Petrol-İş Şube Başkanı: DAIŞ'e petrol satılmasını araştırıyoruz
Petrol-İş Batman Şubesi Başkanı Şehmuz Kaygusuz, Rusya'nın "DAIŞ petrolü Batman'da işletiliyor" iddiası ile ilgili ANF'ye konuştu.
Petrol-İş Batman Şubesi Başkanı Şehmuz Kaygusuz, Rusya'nın "DAIŞ petrolü Batman'da işletiliyor" iddiası ile ilgili ANF'ye konuştu.
Petrol-İş Batman Şubesi Başkanı Kaygusuz, Rusya'nın "Türkiye DAIŞ'e petrol satıyor" iddiasını araştıracaklarını belirtti.
Petrol-İş Batman Şubesi Başkanı Şehmuz Kaygusuz, Rusya'nın "DAIŞ petrolü Batman'da işletiliyor" iddiası ile ilgili ANF'ye konuştu.
Ellerinde somut bir bilginin olmadığını ifade eden Kaygusuz, Batman'da çıkartılan petrolün BOTAŞ'ta işletildiğini, oradan da TÜPRAŞ'a pompalama yöntemi ile gönderildiğini söyledi. Rusya'nın ortaya koyduğu iddia ile ilgili, "Eğer Rusya'nın söylediğinin gerçeklik payı var ise, DAIŞ petrolü tankerlerle işletme istasyonlarına taşınmıştır. Konu ile ilgili araştırmalarımız olacak. Eğer bu iddia doğruysa bu petrol ancak BOTAŞ'ta işletilir, daha sonra pompalama yöntemi ile TÜPRAŞ'a gönderilir" dedi.
Kaygusuz, Batman'da işletilen petrol rezervlerinden Batman ve bölge halkının faydalanamadığına dikkat çekerek, "Batman halkına bir varil petrol dahi verilmemektedir. Şimdi 4 petrol kulesinin 2'sinin işlevi bulunmaktadır. Şu an TPAO, ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıyadır. Rusya'nın bu tutumu devam ederse yeni petrol rezervlerinin açığa çıkartılması için arayışlar olacak mı? Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz" diye konuştu.
KÜRDİSTAN EKONOMİSİNE KAZANCI OLMADI
Kürdistan’da üretilen petrol, Türkiye’de petrol ihtiyacının beşte birini karşılıyor. Türkiye’nin petrol ihtiyacı yılda 700 bin varil iken, kamu sektörü eliyle Batman’da yaklaşık 100 bin varil üretilmekte. Mevsime ve tekniki koşullara göre değişiyor. Bir kısmı da Midyat, Adıyaman ve Amed'de üretiliyor. Petrol üretimi, ülke ekonomisine büyük bir katkı; cari açığı engelleyen önemli bir üretim serisi. Kürdistan ekonomisine şu ana kadar pozitif bir kazancı olmadı. Kürdistan’da petrol gelirinin bir bölümünün halka ulaşabilmesi için yerel yönetimlere devredilmesini talebi söz konusu.
PETROLE ALTERNATİF YOK
Neredeyse dünya savaşları dahi petrol yüzünden çıkacak durumda. Önümüzdeki 50 yıl ise petrole alternatif birincil bir şey görünmediğini belirten uzmanlar, bilim insanlarının yaptığı araştırma ve deneylerde edinilen bulgular sonucunda böyle bir materyalin olmadığını söylüyor.
Batman özelinde Kürdistan coğrafyasında üretilen petrolün, başta Kürt halkı olmak üzere ülkedeki halkın hizmetine sokulması talep ediliyor. Batman'da çıkartılan petrol türevlerinin fabrikasyondan geçirilmeyip istihdam edilmemesi, batı illerine gönderilmesi de başta TPAO işçileri ve bölge halkın tepkisi ile karşılaşıyor.
Buradan çıkan petrol ağırlıklı olarak Kırıkkale rafinesine tren vagonları ile gönderiliyor. Bunun vergisini Ankara Vergi Dairesi; TÜPRAŞ vergisini de Kocaeli Vergi Dairesi alıyor. Dolayısıyla Batman Vergi Dairesi, Batman Belediyesi ve Batman halkı bu rafineden yararlanmıyor. Rafine yollarını bile yapan belediyeye asfalt dahi verilmiyor. Petrolü Batmanlılar üretiyor fakat farklı bölgeler bundan faydalanıyor.
NE KADAR PARA EDİYOR?
Ayrıca günlük Batman petrol üretimi 50.000 varil olarak hesapladığında, bir varil petrol 100 dolar, günlük gelir 5 milyon dolar, aylık 150 milyon dolar, yıllık ise 1.800 milyar dolar para ediyor. Kürdistan’da günlük 100.000 varil üretilmekte.