IGFM: Almanya saldırılara sessiz kalmamalı

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını kınayan Uluslararası İnsan Hakları Birliği (IGFM) başta Almanya olmak üzere Batılı ülkelerin saldırılar karşısında sessiz kalmamalarını istedi.

Türk devletinin 14 Haziran gecesi Şengal, Maxmur ve Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarına yönelik tepkiler sürüyor. İnsan Hakları Birliği (IGFM) de yazılı açıklama yaparak saldırıları kınayan uluslararası kuruluşlardan birisi oldu.

Saldırıların gerçekleştiği gün Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla telefonda görüştüğünü hatırlatan IGFM, söz konusu görüşmede saldırıların da gündeme gelme ihtimaline dikkat çekti. Türkiye’nin insan hakları ihlalleri ile bölgede savaş yürüten siyasetinin IGFM tarafından yakından takip edildiği belirtilen açıklamada son saldırılar sırasında yaşanmış olası sivil ölümlere vurgu yapıldı.

IGFM’nin açıklamasında Yönetim Kurulu Üyesi Vasilis Pavegos’un saldırılara ilişkin değerlendirmesine yer verildi. Aynı zamanda kuruluşun Türkiye uzmanı da olan Pavegos “Almanya Türk devletinin savaş suçlarına ve insan hakları ihlallerine sessiz kalmamalı. Bu suçların başında Irak ve Suriye’de yaşanan suçlar geliyor” görüşünü dile getirdi.

‘TÜRKİYE’NİN MÜTTEFİKLERİ HAREKETE GEÇMELİ’

Son saldırılarda PKK güçlerinin yanı sıra DAİŞ çetelerinin saldırılarından kurtulan Êzidîlerin de hedef seçildiğini belirtilirken, Pavegos devamla şu değerlendirmede bulundu:

“Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan içerde ne zaman sıkışırsa, ülkenin kötü giden siyasi ve ekonomik gidişatını unutturmak için askeri aygıtları devreye sokuyor. Her zaman olduğu gibi şimdi de bu saldırıların kurbanı Kürtler ve Êzidîler gibi farklı etnik ile dini gruplar oldu. Türkiye’nin müttefikleri asla kabul edilemeyecek bu saldırıların son bulması için artık harekete geçmeli.”

Merkezi Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan IGFM, 1972 yılından hükümet dışı uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışıyor. Dünya çapında 35 bine yakın üyesi olan kuruluşun 26 ülkede örgütlü ağı bulunuyor.