KODAR: Ayaklanma geri dönülmez bir noktaya geldi

Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgürlük Topluluğu (KODAR), İran ve Doğu Kürdistan’daki ayaklanmanın kararlı ve disiplinli duruşu ile geri dönülmez bir noktaya geldiğini kaydetti.

KODAR, 16 Eylül’de bu yana “Jin jiyan azadî” sloganı etrafından biçimlenen yeni ayaklanmaya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Protesto eylemlerinin bu kez öncekilere göre “daha güçlü ve disiplinli” olduğunun altını çizen KODAR, ayaklanmanın “geri dönülmez” bir aşamaya ulaştığını ifade etti.

Açıklamada, İran rejim güçlerinin protesto eylemlerini bastıramadığına dikkat çekilerek, “tıkanma noktasına gelen rejimini var gücüyle protesto eylemleri ve grevlere saldırdığı” kaydedildi.

Eylemcileri “Özerk kent meclisleri” oluşturmaya çağıran KODAR, bu çerçevede eylemlerin daha güçlü hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İran devletinin tutumunun dini lider Ali Hamaney’in söylemlerinde açığa çıktığı gibi eylemleri bastırmak olduğunu ifade eden KODAR, “Buna karşı isyan halindeki toplumun ciddi, radikal ve kararlı duruşu da açıktır” dedi.

Hamaney’in sözlerinin halk ayaklanmasını bastırmak için son tehdit olduğunu belirten KODAR, “Hamaney halka karşı savaş ilan etti, açık bir şekilde saldırı tehdidinde bulunuyor” dedi.

Hamaney’in İran silahlı kuvvetlerini “kan dökmeye” çağırdığını ifade eden KODAR, “İran rejiminin iç ve dış savaşı birbirine karıştırarak buradan bir çıkış yolu bulmaya çalıştığı” tepkisinde bulundu.

KENTLERDE ÖZERK YÖNETİMLER KURULACAK

İran Devrim Muhafızları’nın sınırötesinde Kürt güçlerine karşı yaptığı saldırıların da bu durumu ortaya koyduğunu ifade eden KODAR, sınırötesi saldırıların “Kürt ve Doğu Kürdistan halkı karşısındaki çaresizliğin göstergesi” olduğunu vurguladı.

Belucistan’da devlet güçlerinin gerçekleştirdiği katliama da tepki gösteren KODAR, “hangi dil ve yöntem kullanılırsa kullanılsın İran ve Doğu Kürdistan halklarının serhıldana kalktığını” ifade etti. Halk isyanının bastırmaya hiçbir gücün yetmeyeceğini vurgulayan KODAR, “Halk serhıldanları durmayacak. Sonraki adım kentlerde özerk yönetimlerin oluşturulmasıdır. Bu nedenle sokaklarda ve meydanlarda başkaldıran tüm halklar, toplumun tüm kesimlerinde daha güçlü bir örgütlenme, bölge, mahalle ve meydan özerk yönetimlerini inşa edecek” dedi.