HPG: Tarihi direnişe fedaice katıldılar

Zap’ta şehit düşen 4 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Mîrxan, Fuat, Şiyar ve Serhed yoldaşlarımız yaşanan tarihi direnişe fedaice katılımları ile öncülük ederek, düşmanın ağır darbeler almasını sağlamıştır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi şehit düşen 4 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Destansı direnişlerin yaşandığı ve onlarca kahramanlık hikayelerinin yazıldığı Zap alanı, günümüzde de bu tarihsel misyonunu yerine getirerek işgalcilere karşı tarihte eşine az rastlanan bir direnişe tanıklık etmektedir. Önder Apo’nun felsefesi ile kendilerini donatan, yüreklerindeki inanç ve sarsılmaz iradeleri ile dünyadaki tüm kötülüklerinin bileşeni olan TC ordusuna karşı amansız bir savaş sürdüren Kurdistan Özgürlük Gerillası her geçen gün işgalcilere daha fazla darbe vurmaktadır. Zap’ın her alanını direniş alanına dönüştüren Kurdistan Özgürlük Gerillası her ne pahasına olursa olsun bu direnişi zaferle taçlandırmakta kararlıdır. Mîrxan, Fuat, Şiyar ve Serhed yoldaşlarımız yaşanan tarihi direnişe fedaice katılımları ile öncülük ederek, düşmanın ağır darbeler almasını sağlamıştır.

Yoldaşlıklarındaki samimiyetleri ve savaştaki cesaretleri ile örnek birer Apocu militan olan Mîrxan, Fuat, Şiyar ve Serhed yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Mîrxan Raperîn Amed
Adı Soyadı: Ramazan Başhan
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Bedriye – Şemsettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 11 Ağustos 2022 / Zap

 

Kod Adı: Fuat Apocî
Adı Soyadı: Moxtar Konepoşî
Doğum Yeri: Merîvan
Anne – Baba Adı: Qumrî – Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 11 Haziran 2022 / Zap

 

Kod Adı: Şiyar Botan
Adı Soyadı: Emrullah Fırat
Doğum Yeri: Mersin
Anne – Baba Adı: Şükran – İkram
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Temmuz 2022 / Zap

 

Kod Adı: Serhed Amed
Adı Soyadı: Delil Zengin
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Rahime – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 1 Temmuz 2022 / Zap

 

MÎRXAN RAPERÎN AMED

Mîrxan yoldaşımız, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin temellerinin atıldığı ve serhildan geleneğinin en güçlü yaşandığı Amed, Çinar’da dünyaya gelmiştir. Amed Zindan Direnişi’yle 12 Eylül faşist darbesinin PKK’nin öncü kadroları tarafından yenilgiye uğratılması, PKK’nin direniş ruhunu ortaya çıkarmış ve bu ruh Amed halkımızın mücadele çizgisi olmuştur. Ortaya çıkan mücadele mirasını sahiplenen Amed halkımız, binlerce yiğit evladını özgürlük gerillamızın saflarına katarak işgale ve işgalciye gereken cevabı vermiştir.

