PAJK: Beritan’ın eylemi mücadelemizin dönüm noktalarındandır

PAJK Koordinasyonu, şehadetinin 30’uncu yıl dönümünde Beritan’ı (Gülnaz Karataş) anarak, “Bu meşakkatli özgürlük mücadelemizin dönüm noktalarından biri de Beritan-Gülnaz Karataş yoldaşın görkemli eylemi ve şehadetidir” dedi.

25 Ekim 1992’de şehit düşen Beritan’ı eyleminin 30’uncu yıl dönümünde anan PAJK Koordinasyonu, açıklamasında bu eylemin özellikle “teslimiyetçi çizgiye, işbirlikçiliğe darbe” vurduğunu kaydetti.

VARLIĞINI KORUYAMAYAN HALK, ÖZGÜR OLAMAZ

PAJK’ın açıklaması şöyle: Kürdistan özgürlük mücadelesi 50.Önderlik yılına girerken tarihsel bir varlık yokluk savaşının kader belirleyici günlerinden geçmekteyiz. Yarım asırlık Önderliksel direnişimiz, Kürt halkını yok oluştan kurtarmıştır. Bu destansı yürüyüşte Kürdistan kadını, varlık ve özgürlük mücadelesinde üstlendiği öncü rol ile tüm dünya kadınlarına örnek bir direniş ve özgür yaşam ideolojisi yaratmıştır. Önder Apo, bu yaşam felsefesini demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma ile zirveleştirerek tüm dünya halklarına armağan etmiştir. Paradigmamızın yaşamsallaşması, varlığın inşası için özsavunmanın varlık ve özgürlük bilinci temelinde yürütülmesini gerektirir. Varlığını koruyamayan hiçbir halk, özgür olamaz. Varlığını korumanın en temel ilkesi de onu yok etmeye yönelen soykırımcı güçler karşısında savaşmak ve varlığını kesinleştirmektir. Varlığı kesinleşen insan ve topluluklar, özgürlük mücadelesi yürütebilir, özgür toplum inşasını gerçekleştirebilir.

BERİTAN’IN EYLEMİ DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİDİR

Bu meşakkatli özgürlük mücadelemizin dönüm noktalarından biri de Beritan-Gülnaz Karataş yoldaşın görkemli eylemi ve şehadetidir. İşbirlikçi-teslimiyetçi KDP karşısında “Bijî Serok Apo” diyerek eylemini gerçekleştiren Beritan yoldaş, özgürlük bilincini zirvede yaşamıştır. Varlığa dayatılan ihanet, işbirlikçilik ve ölüm karşısında özgürlük ilkesini korumanın nasıl olması gerektiğini kendi mücadele pratiğiyle ve şahadetiyle göstermiştir. Beritan yoldaşın direnişi, Apocu yaşam çizgisinde, teslimiyete ve işbirlikçiliğine yer olmadığını tüm dünyaya göstermiştir. Beritan yoldaşın eylemindeki ve şehadetindeki anlam gücü kadın özgürlük mücadelesi kadar bir bütün demokratik uluslaşma mücadelesinin yönünü belirlemiştir. Bu eylem teslimiyetçi çizgiye, işbirlikçiliğe darbe vurarak, Kürt demokratik uluslaşmasında KDP’nin hiçbir yeri olmadığını ortaya koymuştur.

KDP KÜRTLER NEZDİNDE ‘İSTENMEYEN PARTİ’

