Mardin'de köylülere gözaltında işkence!

Derik-Mazıdağı ilçelerine bağlı köylerde gözaltına alınan 8 kişinin işkenceye uğradığı ortaya çıktı.

Mardin'in Derik ilçesine bağlı Çayköy (Şêb a jer) ile Mazıdağı ilçesine bağlı Konur (Şêb) kırsal mahalleleri arasında kalan bölgede, 17 Aralık günü ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' sonrası çatışmalar yaşanmıştı. Saldırı sırasında Türk özel harekat ekiplerinin yanlarında götürdüğü yüzü kapalı birinin göstermesi sonucu 8 köylü gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan Sercan Dölek, Vedat Belgin, Halil Belgin, Nezir Demir, Bedrettin Özge, Aydın Özdorak, Sinan Danış ve Ahmet Yapıcı 7 gün sonra İl Jandarma Komutanlığı'ndan Mardin Adliyesi’ne sevk edildi. Köylülerin ifadelerini alan savcılık, 8 kişiyi adli kontrol şartı ile serbest bırakılmak üzere Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Mahkemeye sevk edilen köylüler adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
Serbest bırakılan 8 kişinin gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları, götürüldükleri hastanede doktorun darp raporu vermediği öğrenildi. Köylülerin gözaltında sopayla kaba dayağa uğradıkları ve avukatların suç duyurusunda bulunacağı kaydedildi.
Serbest bırakılan köylüler, darp edildiklerini kayıt altına almak için Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) başvurmak üzere Amed'e geçti.

CENAZELER MORGDA

Öte yandan 17 Aralık günü yaşanan çatışmada yaşamını yitirdiği belirtilen ve Mardin Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırılan 4 cenazeden Servet Demir'in cenazesi ailesi tarafından alınarak Batman'da defnedildi. Diğer 3 cenazenin ise henüz kimliklerinin tespit edilmediği ve morgda tutulduğu öğrenildi.