Çocukluk yaşlarından itibaren Amed’te gelişen serhildanlara katılan ve mücadele içinde büyüyen Mîrxan yoldaşımız, bu süreçte düşman gerçekliğini ve işgalcilere karşı fedaice savaşan özgürlük gerillasını yakından tanımıştır. Yakın aile çevresinden mücadelemize katılımların olması ve son olarak abisinin özgürlük gerillasına katılması, Mîrxan yoldaşımızı partimiz PKK’ye daha fazla yakınlaştırmıştır. Bu süreçte Önder Apo’nun fikirlerini yakından takip eden yoldaşımız, okuyup araştırarak ve daha aktif bir şekilde çalışmalar içerisinde yer alarak mücadele çizgisini sürekli yükseltmiştir. Örgütlü mücadelenin gerekliliğini ve güçlü sonuçlarını bilince çıkaran yoldaşımız, gençlik çalışmalarında yer alarak Kürt gençlerini işgalcilerin asimilasyon ve soykırım politikalarından korumak için büyük bir çaba ortaya koymuştur. Toplumumuzun ayakları üzerinde kalması için büyük bir öneme sahip olan komün çalışmalarında yer alan ve öncülük yapan Mîrxan yoldaşımız, emekçi kişiliğiyle gittiği her alandan güçlü ve etkili sonuçların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Uzun süre aktif çalışmalarda yerini alan yoldaşımız, 2014 yılında Rojava halkımıza karşı geliştirilen soykırım saldırıları sırasında Kobanê’ye geçerek halkımızın zafere ulaşmasında emek sahibi olan yoldaşlarımızdan olmuştur. Faşist ve sömürgeci güçler karşısında ancak partimiz PKK öncülüğünde Kurdistan’da gerillacılık çizgisinin güçlendirilerek halkımızın saldırılar karşısında korunup, soykırım kıskacından çıkarılabileceği gerçeğini gören Mîrxan yoldaşımız, 2014 yılında Mêrdîn’de gerilla saflarına katılmıştır. Bir süre Mêrdîn alanında çalışma yürüten yoldaşımız, daha sonra yüzünü gerillacılığımızın merkezi olan Botan’a çevirmiş ve Besta’da ilk gerillacılık pratiğini yürütmüştür. İşgalcilere karşı bitmez tükenmez bir enerji ve öfkeyle savaşan, en zor koşulları PKK’nin kutsal yoldaşlık bağıyla aşmayı bilen Mîrxan yoldaşımız, emekçi kişiliğiyle pratik içinde yetişmiş, çelikten bir irade sahibi olmuştur. Halkımızın Özyönetim Direnişi sürecinde aktif direnişe katılan yoldaşımız, yaralanmasına rağmen direniş mevzilerinden çekilmemiş ve büyük bir iradeyle işgalcilere karışı savaşmaya devam etmiştir. Bakurê Kurdistan’da geçirdiği başarılı gerillacılık pratiğinden sonra Garê alanına geçen Mîrxan yoldaşımız, pratik tecrübelerini aldığı akademik eğitimlerle bir üst aşamaya geçirmiş ve komutanlaşarak mücadelemizin sıcak savaş alanlarından olan Zap’a geçmiştir. Kısa sürede Zap alanının zorlu coğrafyasına uyum sağlayan yoldaşımız, yaşamda ve savaşta yoldaşlarına öncülük yapmıştır. Emekçi kişiliğiyle bütün çalışmalara istekle katılan ve hep en önde yürüyen Mîrxan yoldaşımız, uzun süre Zap alanında kalarak örnek bir katılım sahibi olmuştur.

Sömürgeci Türk ordusunun Zap’a yönelik geliştirdiği saldırılar sırasında düşmana ağır darbeler vuran Mîrxan yoldaşımız, Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin öncü komutanlarından olmuştur. Zap Direniş Alanları’nda etkili bir mücadele yürüten yoldaşımız, yeni dönem gerillacılık taktiklerini ustaca kullanmış, mevzi ve hareketli tim tarzının Zap alanında aktifleşmesinde büyük rol oynamıştır.

 Güçlü yoldaşlığı, emekçi kişiliği ve heyecanlı katılımıyla bulunduğu her yerde yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanan, fedaice savaşarak tarihi direnişimizin bugünlere ulaşmasına sağlayan ve Zap alanıyla bütünleşerek güçlü bir pratik sahibi olan Mîrxan yoldaşımızın bu özellikleriyle Apocu militanlığın en seçkin örneklerinden biri olmuştur.

FUAT APOCÎ

Tarihinin hiçbir döneminde düşmanın işgal politikalarına boyun eğmeyen Rojhilatê Kurdistan halkımız, direnişlerini sürekli canlı tutarak özgürlük tutkularını diri tutmaktalar. Bunun için yüzyıllardır geliştirdikleri serhildanlar ve direnişlerle özgür Kurdistan’a dair tutumlarını her defasında işgalcilere göstermiştir. İşgalci güçlerin saldırıları ne kadar şiddetli olursa olsun Rojhilatê Kurdistan halkımız da büyük bir irade ile direniyor ve özgür Kurdistan hayallerinden bir adım dahi olsa geri durmuyorlar. Rojhilatê Kurdistan’ın Merîvan kenti de yurtsever duruşu ve serhildanlara katılımıyla tüm Kurdistan halkı için örnek bir kent olmuştur. Merîvan halkımız birçok Kürt direnişine katılarak ve öncülük ederek yurtseverlik görevlerini yerine getirmeye çalışmıştır.

