Mardin'de Kürt çocuklara saldırı protesto edildi

Mardin Emek ve Demokrasi Güçleri, Nusaybin’de polislerin çocuklara dönük saldırısını protesto etti. HDP Sözcüsü Ebru Günay, "AKP Kürtlere karşı polise cezasızlık güvencesi veriyor" dedi.

Mardin Emek ve Demokrasi Güçleri, Nusaybin’de polislerin çocuklara silahla  saldırması ve B.E.’ye şiddet uygulamasına ilişkin açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şube binasında yapılan toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

'İKTİDAR İŞKENCEYE SEVK EDİYOR'

HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, şöyle dedi:
"Önceki olay ve tecrübelerimizden biliyoruz ki işkence ve kötü muameleden ötürü polisler hakkında işlem yapılmamakta, polisler kendilerine verilen yetkilere dayanarak cezalandırılmayacağını bildiği için bu şekilde davranabilmekte."
Devlet güçlerinin cezasızlığı bir zırh olarak görüp, işkence ve kötü muameleye teşvik edildiğini vurgulayan Kuday, polisler hakkında cezai işlemin uygulanmasını istedi.
"Türkiye’de nefret ve düşmanlık tohumları ekilerek, kindar ve dindar bir nesil yaratıldı" diyen Kuday, Adana’da Ali El Hemdan’ın öldürülmesi ve Sevda Noyan’ın bir televizyon programında dile getirdiği ifadeleri hatırlatarak, ülkede herkese farklı hukuk uygulandığını belirtti.

‘BU NEFRET KÜRT KİMLİĞİNE YÖNELİK'

Nusaybin’de yaşananların aynı zamanda Kürt kimliğine yönelik olduğuna vurgu yapan Kuday, şunları dile getirdi:
“Kürt coğrafyasında kolluk güçlerindeki bu nefretin bu kadar körüklenmesine ve yayılmasına neden olan zihniyet bu iktidarın zihniyetidir. Bu kin ve nefret gücünü iktidarın zihniyetinden almaktadır. Bütün çocuklara ve özellikle Kürt çocuklarına yönelik bu nefretin ortadan kaldırılması için bütün gücümüzle mücadele etmeye ve mücadeleyi yükseltmeye kararlıyız. Bölge çocuklarına yönelen bu nefret halinin iktidarın zihniyetinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz."

'AKP GÜVENCE VERİYOR, POLİS SALDIRIYOR'

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise salgına rağmen polis ve devlet şiddetinin Kürdistan'da devam ettiğine dikkat çekti. “AKP hükümetinin cezasızlık zırhlı ile güvence verdiği polisler maalesef bu topraklarda Kürt çocuklarına, Kürt kadınlarına, Kürt gençlerine şiddet uygulamaya devam ediyorlar" diyen Günay, Van'da kaçırılan partili ile Adana’da bir çocuğun geçtiğimiz günlerde katledilmesini hatırlattı. Günay, şunları da ifade etti:
"Yetkililer açığa alındığını söylüyor. Bu açığa alınmanın başka bir ödüllendirme biçimi olduğunu biliyoruz. Bunun bir cezasızlık zırhı olduğunu, bunun kamuoyundaki tepkileri minimalize etme hali olduğunu. Ama ne olursa olsun bizim tepkimiz bitmeyecek. Yetkililere açık suç duyurumuzdur. Bu konuda bir an önce gerekli işlemlerin yapılması ve görevden almanın yetmediğini, şiddet uygulayan polisin tutuklanması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Bu hukuki sürecin takipçisi olacağımızı da paylaşmak istiyoruz. Bu AKP’nin Kürt düşmanlığının sonucudur."