Soykırımcı faşist TC, Kürdü yok etmek için, kürdün özgürlük iradesini, direnen her hücresini yok etmek için her türlü insanlık dışı vahşeti uygulamaktadır. Kürdistan özgürlük gerillasına karşı hava saldırıları, bombardımanlar, kimyasal-taktik nükleer silah saldırıları yapmaktadır. Kuşkusuz faşist TC, tüm dünyadaki erkek egemenliğinin sistemleşmiş hali olan hegemonik sistemlerin desteğiyle, NATO üyesi bir devlet olarak bu saldırıları yapmaktadır. Ancak bugün, gerilla direnişi karşısında binlerce defa yenilen düşman saldırılarını mümkün kılan KDP’dir. KDP, Kürdistan tarihinin en büyük düşüşünü, ihanetini yaşamaktadır. Bölge yönetimi bayrağı altında faşist Türk ordusuna, asker ve çetelerine mevziler yapmakta, erzak ve cephane taşımakta, Kürt soykırımının gerçekleşmesi için her türlü imkanı hazırlamaktadır. KDP Kürtler nezdinde “istenmeyen parti” ilan edilmiştir. Dört parça Kürdistan ve dünyada başta Kürdistan kadınları olmak üzere tüm Kürt halkı, KDP’nin ihanet ve işbirlikçi çizgisini reddetmektedir.

BERİTAN YOLDAŞIN EYLEMİ TARİHSELDİR

Beritan yoldaşın eylemi de KDP’nin gerçek yüzünü açığa çıkaran tarihsel bir eylemdir.

Beritan yoldaş 90’lı yılların halklaşan özgürlük mücadelesinde Bakur Kurdistan’dan özgürlük mücadelesine katılmış ve çetin mücadele yıllarında öncü rol oynamıştır. Dersim kadınlarının soykırım saldırıları karşısında düşman askerlerinin eline geçmemek için kendilerini Dersim’in asi kayalıklarından atarak özgürlük ahlakının nasıl olması gerektiğini tüm Kürdistan halkına öğreten Besêlerden, Dersim direnişinden özünü almıştır. Büyük bir yaşam inşacısı, düşünce insanıdır. İnsana olan sevgisi, güveni, bağlılığı, onun yoldaşlarına verdiği büyük emeklerle de görünür olmuştur.

ÖZGÜRLÜK ROMANININ ALTIN SAYFALARI

Beritan yoldaş, Önder Apo’ya yazdığı raporunda Önderliğin ve Kürt kadınının özgürlük aşkının romanını yazmak istediğini belirtmiştir. Direnişiyle, yaşamıyla, savaşıyla Kürdistan kadınlarına nasıl yaşanacağının, nasıl savaşacağının ve uğrunda ölünecek yaşamlar için nasıl tarihsel direnişlerin öncülüğünün yapılacağının örnek komutanlığını sergilemiştir. Bugün Kürdistan dağlarında Kürt kadınları Beritan’ın yazmak istediği özgürlük romanının altından sayfalarını direnişleriyle yazıyorlar. 6 ayı aşkın süredir Medya Savunma Alanları’nda YJA Star kadın özgürlük gerillalarının öncülüğünde yürütülen özgürlük savaşı, özgürlük destanının ve romanının nasıl yazılacağını ortaya koyuyor.

Beritan yoldaşın şehadetinin 30.yılına girmekteyiz. 30.yılında Beritan yoldaşın direnişine, çizgisine ve özgürlük ilkelerine sahip çıkmak, tüm Kürt kadınlarının temel yaşam ilkesidir. Nasıl ki Beritan teslimiyeti kabul etmemiş, ihanetçi kdp çetelerine karşı kendini uçurumlardan atmışsa, bugün de aynı çizgide savaşan Kürt kadınları ihanetçi KDP ve soykırımcı faşist TC karşısında son nefeslerine kadar direnmektedir. Beritan’ın savaşçıları, Beritan’ın ardılları onun çizgisinde komutanlaşarak direnişin nasıl olması gerektiğini yürütülen insanlık dışı saldırılara, vahşete karşı göstermiştir. Aynı şekilde ihanet ve işbirlikçilikte sınır tanımayan KDP şahsında Kürt düşmanlarına, özgürlük düşmanlarına da nasıl yaşanacağını göstermektedir.