Fuat yoldaşımızın ailesi de bu yurtseverlik kültürüyle şekillenmiş ve bunu nesiller boyunca günümüze kadar aktarmayı başarmıştır. Bu değerli ailemizden Kurdistan’ın farklı partilerine katılım olmuş, her kim ki Kurdistan’ın özgürlüğü için emek vermişse Fuat yoldaşımızın aile fertleri de daha fazla devrim çalışmalarına katılarak yurtseverlik görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirmeye çalışmıştır. Bu temelde Fuat yoldaşımızın bir kardeşi farklı bir Kurdistan partisinde devrim çalışmalarındayken şehadete ulaşmıştır. Bu durum aile fertlerini derinden etkilemiş ve belli sorgulamalar yaşamalarına neden olmuştur. Ailenin diğer fertleri de yaşadıkları etkilenmeden ve şehit kardeşlerinin mücadelesini devam ettirebilmek için arayışlara girmiştir. Bu arayışların sonucunda ilk olarak Ferhad Pepûle yoldaşımız Rojhilatê Kurdistan’da her geçen gün daha da kitleselleşen Apocu Hareketi tanımış ve katılım kararı almıştır. Uzun soluklu bir mücadeleden sonra Ferhad Pepûle yoldaşımız da İran güçleriyle yaşanan bir çatışmada şehadete ulaşmıştır. İki kardeşinin Kurdistan devrimi içerisinde şehadete ulaşması kuşkusuz Fuat yoldaşımızın yaşamında belirleyici olmuş ve kendisi de kardeşlerine layık bir yaşamın sahibi olmak için çabalamıştır. Kardeşlerinin şehadetiyle bir yandan gurur duymuş, diğer yandan da mücadelelerini tamamlanması gereken bir görev olarak ele almıştır. Bu nedenle daha Parti saflarımıza katılmadan önce devrimci ve yurtsever duruşuyla çevresini etkilemiş ve örnek bir Kürt genci olmuştur.

Fuat yoldaşımız halkımıza ve Hareketimize karşı yoğun saldırıların olduğu 2015 yılında, bu saldırıları bertaraf etmek ve halkımıza dayatılan soykırım politikalarına cevap olabilmek için gerilla saflarına katılma kararı almıştır. Gelişkin bir bilinç düzeyi olan Fuat yoldaşımız halkımız üzerindeki tehlikeyi fark ederek onurlu bir Kürt genci olarak halkımızın savunmasının mutlaka yapılması gerektiğine inanmıştır. Kurdistan’ın birçok farklı alanında gerillacılık yapan Fuat yoldaşımız, yer aldığı her çalışmada emeği ve fedakarlığıyla öne çıkmış, bu özellikleriyle tüm yoldaşlarına örnek olmuştur. Fuat yoldaşımız Önder Apo’nun felsefesinde derinleşmiş ve kişiliğini bu felsefe doğrultusunda şekillendirmenin çabasında olmuştur. Önderliğimizi her geçen gün daha fazla anlamış, anladıklarını kişiliğine ve yaşamının her anına yansıtmayı başarmıştır. Özellikle Önderliğimizin Demokratik Ulus projesinden derinden etkilenmiş ve ezilen tüm halkların özgürlükleri için mücadele etmeyi esas almıştır. Bu amaçla her zaman işgalci güçlere karşı savaşmayı en öncelikli hedefleri arasına koymuş ve bunun için ısrarcı olmuştur. Düşmana karşı verilen savaşta başarılı olmak ve yeni dönem gerilla taktiklerinde uzmanlaşmak için kendisini eğitmiş, bu eğitimlerdeki başarıları ile savaş alanlarına gitmek için hazır olduğunu yoldaşlarını ikna etmiştir.

Fuat yoldaşımız, düşmanın halkımıza ve Hareketimize yönelik saldırılarının soykırım amacıyla yapıldığının bilinciyle Medya Savunma Alanları’nda yürütülen destansı direnişin içerisinde yer almış ve pratiği ile Önderliğimize ve şehitlerimize layık olmanın çabasında olmuştur. Hareketimiz şahsında halkımızın yok edilmek istendiğinin farkında olan Fuat yoldaşımız tüm yoğunlaşmasını düşmana darbe vurma üzerine yapmış ve birçok eylemde yer alarak bu yoğunlaşmasını pratikleştirme imkanı bulmuştur. 2021 yılında olduğu gibi bu yıl içerisinde başlatılan işgal saldırılarına karşı da büyük bir cesaret ve kararlılıkla durmuş ve düşmana ağır bedeller verdirmiştir. Bütün kamuoyunda günlerce tartışılan ve Apocu militanlığın ulaştığı taktik becerinin en iyi örneklerinden biri olan Cehennem Tepesi eyleminde yer alan Fuat yoldaşımız düşman askerlerinin çadırlarının içerisine kadar sızmış ve düşmana tarihi darbeyi vurmuştur.

