halktır, siz onları cezaevlerine de atsanız, kapatsanız da HDP halklara umuttur" diye belirtti.

Silopi Belediye Eşbaşkanları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk, halkı selamladı. Eşbaşkan Fidan, HDP'li belediyelere kayyum atanmasına dikkat çekerek, "Silopi halkı kayyumun ne olduğunu biliyor. Kayyum hırsızlıktır, parçalamaktır. Halk tüm baskılara rağmen yine alanlarda dik duruşunu sergiliyor. Biz dün alanlardaydık, bugün de alanlardayız yarında alanlarda olacağız” dedi.  

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da, "AKP-MHP ittifakının sonu geldi. Sizin direnişinizle onların sonu geldi. Faşizmin dermanı HDP’dir” şeklinde konuytu

AYDENİZ: TECRİT KIRILANA KADAR DİRENECEĞİZ

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, şölene katılan binleri selamlayarak konuşmasına başladı. İmralı tecridi ve hak ihlallerine karşı cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi eylemine değinen Saliha Aydeniz, şunları söyledi:

"Özgürlük mahkumları 233 gündür açlık grevinde, onları buradan selamlıyoruz. Bugün Kürdistan ve Türkiye’de Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle grevdeler. Bugün tecritle insanlık suçu işleniyor. Bu suçun ortadan kaldırılması için grevdeler. Tecridin kırılması ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için bugün açlık grevindeler. Tutuklular 14 Temmuz’dan bugüne cezaevlerini özgürlük ve direniş alanlarına çevirdiler. Bizlerde tecrit kırılana kadar direneceğiz.

İmralı Adası’ndaki tecrit, tüm ülkeye yayıldı. Bugün kirli politikalar, savaş politikaları ve kayyum politikaların hepsi tecritle bağlantılıdır. Tecrit kalkmayana kadar ekonomik, siyasi, toplumsal krizler sürecektir. İmralı tecridi kalkmayana kadar demokrasi gelmeyecektir. Demokrasi için İmralı tecridinin bir an önce kırılması gerekiyor. Öcalan için bütün dünyada eylem ve etkinlikler düzenleniyor. Sayın Öcalan bugün Kürdistan, Ortadoğu ve Türkiye’ye demokrasi getirecektir. Bunun için bütün dünya diyor ki Sayın Öcalan özgür olmalıdır. Bizler de diyoruz ki Kürt sorunun çözülmesi ve demokrasinin gelmesi için kapı kapı gezmeyin. Kürt sorununun çözümü için Kürtlerin muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. AKP-MHP faşizm yaratmak istiyor. Bugün 3 parça Kürdistan’da savaş sürdürüyorlar. Ne zamana kadar Kürt halkıyla kavga edeceksiniz? Çözüm savaş, tecrit ve kayyım değildir.”  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erzurum’da "çözüm" süreciyle ilgili “Karanlık ajanda” açıklamasına tepki gösteren Aydeniz, Kürtlerin ajandalarının barış, demokrasi olduğunu söyleyerek, “Sizin ajandanız Roboski, Taybet İnan’dır, Çöktürme Planı'dır. Çöktürme Planı'nız o hale geldi ki siz çökme aşamasına geldiniz” diye konuştu. 

Saliha Aydeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Kürtleri bitirmek istiyor. Kürtler buna karşı büyük bir mücadele yürütüyor. Bizler bugün birliğimizi sağlamazsak, bu kirli girişimler devam edecektir. Birliğimizi 4 parçada sağlamalıyız. Bir parça için değil, bir aile için, bir parti için değil, tek parça Kürdistan için birliğimizi sağlayalım. Bugün bu şölende diyoruz ki zaman özgürlük zamanıdır. Zaman birlik zamanıdır. Zaman Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için direnme zamanıdır."

Şölen Koma Awazên Botan, sanatçı Merve Admış ve Azad Bedran’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.