Katledilen Çelebi’nin cenazesine katılanlara soruşturma

Süleymaniye’de katledilen Kürt Siyasetçi Mehmet Zeki Çelebi’nin cenaze törenine katılanlara soruşturma açıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), HDP Van Milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan birçok kurum temsilcisinin yanı sıra yüzlerce kişi, Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırıyla katledilen Kürt Siyasetçi Mehmet Zeki Çelebi’nin 27 Mayıs'ta Van’da düzenlenen cenaze törenine katılmak istedi. Türk polisi, biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Abluka altında Çelebi’nin cenazesi toprağa verildikten sonra Van Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında Çelebi ailesinin üyelerinin de bulunduğu 22 kişi hakkında cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle soruşturma başlattı.
 
HDP Van İl Örgütü, soruşturmaya ilişkin açıklama yaptı. Toplantıya İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.
 
MEZARLIKTA ENGELLEME, ARDINDAN SALDIRI
 
HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, "Hiçbir yasal gerekçe gösterilmeden biz ve aile fertleri mezarlığa alınmadığımız gibi defin işlemi bittikten sonra aile ile evine gitmek üzere araçlarımıza doğru yürüdüğümüzde önümüz kesilmiş, gece yarısı tazyikli su ve gaz bombası kullanılarak müdahale edilmiştir” dedi.
 
22 KİŞİYE SORUŞTURMA
 
Doğan, "Mehmet Zeki Çelebi’nin babasının, kardeşinin ve HDP, DBP İl eşbaşkanları, yöneticilerinin de olduğu toplam 22 kişiye cenazeye merasimine katılma gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılmıştır” diye konuştu.  

Doğan devletin “düşman hukuku” uyguladığını söyledi.