Bunun gibi birçok eylemdeki fedakarca duruşuyla Apocu militanlığın en seçkin örneklerinden biri olan Fuat yoldaşımızın mücadelesi başta Rojhilatê Kurdistan olmak üzere tüm Kürt gençliğine işgalcilere karşı savaş için ilham kaynağı olmuştur.

ŞIYAR BOTAN

Şiyar yoldaşımız aslen Sêrt’li yurtsever bir ailenin ferdi olarak Mersin’de doğmuştur. Şiyar yoldaşımızın ailesi 90’lı yıllarda düşmanın Kurdistan’ı insansızlaştırma politikaları nedeniyle yoğun baskı ve işkence altında kalmış, bu nedenle metropollere göç etmek zorunda kalmıştır. Şiyar yoldaşımız her ne kadar metropolde doğup büyüse de ailesinden aldığı Kürtlük ve yurtseverlik kültürü nedeniyle değerlerine bağlı bir şekilde yetişmiştir. Kurdistan’da yaşanan savaştan ve halkımızın soykırım ile yüz yüze olma gerçekliğinden hiçbir zaman kopmayan Şiyar yoldaşımız, gençlik dönemlerinden itibaren devrim çalışmalarındaki yerini almıştır. İlk olarak gençlik çalışmalarına dahil olmuştur. Bu çalışmalardayken hem kendisini ideolojik, örgütsel anlamda eğitmiş hem de Kürt gençlerinin bilinçlenmesi için çaba harcamıştır. Bu çabalarında başarılı olan Şiyar yoldaşımız birçok gencin özgürlük saflarıyla buluşmasını sağlamıştır. 2014 yılında DAİŞ çetelerinin halkımıza yönelik gerçekleştirdiği saldırılar karşısında birçok akrabasının gerilla saflarına katılmasından etkilenen Şiyar yoldaşımız da yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüş ve gerilla saflarına katılmıştır.

Gerillacılığa Xakurkê alanında başlayan Şiyar yoldaşımız ilk eğitimlerini de burada almıştır. Gerillacılığa ve dağ yaşamına dair ilk bilgileri edindikten sonra Kurdistan’ın birçok alanında yaşanan savaşa cevap olmak ve bu varlık yokluk savaşında bir Apocu militan olarak rolünü oynayabilmek için kendisini askeri anlamda daha fazla derinleştirmiştir. Aynı zamanda ideolojik anlamda da derin yoğunlaşmalar yaşamış, yaşanan savaş sürecine tam anlamıyla katılmaya çalışmıştır. Bu anlamda DAİŞ çetelerinin yoğun saldırısı altındaki ve her gün katliam tehlikesinin olduğu Şengal’e geçen Şiyar yoldaşımız Êzidî halkımızın savunması görevini üstlenen yoldaşlarımızdan olmuştur. Bu görevini başarılı bir şekilde yerine getirdikten sonra yüzünü tekrar Kurdistan dağlarına dönen Şiyar yoldaşımız aldığı savaş tecrübesiyle işgalci TC devletine karşı yoğun bir savaşın yaşandığı Medya Savunma Alanları’na geçmiştir. Daha çok Zap alanında kalan Şiyar yoldaşımız uzun yıllar boyunca bu alanda pratik çalışmalara katılmıştır. Zap alanında birçok farklı çalışmada yer alan Şiyar yoldaşımız özellikle savaşın alt yapısının hazırlanmasında, savaş tünellerinin yapımında büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Yeni dönem gerilla taktiğine büyük bir inancı olan Şiyar yoldaşımız bu taktiğin başarılması ve yoldaşlarınca da anlaşılması için büyük bir çaba harcamıştır. Bu anlamda öncülük ve yoldaşlık görevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Her anını şehit yoldaşlarına ve Önderliğimize layık olmanın yoğunlaşmasıyla geçirmiş, yaşanan yoğun savaş sürecine ve halkımızın özgürlük taleplerine cevap olmak istemiştir. Şehit yoldaşlarının intikamlarını almayı en öncelikli hedefleri arasında belirleyen yoldaşımız, bunun için bir intikam hareketi olan PKK ideolojisinde derinleşmesi gerektiğinin bilinciyle hareket etmiştir.