TÜM KÜRDİSTAN KADINLARININ İNTİKAM YEMİNİ

90’lı yıllarda savaşabilmek için büyük direnen, savaşabileceğini ve kendisini özgür bir varlık olarak yaratabileceğini kanıtlamanın büyük direnişinde olan Kürt kadını, Beritanların öncülüğünde bugüne kadar gelmiştir. Bugün YJA Star özgür kadın ordumuz bu savaşa öncülük yapmaktadır. Hem taktikte hem yaşamda hem direnişin her alanında özgürlük mücadelesinin öncülüğünü yapmaktadır. Faşist soykırımcı düşman, kadınların mücadelemizin öncüsü olduğunu itiraf etmektedir. Düşmanımız bizi Beritan’dan, Zilan’dan tanımaktadır. Bundan dolayı sürdürülen savaşta uyguladığı tüm vahşete rağmen bu direniş çizgisini, zafer çizgisini kıramadığını bilmektedir. Ekim ayında kimyasal saldırıya maruz kalan, büyük bir tahribat yaşamasına rağmen özgür yaşamdan, yoldaşlıktan, direnişten zerre kadar taviz vermeyen, son nefesine kadar direnişi, özgürlüğü, mücadeleyi ve Önderliği yaşayan Helbest Koçerîn arkadaşın ve beraberinde şehit düşen 16 arkadaşın direnişi ve şehadeti tüm Kürdistan kadınlarının intikam yeminidir.

BERİTAN TARİHİMİZ, DÜNÜMÜZ, BUGÜNÜMÜZ VE YARINIMIZDIR

Kürdistan kadınının fedai ruhu Beritan arkadaşla çizgileşmiştir. Beritan bizim savaş tarzımız, komutanımız, öncümüzdür. Beritan bizim aklımız, yüreğimiz, taktiğimiz, çizgimizdir. Beritan bizim tarihimiz, dünümüz, bugünümüz ve yarınımızdır. Helbest Koçerîn bizim intikam yeminimizdir. Güncelleşen Beritan çizgimizdir. Yaşayan tarihimizdir. Helbest Koçerîn bizim öfkemizdir.

Bizler PAJK olarak, özgürlük mücadelemizi Beritan çizgisinde yürüterek zafere taşıma sözümüzü yineliyoruz. Helbest Koçerîn ve şehit düşen 16 gerilla arkadaşımız şahsında Beritan çizgisinde direnen ve şehit düşen 30 yıllık tüm komuta ve savaşçı yoldaşlarımızı saygıyla selamlıyor, anıları önünde sevgiyle ve minnetle eğiliyoruz. Öfkemizi büyüteceğiz, intikamlarını mutlaka alacağız, yaşamda ve savaşta Beritan çizgisini zafere taşıyacağız.

EYLEMLERİ YÜKSELTME ÇAĞRISI

Helbest Koçerîn, Sara Tolhildan ve Ruken Zelal yoldaşlar şahsında ordulaşmamızın 30.yılında Beritanlaşan kadın öncülüğümüzü tüm YJA Star savaşçılarına, tüm halkımıza, Kürdistan ve dünya kadınlarına bir kez daha kutluyoruz. Beritan yoldaşın anısına yapılan tüm intikam eylemlerini saygıyla selamlıyoruz.

Özgürlük çizgisini sahiplenmek kendi özgür geleceğine sahip çıkmaktır. Kürdistan’ın tüm genç kadınlarını Helbest Koçerîn ve şehit 16 gerilla yoldaşın silahını taşımaya, direnişini yükseltmeye, intikamını almaya, özsavunmasını yapmaya ve özgür yaşamaya, soykırımcı faşist düşmanı yok etmenin hamlesine katılmaya çağırıyoruz. Bu özgürlük ilkesi doğrultusunda, tüm Kürt kadınlarını bulundukları tüm alanlarda direnişi büyütmeye, düşmana darbe vurmaya ve PAJK öncülüğünde özgür yaşamı inşa etmeye çağırıyoruz. Tüm dünya kadınlarını, dünyanın her yerinde insanlık düşmanı ve insanlığın kara lekesi haline gelen soykırımcı Türk devletini mahkum etmeye ve demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yaşamı inşa etmeye çağırıyoruz. Tüm halkımızı soykırımcı faşist TC ve “istenmeyen parti” ilan ettiğimiz KDP karşısında eylemlerini yükseltmeye, topyekün direnişi geliştirerek varlık ve özgürlük savaşını kazanmaya çağırıyoruz."