KNK Kürdistan’a dönüyor!

Belçika’nın Başkenti Brüksel’de yapılan KNK 15’nci Genel Kurulu sona erdi. Eşbaşkanlığa Nilüfer Koç ve Rêbûwar Reşîd’in seçildiği KNK Genel Kurul’unda “Kürdistan’a dönüş” kararı çıktı.

Kongreya Neteweyî a Kürdistanê-Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) 15’inci Genel Kurulu, 44 parti, örgüt, çok sayıda gözlemci parti ve 176 delegenin katılımıyla Belçika’nın Başkenti Brüksel’de bulunan Ardocks Prenses salonunda gerçekleşti. 3 gün süren kurulda, birçok parti katılarak, birlik mesajı verirken, yapılan yoğun tartışmalarda, Kürt sorununun önündeki en büyük engelin örgütsüzlük ve dağınıklık olduğu tespiti yapıldı. Özellikle 2014 yılında DAİŞ’in başta Şengal, Rojava ve Güney Kürdistan’a yönelik saldırısının temel nedeni Kürtlerin birlik olmamasına bağlandı. Buna karşı geçen yılda DAİŞ’e karşı 4 parçada Kürtlerin birlik ruhunun yakalaması da önemli bir gelişme olduğu hatırlatılarak, bunun ulusal birliğe hizmet etmesi gerektiği vurgulandı. KNK’nin önümüzdeki dönemlerde Kürt ulusal birliğine daha önem vermesi gerektiğinin vurgulandığı tartışmalarda, 4 parçada aktif çalışma yürütmesi çağrısı yapılarak, KNK’nin Kürdistan’a taşınması kararı alındı.

Yapılan tartışmaların ardından yapılan seçimde KNK Eşbaşkanları, Yürütme Konseyi ve Divan Kurulu seçildi.

‘KÜRT BİRLİĞİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’

KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç, raporlara yönelik yapılan eleştiri ve değerlendirmelere cevap verdi. Koç,” Gerek KNK Yürütme Konseyi gerek ise bütün komisyonlar çalışmalarını yürütmüştür. KNK, Kürt ulusal birliğinin sağlanması için çaba içerisindedir. Bunun için Kürt birliği bizim temel hassasiyetimizdir. Çabamız bunun içindir” dedi.

Güney Kürdistan’daki sistemi de eleştiren Koç, devamla şunları söyledi: ”Bunun bir partiye bağlamaktan ziyade sistemsel sorun var. Güney’de ciddi anlamda bir değişim gerekiyor. Bunun için radikal bir demokrasinin hayat bulması lazım. Bu sadece sistemde değil, hayatın bütün alanlarında böyle. Özellikle kadınların içerisinde bulunduğu durum ciddi sorundur. Bunun çözülmesi gerekiyor.”

Şengal yönelik yapılan saldırıları değerlendiren Koç, “Şengal Kürtlerin merkezidir. Nasıl Dêrsim soykırımı, Halepçe katliamı gibi tarihe geçmiş soykırımları uluslararası alanda duyurmaya çalıştıysak, bugün Şengal katliamı için de bunu yapmamız gerekiyor. Şengal Kürt yurtseverliğinin kırmızı çizgisidir. Sorumluları bunun hesabı vermesi gerekiyor. Bunda ısrar olmalıyız” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’YE KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTELİM’

Türkiye’ye karşı da Kürtlerin sesini yükseltmesi gerektiğini belirten Koç, ”Kuzey Kürdistan’da demokratik özerkliği selamlıyor ve Türk devletinin katliamlarını kınıyoruz. Bugün Kandil bombalanıyor. Kürt köyleri vuruluyor. Yine DAİŞ desteğiyle AKP Rojava’ya saldırıyor. Bütün bunlara karşı sesimizi yükseltmemiz gerekiyor” dedi.  

‘ÖALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ÇALIŞALIM’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne de dikkat çeken Nilüfer Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:” KNK 16 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah  Öcalan’ın özgürlüğü için çalışma yapıyor. Bundan sonra da bunu yapmamız gerekiyor. Çünkü Öcalan, KNK büyük destek vermiştir. Kürt birliğinin sağlanması için çaba harcamıştır. Gerek PKK üyeleri gerek ise PKK dışındaki bütün parti üyeleri Öcalan’ın bu rolünü görmesi gerekiyor.”

Kürdistan’ın sadece Kürtlerden oluşmadığını belirten Koç, “Kürdistan, 12 halktan oluşuyor. Kürtlerin sahip olduğu bütün haklara bunların da sahip olması gerekiyor. KNK bütün halkların haklarını aynı düzeyde görüyor” diye konuştu.

KNK Eşbaşkanı Koç, 16’nci Kurulu Kürdistan’da yapmak istediklerini belirterek,”Biz önümüzdeki dönemde KNK’nin kurulunu Kürdistan’da yapmak istiyoruz. Çünkü Kürdistan’ın 4 parçası da buna uygun. Bugün bu zemin oluşmuştur. Güney Kürdistan ve Rojava’da bir sistem oluşmuştur. Kuzey Kürdistan’da serhildan süreci var. Doğu’da ise bu böyledir. Onun için aynı zamanda 15’nci kurul Kürdistan’a dönüş kuruludur” diye konuştu.  

KNK’NİN YENİ YÖNETİMİ

KNK’nin 15’nci Genel Kurul’da yapılan seçimde ise Nilüfer Koç ve Rêbûwar Reşîd’in eşbaşkanlığa seçildiği KNK’nin yürütme konseyi şu isimlerden oluşuyor: Adem Uzun, Zübeyir Aydar, Behrad F., Dilşad Osman, Kameran Merwani, Tahir Kemalizade, Songül Karabulut, Yılmaz Günay, Refiq Qafor, Medeni Fehro, Pervin Said, Jiyan Mohammed, Jalane Neqşibendi, Abdulkerim Omer, Salah Kadir, Dr. Heris Omer Reşid, Rodi Melek, Zeynep Murad ve Çiçek Yıldız.

KNK’de yeni dönem için de  25 kişilik “Ara Divan Kurulu” seçildi.

BİR DİZİ KARAR ALINDI

KNK’nin 15’nci  Genel Kurul’unda alınan bazı kararlar ise şöyle:

*KNK’nin Kürdistan’a taşınması.

*AKP’ye karşı ortak ulusal bir yürüyüşün yapılması.

*Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çalışılması.

*Kürdistan’ın dört parçasından gelen üyelerin komisyonlarda yer alması.

*Güney Kürdistan siyasetinin demokratikleşmesi için projenin sunulması.

*Êzîdî birliğinin güçlendirilmesi.

*Kürdistan bileşen halklarının ortaklığının stratejik değerde görülerek pratikleşmesi. Bütün halkların eşit haklara sahip olmasının ilkesel bir ulusal tutum olarak ele alınması.

*Toplumsal özgürlüğün teminatı olan kadın özgürlüğünün Kürdistan’ın 4 parçasında geliştirilmesi.

*Kuzey Kürdistan’daki Demokratik özerkliğe sahip çıkılması. 

 

 

...