'Türk devletinin oyunlarına gelinmemeli'

Güney Kürdistan'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Van'ın ileri gelenleri, Türk devletinin oyun ve provokasyonlarına gelinmemesi ve birlik olunması çağrısında bulundu.

İşgalci Türk devletinin, 23 Nisan'da Zap, Avaşin ve Metin alanlarına yönelik başlattığı işgal saldırıları devam ediyor. Türk ordusu bugüne kadar ağır kayıplar verirken, KDP ise provokasyonlarla Türkiye ile işbirliği yapmaya çalışıyor. KDP hem askeri güçlerini, hem de askeri araçlarını hareketin alanına gönderiyor ve KDP sözcüleri yaptıkları açıklamalarda Türkiye'nin saldırılarını haklı çıkarmaya çalışmakta. Tüm Kürdistan ve dünya Kürt halkı, KDP'nin Türkiye ile işbirliğine tepki gösteriyor, Kürt parti ve kurumlarına ulusal birlik çağrısı yapıyor. Van'ın ileri gelenleri de KDP'nin Türkiye ile yaptığı işbirliğine tepki göstererek Mesud Barzani'ye işgalci Türkiye'nin oyununa gelmeme çağrısında bulundu.

Van'ın ileri gelenlerinden Fuat Turgut, Kürtler arasındaki her sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Öncelikle tüm dünya için barış, huzur ve kardeşlik istiyoruz. Kürtler arasında savaşın çıkmasını asla istemiyoruz. Güney'de, Kuzey'de, Batı'da ve Doğu'da bütün Kürtlerin kaderi aynıdır. Kürt halkı çok baskı altında ve Kürt partileri işgalcilerin değil Kürtlerin çıkarları için çalışmalı. Herhangi bir sorun, savaş ve çatışma yoluyla değil, konuşma ve diyalog yoluyla çözülmelidir. Bugün Kürtler dünyanın her yerinde büyük bir aktör ve Kürtler bu fırsatları iyi değerlendirmeli. Biz Kürtler, tüm dünya halkları gibi meşru haklara sahibiz. Tüm Kürt parti ve örgütleri Kürtlerin bu meşru hakkı için çalışmalı" dedi.

BİRLİK TÜM PARTİ ÇIKARLARININ ÜZERİNDEDİR

Fuat Turgut, Kuzey Kürdistan'daki Kürt partileri arasında ittifakın uzun süredir var olduğunu belirterek, "Kuzeydeki Kürt partileri ittifakın içinde ve bugüne kadar önemli işler yaptılar. Bu çok önemli. Kuzey, Güney için bir örnektir ve bu örneğe iyi bakılmalı. Güney'deki partiler de ittifaka katılmalı ve tüm sorunlarını diyalog yoluyla çözmeli. KDP, YNK ve Goran Hareketi'ni birlik için çalışmaya çağırıyorum. KDP hiçbir şekilde düşmanın oyununa gelmemeli ve silahını kardeşine doğrultmamalıdır.

Kürdistan'daki ve dünyadaki Kürtler buna karşıdır. KDP'nin bu girişimi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bugün Kürtlerin birliğe ihtiyaç var. Birlik, ekmek ve su kadar önemlidir. Kürtler yıllarca bu hayal için çalışmalıdır. Bütün dünya Kürtlere karşı ve şimdi de Kürtler arasında bir savaş çıkarsa, bu düşmanlarımız için bir fırsat olacaktır. Birlik, tüm tarafların çıkarlarının üzerindedir. Kürtler birliğini inşa ederse, tüm dünya ülkeleri onları tanıyacak ve Kürtlere saygı duyacaktır" diye konuştu.

‘KARDEŞ SAVAŞINA NEDEN OLANLAR HALK TARAFINDAN AFFEDİLMEYECEK’

Feyzî Caner de Mesud Barzani'nin geçmişte "Kürtler artık birbirine karşı silahlanmayacak, Kürtlerin kan dökmesine izin vermeyeceğiz" sözlerini hatırlatarak, "KDP ve Barzani bunu unutmamalıdır. Bu mevcut gerilimleri ele almak için diyaloğa ihtiyaç vardır. Hiçbir şekilde kardeş savaşını desteklemiyoruz ve kardeş savaşına neden olan hiç kimse halk tarafından affedilmeyecektir. Kürtler her zaman barış ve kardeşlik istiyor. Kürtler hiçbir zaman savaştan yana olmadılar ve kendilerini her zaman saldırılara karşı savundular. Atalarımızdan günümüze zulme uğradık ve bu kader Kürtlere empoze edildi. Kürtler bu zulmü mücadeleleriyle değiştirdiler ve hala birleşebilirler.

