Kayyumun temizlemediği sokakları kadınlar temizliyor

AKP-MHP iktidarının atadığı kayyumların hizmet götürmediği Van ve ilçelerinde kadınlar kendi sokaklarını kendileri temizliyor.

Van ve ilçelerinin HDP’li belediyelerin AKP-MHP iktidarı tarafından gasp edilmesiyle birlikte atanan kayyumlar, halka hizmetleri durdurdu.  Kent merkezleri ve mahallelerde sokak ve caddeler harabe haline geldi, çöpler toplanmamaya başlandı. Örneğin Erciş ilçesinde sokaklar çamur deryasına döndü, burada kayyumun yönettiği belediye günlerce hatta aylarca çöpleri toplamıyor.

AKP tarafından gasp edilen Muradiye ilçesinde ise halk kendi sokaklarını kendileri temizlerken, HDP’li Muradiye Belediyesini gasp eden AKP’li kayyumdan umudunu kesen Muradiyeli kadınlar, sokaklarını kendileri temizliyor. Aynı sokakta oturan kadınlar, haftanın bir günü sabahın erken saatlerinde bir araya geliyor. Kiminin elinde kürek, kimisinde süpürge, kimisinde de el arabasıyla işe koyuluyorlar. Kadınlar, topladıkları çöpleri daha sonra torbalara doldurarak çöpleri uzağa döküyor.

KENDİ SOKAĞIMIZI KENDİMİZ TEMİZLİYORUZ

Muradiye ilçesinde oturan Halime Yılmaz, belediyenin kendi sokaklarını temizlemediğini, çöplerini toplamadığını söyledi. Sokaklarındaki çöplerin bazen aylarca toplanmadığını dile getiren Yılmaz şöyle konuştu: “Daha önce HDP’li belediye döneminde çöplerimiz hemen hemen her gün düzenli bir şekilde toplanıyordu. Belediyemize kayyum atanmasıyla birlikte çöpler toplanmamaya başlandı. Biriken çöpler nedeniyle sokağımıza giremiyorduk. Biz de aynı sokakta oturan komşularımızla bir araya gelerek, kendi sokağımızı kendimiz temizlemeye başladık. Biz kadınlar bundan sonra da el birliğiyle sokağımızı temizlemeye devam edeceğiz.”

KAYYUMDAN UMUDUMUZU KESTİK

Songül Karataş ise Muradiye halkı olarak kayyumdan umudu kestiklerini vurguladı. Ödedikleri vergilerin karşılığını alamadıklarını ifade eden Karataş, “Şu anki kayyum belediye, halktan topladığıı vergilerle halka hizmet vereceği yerde maalesef köstek oluyor. Bugüne kadar kayyumların hiçbir hizmetini göremedik. Belediyenin asli görevi olan temizlik hizmetinden yararlanamıyoruz. Kadınlar olarak aylardır hatta yıllardır görmediğimiz bu hizmeti kendimiz yapmaya başladık. Kayyum belediyesine bırakırsak, sokağımız çöp dağı haline gelecek” dedi.

SOKAKLAR ÇAMUR DERYASI

Erciş ilçesi ise kayyum gaspıyla birlikte sokak ve caddelerde göletler ve derin çukurlar oluşurken, çamurdan dolayı insanlar yürüyemez hale geldi. Özellikle Yeşilova, Çelebibağı, Yukarı ve Aşağı Işıklı Örene ve Solağa mahallerinde bulunan sokakların hemen hemen tamamında çukur ve göletler oluşmuş durumda. Sokaklar yağan yağmurlar nedeniyle çamur deryasına döndü. Bu mahallelerde oturanlar, Erciş kayyumuna tepki göstererek, kayyum belediyesinin sadece AKP ve yandaşlarına hizmet götürdüğünü söyledi.