Kerkük'teki konferansta 'öz yönetim' kararı

Tevgera Azadi, Kerkük'te düzenlediği konferansın sonuç bildirgesini açıkladı.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi), 1. Kerkük Bölgesi Konferansı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. 
Konferansın ulaşmış olduğu sonuçları 10 maddeyle duyuran Tevgera Azadi, öz yönetimi sistemini çalışmalarının temeline alacağını açıkladı. 
Bildirgede, Güney Kürdistan'ın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krize dikkat çekilerek, mevcut sistemin bölgenin içinde bulunduğu krizleri aşmaya yetmediği, daha da derinleştirdiği kaydedildi.
Bildirgede, "Kürdistan Özgür Toplum Hareketi olarak mevcut krizlerin aşılması, yolsuzlukların son bulması, bütün farklı inanç ve ulusların ortak bir biçimde yaşayabilmesi için öz yönetimi çözüm yolu olarak görüyoruz. Bu temelde öz yönetim sistemini çalışmalarımızın temeline oturtacağımızı belirtiyoruz" denildi.

TESPİT VE KARARLAR

Konferansın almış olduğu kararlar ise bildirgede şöyle sıralandı:
"Demokratik özerklik ve demokratik siyasetin gelişmesi için mücadelemizi yükseltip, demokratik öz yönetim modelini gelecekteki çalışmalarımızın temeline oturtacağız.
Mevcut krizlerin aşılması ve var olan sistemi kabul etmeyen muhalifleri örgütlemek için köy, kasaba, ilçe ve illerde komiteler oluşturarak, özellikle de şu ana kadar girmediğimiz bölgelerde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Ayrıca sınıf mücadelesi aktif bir şekilde yürütülecek.
Önümüzdeki dönemde basın, kültür, edebiyat vb. alanlara önem vereceğiz. Yılda bir sefer her kadro ve çalışanımızın eğitimden geçmesi gerekiyor. 
Başta DAİŞ savaşında şehit düşenler olmak üzere Enfal ve Baas rejimi katliamlarında şehit düşen insanlarımızın aileleri ile dayanışma içerisine girerek, şehitlerin mücadelesini kendimize rehber edeceğiz. Bu konuda bütün Kürdistan şehitleri anısına bir anıtın yapılması. 
Gerilla ve peşmergenin kanları ile oluşturdukları ortak komutanlığın elden kaçırılmaması gerektiğini düşünüyoruz.  Ayrıca vatandaşların savunulması ve yaşamlarının kolaylaşması için ortak bir asayiş gücünün acilen oluşturması gerektiğini düşünüyoruz.
Bölgemizde kadına yönelik şiddete karşı var gücümüzle Kadın Hareketinin ve mücadelesinin yanında yer alıp, kadın mücadelesinin daha örgütlü ve etkili mücadele etmesini temel hedef olarak göreceğiz.
Göç ve işsizliğin aşılması için yoğun faaliyet yürütüp, bu yönlü çalışmayı temel hedef edinip, göç eden gençleri eğitip, yurtseverlik konusunda bilgilendirip dışarıya göç etmelerinin önünü almayı hedefleyeceğiz.
Birlikte yaşam felsefesi ve prensibi doğrultusunda Kerkük’teki bütün siyasi tarafları, etnik grupları, bağımsız demokrat kişiler ve muhalif sesler ile ilişki geliştirip toplumun sorunlarına sahip çıkıp çözüm endeksli politikalar geliştireceğiz. 
Tarihi mekânları, ekolojiyi korumak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracak ve bu yönlü girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bölgedeki gaz ve petrolden halkın da fayda görmesi için satılan petrolün takipçisi olacağız.
140. Maddenin yerine getirilmesi için çalışmalar yürüteceğiz. Referandum kararının yerine getirilmesi, Kerkük vilayeti valilik seçimleri bütün köy ve ilçelerinde dâhil edilmesi ile yapılması. Bu konuda Irak merkezi hükümeti ve Güney Kürdistan hükümetleri de destek sunup var olan çift yönetim sisteminin değiştirilmesi için adım atmalı. Bu konuda çalışmalarımızı arttıracağız."