Korsan baskın Meclis gündeminde

HDP, özgür basına yönelik korsan baskını Meclis gündemine taşıdı. Yiğitalp, "Henüz olmamış bir olayla ilgili bir arama-yakalama-elkoyma kararı hazırlayan kamu görevlileri ile ilgili nasıl bir yasal süreç işletilecektir" diye sordu.

HDP, özgür basına yönelik korsan baskını Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin soru önergesi veren Yiğitalp, "Henüz olmamış bir olayla ilgili bir arama-yakalama-elkoyma kararı hazırlayan kamu görevlileri ile ilgili nasıl bir yasal süreç işletilecektir" diye sordu.
HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp; Amed'de Dicle Haber Ajansı (DİHA), Aram Yayınları, Azadiya Welat ve KURDİ-DER binalarına yapılan korsan baskın ile ilgili, İçişleri Bakanı Selami Altınok'a soru önergesi verdi.

'BASKIN SİLAHLA YAPILDI, GÖZALTINA ALINANLARA ŞİDDET UYGULANDI'

Yiğitalp önergesinde, baskın anına ilişkin şu hatırlatmalara yer verdi:
"Diyarbakır’da bulunan Dicle Haber Ajansı (DİHA), Aram Yayınları, Azadiya Welat ve Kurdi-DER binalarına, 28 Eylül 2015 Pazartesi günü, hiçbir resmi belge bulunmadan “makul şüphe” gerekçesiyle özel harekat polisleri tarafından silahlarla baskın düzenlenmiştir. Bina camlarını ve kapılarını kırarak içeri giren polisler, bina içinde bulunan tüm çalışanları hiçbir gerekçe göstermeksizin binanın alt katında bulunan bir odaya toplayarak kimliklerine ve telefonlarına el koymuş, şiddet uygulayarak gözaltına almıştır. Bu sırada olay yerine gelen avukatlar, polisler tarafından tartaklanırken, fiili gözaltında bulunan özgür basın çalışanları otobüse bindirilerek Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştür. Emniyet bahçesinde saatlerce bekletilen çalışanlar, ardından tek tek içeriye alınarak burada 'barut arama testi'nden geçirilmiştir. Gözaltına alınan 32 kişiden 31’i gece geç saatlerde serbest bırakılırken, Che Guevara Dargın, eski bir davadan dolayı hakkında çıkan arama kararı gerekçesiyle Çocuk Şube’ye götürülmüştür."

'BASKIN KORSAN ŞEKİLDE Mİ YAPILMIŞTIR, SORUŞTURMA AÇILACAK MI?'

HDP'li Yiğitalp, Bakan Altınok'tan şu sorularına yanıt vermesini istedi:
"1) Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çıkartılan arama-yakalama-elkoyma kararının düzenlenme saati 17:30’dur. Kararda; aramanın nedenini oluşturan fiil kısmında ise; gerekçe olarak gösterilen fiilin gerçekleşme saati 17:40 olarak geçmiştir. Henüz olmamış bir olayla ilgili arama kararı düzenlenmesinin yasal açıklaması nedir?  Bu çelişki kurumlara yapılan baskının korsan bir baskın olduğunu göstermez mi?
2) Henüz olmamış bir olayla ilgili bir arama-yakalama-elkoyma kararı hazırlayan kamu görevlileri ile ilgili nasıl bir yasal süreç işletilecektir? 
3) Huzurevleri Mahallesi'nde bulunan ajansın önünde yaşanan bir çatışmanın ardından sesi duyan özgür basın çalışanlarının olayın yaşandığı yere giderek olayı görüntülemeye çalışması özel harekât polislerince basın mensupları darp edilerek engellenmek istenmiştir?  Özgür basın çalışanlarını darp eden polisler kimlerdir? Bu polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
4) Yapılan korsan baskının ardından; gözaltında tutulma gerekçelerini ve yapılan baskının hukuk dışı olduğunu söyleyen basın çalışanlarına "Biz güvenlik güçleriyiz. Makul şüpheli doğrultusunda her şeyi yapabiliriz" denilmesinin yasal dayanağı nedir?
5) Gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'nde götürülen 32 özgür basın mensubunun, orada 7 saat boyunca hukuksuz bir şekilde bekletilmesinin yasal dayanağı nedir?
6) DİHA'nın internet sitesinin son bir ay içinde Başbakanlık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından 21'inci kez kapatılarak haber, görüntü ve fotoğraf servis etmesinin engellenmesinin yasal dayanağı nedir?
7) Devletin güvenlik güçlerinin, gözaltında tutuldukları sırada özgür basın çalışanlarına, "Bugün hiç ateşli silah kullandınız mı?" diye sormasının amacı nedir?
8) Gözaltına alınan özgür basın çalışanlarının "barut arama testi"nden geçirilmesinin yasal dayanağı nedir?
9) Bu korsan polis baskının, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'nun, "Türkiye'de basın özgürdür" ifadeleri kullandığı saatlerde yapılması tesadüf müdür?
10) Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından açıklanan ‘2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ raporuna göre; Türkiye 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer almıştır. Bu durumu iyileştirilmesi bağlamında herhangi bir planlamanız bulunmakta mıdır?"