Düşmanın Zap alanına yönelik 2021 yılından itibaren başlattığı saldırılara karşı sürekli eylem çabasında olan Şiyar yoldaşımız, birçok eylemde yer almış ve Zap alanın boydan boya bir direniş alanına dönüştürülmesindeki misyonunu başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Zap’ın birçok bölgesinde savaş tünellerinde ve direniş mevzilerinde yer alan Şiyar yoldaşımız son olarak bulunduğu Saca alanında gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak devrimci görevini en üst mertebede tamamlamıştır.

SERHED AMED

Serhed yoldaşımız, Amed’de, Kurdistani değerlere bağlı yurtsever ve emekçi bir ailede dünyaya gelmiştir. Onuru ve özgür kimliğiyle yaşamak isteyen her Kürt gibi, Serhed yoldaşımızda sömürgeci Türk devletinin baskı ve zulmüne tanıklık etmiş, buna karşı Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın direnişini tanıyarak büyümüştür. Yoldaşımız, sömürgeci Türk devletinin yoğun asimilasyon politikalarıyla Kürt gençlerinin özlerinden uzaklaştırılarak tarihsiz, dilsiz ve kimliksiz bırakılmasına karşı direnen halkımızı yakından takip etmiştir. Bilinçli ve onurlu bir Kürt genci olarak direniş saflarına katılan yoldaşımız, bir süre Kurdistan Özgürlük Mücadelemizin merkezi olan Amed’te kalmış, bu süreçte çalışmalarda yer alarak direnişin bir parçası olmuştur.

Halkımızın ancak gerilla öncülüğünde gelişen Devrimci Halk Savaşı’yla varlığını koruyup özgürlüğünü sağlayabileceği gerçeğini bilince çıkaran Serhed yoldaşımız, işgalcilerin imha saldırılarına karşı Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılarak sömürgeci devlete gerekli ve en anlamlı cevabı vermiştir. Amed’te gerilla saflarına katılan yoldaşımız, Zap alanına geçerek ilk gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra pratik alana geçmiştir. Zap’ın zorlu coğrafyasının en sarp alanlarında gerillacılık yürüten Serhed yoldaşımız, pratik içinde öğrenek kısa sürede yetkin bir gerillaya dönüşmüştür. İşgalci Türk ordusunun 2015 yılında başlattığı işgal saldırıları karşısında işgalcilere ilk cevabı veren yoldaşlarımızdan olmuştur. Yeni dönemin gerillacılık tarz ve taktiklerinde uzmanlaşan yoldaşımız, öğrendiklerini pratiğe aktararak yürütülen çalışmalara öncülük yapmıştır. Uzun süre pratik yürüttüğü Zap alanına büyük bir tutkuyla bağlanan Serhed yoldaşımız, en zor koşullar altında başarılı bir pratik yürüterek örnek bir katılım sahibi olmuştur. Kurduğu güçlü ilişkileriyle PKK’nin kutsal yoldaşlık bağını güçlendiren yoldaşımız, sürekli kendisini geliştirmeyi ve öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştirmeyi esas almıştır. Bulduğu her fırsatı Önder Apo felsefesinde derinleşmek için okuyan ve araştıran yoldaşımız, gerillacılık yaşamı boyunca örnek bir militan duruşun sahibi olmuştur. Serhed yoldaşımız, Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’ne büyük bir istek ve coşkuyla katılmış, ölümsüz şehitlerimizin intikamını almak için yoğun bir çaba ortaya koymuştur. Hamle sırasında işgalcilere ağır darbeler vurulan birçok eylemde en ön safta yerini alan yoldaşımız, komutanlaşarak dönemin fedai ruhuna cevap olmuştur. Kutsal Kurdistan topraklarını ve ezilen halkımızı işgal saldırılarından korumak için durup dinlenmeden çalışan ve savaşan yoldaşımız, Apocu iradenin yenilmezliğini şahsında somutlaştırarak çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur.

Zap alanında işgalci Türk ordusuna karşı geliştirilen tarihi direnişimizin örülmesinde büyük emek sahibi olan ve fedaice savaşarak Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin öncülerinden olan Serhed yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere bütün yurtsever halkımıza başsağlığı diliyor, yoldaşımızın mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.”