Amed, Êlih ve Colemêrg’de kayıpların akıbeti soruldu
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, kayıpların akıbetini sormak faillerinin yargılanmasını talep etmek için Amed, Êlih ve Colemêrg’de buluştu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, kayıpların akıbetini sormak faillerinin yargılanmasını talep etmek için Amed, Êlih ve Colemêrg’de buluştu.
AMED: İHD Amed şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 844’üncü haftasında Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Kayıplara ait fotoğrafların bulunduğu pankartın açıldığı eylemde, Amed'in Farqîn (Silvan) ilçesinde 14 Nisan 1995 tarihinde gözaltında kaybedilen Ali İhsan Dağlı’nın failleri soruldu. Kayıp yakınları, insan hakkı savunucular ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada annelere gül verildi. Açıklama oturma eylemi ile sona erdi.
ÊLIH: Êlih’te de İHD Şubesi ve kayıp yakınları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle 680’inci kez Gülistan Caddesi’nde bir araya geldi. Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları bu haftaki eylemlerinde 1 Nisan 1994 yılında Şirnex’in Cizîr ilçesinde gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Ahmet Bulmuş’un akıbetini sordu. Bulmuş’un öyküsünü İHD Şube Yöneticisi Rezan Baytar okudu. Açıklama oturma eylemiyle son buldu.
COLEMÊRG: İHD Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 170’inci haftasında Gever (Yüksekova) ilçesindeki Sanat Sokağı'nda buluştu. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, Gever Belediye Eşbaşkanları, DEM ve DBP İlçe Örgütü üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Bu haftaki eylemde, Gever’e 24 Mart 2008 yılında polisler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Fahrettin Şedal’ın failleri soruldu. İHD Şube üyesi Ozan Akbaş, 6 çocuk babası olan Fahrettin Şedal’ın hikayesini anlattı. Açıklamanın sonunda oturma eylemi gerçekleştirildi.
İZMİR: Konak eski Sümerbank önünde yapılan eylemde "Kayıplar vicdandır, sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartları açılırken bu hafta 30 Mart 1972'de Kızıldere'de katledilen Sabahattin Kurt'un hikayesi anlatıldı. Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.