Savaşın Kürtlerle hiçbir ilgisi yok. Kürt güçleri arasında bir savaş çıkarsa bu sadece Kürdistan halkına zarar verir. Kaybedilecek kayıplar olacaktır. Biz Kürtlerin birbirimizle savaşmaya hakkı yok. Bu bağlamda Mesud Barzani ve KDP yetkililerini tarihlerine bakmaya ve düşmanın oyununa gelmemeye çağırıyorum. Mesud Barzani birkaç yıl önce Kürdistan'da bir referandum düzenlemeye karar vermiş, dost dediklerinin kapıları nasıl kapattıklarını ve kendilerini tehdit ettiğini çok iyi hatırlasın. Kürtlerin, kendilerinden başka dostu olmadığını KDP iyi bilsin. O yüzden birlik, birlik ve birlik diyorum" ifadelerini kullandı.

BUGÜN KÜRTLERİN HERŞEYDEN ÇOK BİRLİĞE İHTİYACI VAR

Kürt halkının yıllardır zulme uğradığını ve herkesin Kürtlere saldırdığını söyleyen Sadrettin Şen, Kürt partilerinin birbirlerine karşı dürüst olması ve işgalcilere karşı birlikte durmaları gerektiğini vurguladı. Kürtlerin hala kardeş katli savaşından mustarip olduğunu hatırlatan Şen devamla şunları belirtti: "Başka bir yaraya gerek yok. Sadece Kürtler için değil, dünyanın tüm ülkeleri için savaş istemiyoruz. Kürt halkının davası için savaşıyoruz diyen tüm partileri, örgütleri ve kişileri bir araya gelmeye ve birlik oluşturmaya çağırıyorum.

Güneydeki referandumda herkesin Kürtlere karşı çıktığını ve onları öldürmek istediğini gördük. Bu nedenle Kürtlerden başka Kürt dostu yoktur. DAİŞ Kürdistan'ı işgal ettiğinde, onları ilk kim durdurdu? KDP'yi bu hatadan dönmeye ve Kürtlerin birliği için çalışmaya çağırıyorum. Şimdi Kürtlerin bir lideri bir hapiste, biri hayatını kaybetti, ve sadece Mesut Barzani dışarıda şuan, onun da rol ve misyonunu yerine getirmesi gerekir. Mesut Barzani savaş hayalinden vazgeçmeli. Bugün Kürtlerin her şeyden çok birliğe ihtiyacı var."

BARZANİ DİYALOG VE BİRLİK ÇAĞRILARINA KULAK VERMELİ

1973'te Güney devrimine katılmak için köyünden Güney Kürdistan'a giden Hasan Kaçan ise o günleri şöyle anlattı: "1973'te çok küçüktüm ve babam hep Kürt davasını anlatırdı. O dönemde Güney'deki Kürtler de Saddam rejiminin baskısı altındaydı. O zaman sınırı geçtim ve Kürt davası için yapılan çalışmalarda yer almak için Güney'e gittim. 6 aya kadar orada kaldım. Orada çok gözlem yaptım, maalesef Kürt davası için devrim yapılmadığını gördüm. Yeminleri ve servetleri Barzani'nin evi ve Barzani'nin toprağı içindi. Savaşın sadece bir aile için yapıldığını ve Kürt davasının olmadığını görünce Kuzeye döndüm ve Kuzeyde Kürt siyasi partileri arasında yerimi aldım.

Kürdistan toprakları şu anda önemli ve kritik zamanlardan geçiyor. Güney'in işgalinin üzerinden neredeyse 2 ay geçti ve KDP de bunun için işbirliği yapıyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. KDP, birçok askeri gücünü gerilla bölgelerinde yeniden harekete geçirdi ve bu insanların davasına saldırmak istiyor. Bu ihanettir ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Barzani bu girişimi derhal durdurmalıdır. Kürtler arasında bir savaş olursa sadece Kürtler zarar görecek ve kazanımlar kaybedilecektir. Bugün Kürtlerin sadece birliğe ihtiyacı var ve bütün Kürt partileri birlik için çalışmalı. Mesut Barzani'yi de geçmişte söylediklerini kabul etmeye, savaş çıkmasın diye diyalog ve birlik çağrılarına kulak vermeye çağırıyorum."