Kayıp yakınları Tekay'ın akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınları, Amed'de 'kaybedilen' Aydın Tekay'ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının eylemi 582’nci haftaya ulaştı. Bu hafta da koronavirüs nedeniyle kitlesel eylem yapılmadı, yazılı açıklamada bulunuldu.

Açıklamada, 11 Nisan 1994'te Amed Lice'de 'kaybedilen' Aydın Tekay'ın hikâyesi şöyle paylaşıldı.

TEKAY'IN HİKÂYESİ

"Aydın TEKAY, Diyarbakır’ın Lice ilçesi Dilber Köyü’nde yaşıyordu. Evli ve iki çocuk babasıydı. TEKAY, ailesine bakacak kimse olmadığı için askere gidememişti. Kendisi sebze satarak geçimini sağlıyordu.
 
11 Nisan 1994 tarihinde köy otobüsü ile Diyarbakır’dan köyüne gelirken, Kocaköy Jandarma Komutanlığınca otobüs durduruldu. Otobüs bir süre içindeki yolcularla birlikte bekletildi. Bu sırada Aydın Tekay, asker kaçağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Duruma şahitlik eden köylüleri Aydın Tekay'ın ailesini durumdan haberdar ettiler.

Annesi hemen bir dilekçe ile Diyarbakır DGM Başsavcılığına başvurdu ve oğlunun akıbetini sordu. Savcılık dilekçeyi kayıt altına alarak geri verdi. Aile, Aydın Tekay’ın gözaltında kaybedilmesinden bir ay sonra 'Çatışmada öldü ve Jandarma tarafından dönemin Lice belediye başkanına teslim edildi' şeklinde söylentiler duydu. Ancak bu söylentiler dışında ona dair bir haber alamadı.

Abdulkadir Aygan’ın itiraflarından sonra, 2009 yılında İHD Diyarbakır Şubemize başvuran annesi; oğlunun 1994’den beri kayıp olduğunu söyledi. Kaybedildikten sonra DGM Başsavcılığına başvuru yaptığını ve savcılıkça kendilerine bir belge verildiğini belirtti. Belgede, Aydın Tekay’ın 24 Nisan 1994 tarihinde Kocaköy Jandarma Komutanlığı’nca gözaltına alındığına dair 18788 sicil nolu DGM savcısı tarafından dilekçesine kaşeli, imzalı not düşülmüştü. Resmi ağızlardan gözaltına alındığı ailesine söylenmesine rağmen, Aydın Tekay’dan bir daha haber alınamadı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Kurulu’na zorla kaybetmeler, yargısız infaz ve keyfi uygulamaların incelenmesi için 2012 yılı sonrası gönderilen 150 dosya içinde incelemeye alınan 10 dosyadan biri Aydın Tekay’a aitti. 18 Kasım 2014 tarihinde gönderilen dosyaları incelemeye alan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Kurulu, Türkiye’ye Aydın Tekay’ın da aralarında olduğu kayıp yurttaşların akıbetini sordu."