Kayyum sulama kanalını açmadı

Van’ın Başkale İlçesine bağlı Ömerdağ köyünde bulunan 200 yıllık sulama kanalını kayyum açmayınca köylüler kendi imkanlarıyla açıyor.

Başkale’ye bağlı 70 haneli Ömerdağ köyünde bulunan 200 yıllık sulama kanalı için köylülerin 30 yıldır yaptıkları betonlama başvurusu henüz hayata geçirilmedi. İlk defa geçen yıl HDP’li Büyükşehir Belediyesi’nin kanalda keşif yapmasıyla başlayan betonlama çalışması, kayyum atanmasının ardından yeniden rafa kaldırıldı. Yaklaşık 12 bin hayvanın içme suyu ihtiyacını karşılayan ve bölgenin tarım arazilerinin sulanmasını sağlayan kanalın yapılması için köylüler yeniden başvuru yapmayı planlıyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz köylüler, Ömerdağ köyünün seçimlerde yüzde 98 oranında HDP’ye oy vermesi nedeniyle sulama kanalı çalışmasının yapılmadığını söyledi. Yıllardır Valilik, Kaymakamlık ve Büyükşehir Daire Başkanlığına sürekli olarak dilekçe yazdıklarını, yetkililerin kendilerine ‘Yapmıyoruz’ demediğini, ancak verdikleri dilekçeye yanıt dahi vermediğini belirten köylüler, sulama kanalının kendileri için hayati önem taşıdığını kaydetti. Köy sakinleri şunları söyledi: “Aynı zamanda tüm bölgemizin toprağının suyunu buradan karşılıyoruz. Her yıl kendimiz gidip üç günde açıyoruz, kepçe bile gönderilmiyor. Birçok noktada kanallara betonlama yapılmış ama bizim köyün yapılmıyor. 3 km’lik bir kanalımız var. Köyümüzde yüzde 98 HDP’ye çıkıyor, bu yüzden öteleniyor.”

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da Başkale’de HDP’ye yüksek oranda oy veren köylere uzun süredir adı konulmamış bir ambargonun uygulandığını söyledi. Depremzede köylülerin bile kendi haline bırakıldığına dikkat çeken Orhan, “Halkımızın belediyelerine el koyarak ya HDP’nin projelerini kendi projeleri yapıyorlar, yapamadıkları zaman iptal ediyorlar. Kayyum, AKP’nin yereldeki temsilcisidir. İnsanlarımız cezalandırılıyor. ‘Benden yana değilsen, sana hizmet yok’ deniliyor” şeklinde konuştu.