Parti ve kurumlardan Kürt Dil Bayramı mesajları

Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan parti ve kurumlar, halkı Kürtçeyi her alana taşımaya çağırdı.

Siyasi parti ve kurumlar, bugün yaptıkları yazılı ve videolu açıklamalarla 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutladı.

'DİLE SAHİP ÇIKMAK KİMLİĞİNE SAHİP ÇIKMAKTIR'

Birleşik Kürt Kadın Platformu, Kürt Dil Bayramı’nı sosyal medya üzerinden bir videoyla kutladı. Aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) Ayşe Gökkan’ın da bulunduğu platform üyesi çok sayıda kadın, dilin kimlik olduğuna, dile sahip çıkmanın aynı zamanda kimliğine sahip çıkma anlamı taşıdığına dikkat çekti. Mesajlarda, Kürtçe konuşmanın ve yazmanın yaşamın her alanına taşınması gerektiği vurgusu öne çıktı.

'HER YERDE KÜRTÇEYİ KULLANMALIYIZ'

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Mezar taşlarındaki Kürtçe yazılardan dolayı güvenlik güçleri tarafından mezarlar tahrip edilmektedir. Böylesi zor ve baskının olduğu bir yerde dil bayramından ve kutlamalarından bahsedemeyiz. Böyle bir dönemde ancak mücadeleden ve mücadele yoluyla kazanımlardan bahsedebiliriz” diye kaydedildi.
"Kürtçeyi yaşamımızın tüm alanlarında kullanmalıyız” diyen DBP, şu çağrıları yaptı:
“Evde, işyerinde, yazışmalarımızda hatta okulda ve resmi kurumlarda Kürtçeyi kullanmamız gerekiyor. Kürtçeyi yaşamın tüm alanlara hakim kılmak aynı zamanda dört parçada Kürt ulusal birliğini sağlamada en etkili yöntemdir. Oluşturulmak istenilen Kürt ulusal birliğinin temelidir. Böylesi önemli bir süreçte Kürt dili, Kürt ulusal birliğini de sağlamalıdır. Bunu bilen egemen güçler Kürt dili üzerindeki yasaklarını sürdürmektedir. Tüm yasaklamalara karşın bizler de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı mücadele günü ilan ederek, yaşamımızın tüm alanlarında kullanmalıyız."

'DİLİMİZ BİRBİRİMİZİ SAHİPLENMEYİ SAĞLAR'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), tüm Kürtleri Celadet Ali Bedirhan’ın 88 yıl önce attığı 'çığlığa' kulak verme ve dillerine sahip çıkma çağrısında bulundu.
Açıklamada, Bedirhan öncülüğünde Şam'da 15 Mayıs 1932'de çıkarılan ve 15 Ağustos 1943’e kadar yayın hayatına devam eden Hawar (Çığlık) dergisinin Latin harfleriyle yazılan ilk dergi olduğu anımsatıldı. Kürt Ulusal Kongresi’nin (KNK) 2006 yılında aldığı kararla 15 Mayıs’ın aynı zamanda Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıldığına dikkat çekilen açıklamada, Bedirhan’ın çığlığının bugün için Zînî Wertê’de birlik, Maxmûr’da dayanışma, diasporada diplomasi, Qamîşlo’da bilgi, Hewlêr ve Mahabad’da birbirini sahiplenmeyi barındırdığı ifade edildi.
Açıklamada, asimilasyon ve kültürel soykırım politikalarına karşı mücadele eden Kürtler selamlandı.