Sancar: İktidar darbeci, biz de darbeye karşı yürüyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "İktidar darbeci ve biz bu darbeye karşı yürüyoruz" diyerek, kararlılık mesajı verdi.

HDP'nin Edirne ve Hakkari’den başlattığı 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü' Van ve İstanbul’da devam ediyor. Bugünkü program kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Van Barosu’nu ziyaret etti. Sancar’a HDP Sözcüsü Ebru Günay, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve Van Milletvekili Murat Sarısaç ile HDP yöneticileri eşlik etti. Heyeti, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.
Sancar'ın konuşmasının satır başları şöyle:
"Bazı yerlerde engellemeler biraz daha can sıkıcı, tatsız boyutlara ulaşabiliyor. Ama buradan tekrar hatırlatmak isterim; HDP demokratik meşru zemini hakkı olan çerçevede kullanmakta kararlıdır. Bunu yaparken demokratik meşru zemini terk etmemeye kararlıdır. Bu konuda yapılacak her türlü provokasyon girişimini boşa çıkaracak kadar olgunluk, birikim ve kararlığımız vardır.
Yürüyüşümüz adalet, barış, demokrasi sorunlarını hep birlikte çözme çağrısıdır
Yürüyüşleri kalabalık tutma gibi bir kararımız da yok. Tersine pandemi koşullarında halk sağlığını da mutlaka önemseyerek planladık bu yürüyüşü. Burada önemli olan halkımızla gönüllerde ve seste buluşmaktır.
Bölge barolarının Mardin’de yaptığı buluşmayı kutluyorum.
Bu iktidar, alternatif ve muhalif çalışma yürüten kuruluşları budamaya ve kontrol etmeye çalışıyor:
Mesela şimdi gündemde, baroları işlevsizleştirme amacına dönük hazırlıklar var. Özellikle barolar gibi meslek örgütlerinin, TTB gibi çok değerli birikimlere imza atmış ve çok değerli çalışmalar yapmış kuruluşların, TMMOB gibi kuruluşların muhalif ve alternatif çalışma ve üretme işlevlerini budamaya yöneliktir.
İktidar darbeci zihniyete sahip ve biz bu darbeye karşı yürüyoruz.

'ARTIK YARGI YOK'

Ayrıca son zamanlarda adil yargılama konusundaki sıkıntıların ulaştığı boyut da çok vahim. AYM Başkanı bile geçen gün bir toplantıda, bir üyenin yemin töreni toplantısında itiraf etmek zorunda kaldı. Gerçekten yargı artık yargı adını hak edecek konumdan çıkmıştır.
Son yıllarda yapılan atamalarla bir yandaş hakim zümresi oluşturuldu.
Ölüm orucunda olan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adalet talebine yanıt verilmeli.

'İŞKENCE ARTTI'

Son zamanlarda artan insan hakları ihlalleri ve bilhassa işkence vakaları ve  bunların normalleştirilmesine yönelik hamleler çok vahimdir. Çok çok ağır bir durum. İnsan hakları ihlallerini kendi varlıklarını sürdürmek için fırsat olarak değerlendiren iktidarlar, bizatihi kendilerini büyük bir tuzağa sürüklediklerinin farkına varmıyorlar. İnsan hakları ihlallerinden bir iktidarı sürdürme fırsatı doğurma çabası, sadece hukuken ve siyaseten değil, ahlaken de çok çirkindir."