Pervari’de kontrgerilla faaliyetleri

Pervari kırsalında bir grup korucunun kontrgerilla faaliyeti yürüterek, köylüleri fişlediği öğrenildi.

Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Berêspî, Hêşet (Belenoluk), Bestê (Düğüncüler), Korîç (Kışlacık), Heçkanis (Ormancık), Serxanis (Bentköy) ve Nureşîn (Söğütönü) köylerinin bulunduğu bölgede kontrgerilla faaliyetlerinin olduğu iddia edildi. Belenoluk Jandarma Karakolu ve birçok üs bölgesinin bulunduğu bölgedeki kontrgerilla faaliyetlerinin, Pervari’deki bazı korucular tarafından yürütüldüğü belirtiliyor.

İddialara göre, 22 köy korucusu 2018 yılından bu yana gerilla kıyafetleri giyerek, gruplar halinde bölgedeki köylüleri dolaşıyor. Ş.A. ve M.A. adlı dolmuş şoförler tarafından bölgeye getirilip götürüldüğü öğrenilen korucular, dolaştıkları köylerde insanlara “işbirliği” teklif ediyor. Korucuların  kontrgerilla faaliyetleri nedeniyle son 3 yılda yaklaşık 40 köylünün gözaltına alındığı ve birçoğuna “örgüte yardım etmek” suçlaması yöneltildiği öğrenildi.

Konuya dair konuşan köylülerden biri, Kürtçe konuştuklarını belirttiği korucuların, en son 7 Ağustos’ta Hêşet köyüne geldiğini ve 15 Ağustos için “destek” istediklerini ifade etti. Köylü, ayrıca söz konusu “destek” için para teklifinde bulunulduğunu aktardı.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bir başka köylü ise, kontrgerilla faaliyetinin 2022’de arttığına işaret ederek, “Yaşanan bu durumdan kaynaklı tedirginiz. Yurtsever bir bölge olduğu için sürekli bu yönlü tuzaklar kuruluyor. Ajanlaştırma girişimleri de var. Tüm köylüler tehdit altında” diye konuştu.