MXDŞ 4’üncü kongresi sona erdi

MXDŞ’nin 4’üncü kongresi karar tasarılarını oylanması ve yeni meclis ile meclis eşbaşkanlarının seçilmesiyle sona erdi. MXDŞ’nin eşbaşkanlağına Xezal Reşo ve Haşim Heci seçildi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ)  Şengal’deki Azadi Salonu’nda yaptığı 4’üncü kongresi ve karar tasarılarının okunması ve meclisin yeni eşbaşkanlarının seçilmesiyle sona erdi.

Kongrede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Êzidîlere ilişkin yazıları, Şengal’deki bileşenlerin temsilcileri, Rojavayê Kurdistan’ın mesajı ve önemli şahsiyet ve sivil kurumların mesajları okundu.

Kongrede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yapılması gereken eylemler, siyasi, örgütsel, eğitim, sağlık, kültür ve sanat, basın, belediye, ekonomi, diplomasi, güvenlik, savunma, gençlik hareketi alanında verilen kararlar sunuldu. Katılımcılar, karar tasarılarını oyladı.

Kongrede alınan kararların bazıları şöyle:

!Êzidî toplumu göz önünde bulundurularak Şengal Özerkliği’nin yasal ve meşru yollarla tanınması için çözüm projeleri hazırlanmalı ve ilgili yerlere iletilmelidir.

9 Ekim 2020’de alınan kararı kanun adı altında verilmiş bir komplo olarak adlandırıyoruz. Êzidîlerin iradesinin tanınmadığı bir çözümü kabul etmiyoruz.

Devletin Êzidxanê Asayişi’ni dağıtma talebi hiçbir şekilde kabul edilemez.

Êzidxanê Asayişi  meclis çatısı altında çalışmalarını yürüten Şengal iç güvenlik güçleridir.

YBŞ-YJŞ’nin başlıca görevi Irak’ı işgal edilmesine ve parçalanmasına karşı çıkma, toprak bütünlüğünü savunma, federal, demokrat bir Irak ve özerk bir Şengal için mücadele etmektir.

Önderliğin özgürlüğünü kendi özgürlüğümüz olarak görmeli ve özgürlüğümüz için mücadele etmeliyiz.

YBŞ, YJŞ ve Êzidxanê Asayişi için çalışmalar güçlendirilmelidir.

73’üncü Ferman’ın soykırım olarak kabul edilmesi, Irak ve uluslararası alanda siyasi ve hukuk mücadelesi güçlendirilmelidir.

Halkın Şengal’e dönmesi için çalışmalar genişletilmelidir.

Özerk Yönetim’in bütün Şengal halkını temsil etmesi için halk arasında örgütlenme çalışmaları başlatılmalı.

111 KİŞİLİK MECLİS

Kararların onaylanması ardından kongre seçimi yapıldı.  111 meclis üyesi seçildi. Kongreden önce köy meclislerinde seçim yapılmıştı. Şengal Demokratik Özerk Meclisi üyelerinin listesinin bir kısmı bu şekilde hazırlanmıştı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi şu meclis, kurum ve kotalardan oluşuyor; Serdeşt Meclisi, Sinûnê Meclisi, Xanesor Meclisi, Dîgurê Meclisi, Guhbel Meclisi, Borik Meclisi, Duhola Meclisi, Zorava Meclisi, Şengal Meclisi, Tilezêr Meclisi, Arap hattı Meclisi, Eşayiran Meclisi, Mesihi Kotası, Şii Kotası, Din Adamları Komitesi, Maliye Kurumu, Şehit Aileleri, Basın Kurumu, Kültür ve Sanat Kurumu, YJŞ, YBŞ, Asayiş, Öğretmenler Kurumu, PADÊ, Sağlık Kurumu, Belediye, TAJÊ ve Gençlik Hareketi.

Liste kongreye katılanlar için okundu ve oylamaya sunuldu. Tüm listeler katılımcıların çoğunluğu tarafından onaylandı.

111 kişiden oluşan meclisin seçilmesi ardından Şengal Demokratik Özerk Yönetimi’nin yeni eşbaşkanları ve iki yardımcıları seçildi. Xezal Reşo ve Haşim Heco yeni eşbaşkanlar olarak seçilirken, Heso İbrahim ve Sêvê Emo eşbaşkan yardımcıları olarak seçildi.

Yarın meclis toplanacak ve Yürütme Konseyi Divanı seçilecek.