KCK Sağlık Komitesi: Kimyasal silah saldırılarına karşı sesimizi yükseltelim!

KCK Sağlık Komitesi, yaşamın ve yaşatmanın yanında yer alan vicdan sahibi herkesi kimyasal silahların kullanılması sonucu işlenen bu insanlık ve savaş suçuna karşı seslerini yükseltme ve eyleme geçmeye çağırdı.

KCK Sağlık Komitesi yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“Türk ordusu özgürlük gerillasına karşı yıllardır kimyasal silah  kullanmaktadır. En son 17 özgürlük gerillasının kimyasal silahların kullanılmasıyla şehit  düşmeleri sonucu, görüntülerinin  kamuoyunda paylaşılması karşısında gösterilen tepkiler ve açıklamalar vicdani bir durumu ifade etmektedir.  Bu insan olmanın en temel kriteri ve erdemi olmaktadır.

Türk ordusunun ve onun baş komutanı olan faşist Erdoğan’ının perspektifi ve talimatıyla gerçekleştirilen en büyük insanlık ve savaş suçu olmaktadır. Bu işlenen suçlara karşı ses veren yüzlerce vicdanlı insanlardan biri olan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın açıklamaları anlamlı ve değerlidir.

Sayın Şebnem Korur TSK’nin kimyasal silah kullandığına dair açıklamasında  belirtmiş olduğu , “bu kimyasal gazların  sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış olduğunu ve bu gazların yasak olmasına rağmen  çatışmalarda kullanıldığı, bağımsız heyetin bölgede inceleme yapmasının uluslarası sözleşmeler zorunlu olduğunu ve uluslararası  sözleşmelerin uygulaması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia  ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması  gerektiğine dair yapmış olduğu  açıklaması bir hakikati ifade etmektedir. Bu hakikati örtbas etmek isteyen Erdoğan hükümeti ve onun yardakçıları bu  sesi ve vicdanı bastırmak ve susturmak içinde soruşturma kararı almaları ve başlatmaları kabul edilmez ve bu kararı kınıyoruz.

Türk Tabipler Başkanı Şebnem Korur Fincancı dünyaca ünlü bir adli tıp uzmanı ve saygın bir bilim insanıdır. Yıllarca hakikati cesurca haykıran bir insan hakları  savunucusudur. Şebnem Korur Fincancı her zaman  yaşamın ve yaşatmanın yanında yer almıştır. Ve her zaman hakikatin peşinde olmuş ve hakikatin ortaya çıkmasında kendi uzmanlık alanı olan bilimsel gerçekleri dile getirmiştir. Bu açıklamalardan dolayı faşist Erdoğan hükümeti ve onun yardakçıları tarafında hedef gösterilmesine karşı başta hekimler ve sağlık emekçileri olmak üzeri demokrat ve bilim insanlarının  kendi tepkilerini göstermeleri gerektiğini inanıyoruz. Şebnem Korur Fincancı vicdanımızın ve insanlığın sesidir. Bu ses ve bu vicdana sahip çıkmak onurumuza sahip çıkmaktır.

Yaşamın ve yaşatmanın yanında yer alan vicdan sahibi herkesi kimyasal silahların kullanılması sonucu işlenen bu insanlık ve savaş suçuna karşı seslerini yükseltme ve eyleme geçmelerine çağırıyoruz.”