HPG: Önümüzü aydınlatan birer meşaledirler!

Cilo'da 2020'de şehit düşen 5 gerillanın kimlik bilgilerini açıklayan HPG, “bu yiğit yoldaşlarımız her zaman önümüzü aydınlatacak olan birer meşale olacaklardır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit düşen gerillalara ilişkin şunları belirtti:

“Cîlo alanındaki güçlerimiz son yıllarda gerçekleştirdikleri sayısız eylemle düşmana ağır darbeler vurarak Devrimci Halk Savaşımız’daki rollerini büyük bir başarıyla yerine getirmiştir. Birçok sürpriz eylem gerçekleştirerek düşmana en beklemediği an ve yerde vurmasını bilen Bager yoldaşımız ve komutasındaki Zagros, Agir, Şevger ve Bawer yoldaşlarımız bu öncülük misyonlarını fedailik çizgisindeki katılımları sayesinde başarmışlardır. Apocu ideolojideki kararlı duruşları ve gerçekleştirdikleri eylemleriyle sürece damgalarını vuran bu değerli yoldaşlarımız her ne pahasına olursa olsun her zaman düşmandan intikam almanın arayışı içerisinde olmuştur. Halkımızın ve Hareketimizin içerisinden geçtiği tarihi özgürlük zamanlarının bilincinde olarak bu tarihi süreçte üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye çalışırken gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşan bu yiğit yoldaşlarımız her zaman önümüzü aydınlatacak olan birer meşale olacaklardır.

Serhat halkımızın bağrından çıkan en seçkin ve fedai evlatları olan Bager, Zagros, Agir, Şevger yoldaşlarımız ile Arap halkımızın değerli yiğit evladı Bawer yoldaşımızın şehadetleri bizim için mücadeleyi büyütme ve zafer gerillacılığını pratikleştirme gerekçesi olacaktır. Ezilen halkların özgür ve komünal tarzda yaşamasının teminatı olan Bager, Zagros Agir, Şevger ve Bawer yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere Kürt ve Arap halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Bager Erdal
Adı Soyadı: Rıdvan Alkan
Doğum Yeri: Agirî
Anne – Baba Adı: Hamdiye – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Ekim 2020 / Cîlo

 

Kod Adı: Zagros Zilan
Adı Soyadı: Nurullah İşler
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Naime – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Ekim 2020 / Cîlo

 

Kod Adı: Agir Dilbirîn
Adı Soyadı: Rıdvan Aslan
Doğum Yeri: Muş
Anne – Baba Adı: Hülya – Abdurrahman
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Ekim 2020 / Cîlo

 

Kod Adı: Şevger Ararat
Adı Soyadı: Mahsum Güneş
Doğum Yeri: Muş
Anne – Baba Adı: Cemile – Mîrza
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
27 Ekim 2020 / Cîlo

 

Kod Adı: Bawer Gelhat
Adı Soyadı: Hisên Cuma
Doğum Yeri: Tirbespiyê
Anne – Baba Adı: Fatma – Ewad
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Ekim 2020 / Cîlo

 

BAGER ERDAL

PKK, başta mazlum Kürt halkı olmak üzere bütün halkların umut hareketidir. Yüzyıllardır sömürgeci güçlerin boyunduruğu altında yaşamak zorunda kalan ve özgürlüğü elinden alınmış halkımızın tarih sahnesine görkemli dönüşünün adıdır. Varlık koşulları ortadan kaldırılan; asimilasyon, inkâr ve imha siyasetine acımasızca maruz bırakılan halkımız, Önder Apo’nun özgür yaşam felsefesiyle yeniden dirilişi yaşamıştır. Mücadelemizin başladığı ilk andan itibaren Kurdistan’ın yiğit kadın ve erkekleri sarsılmaz bir kararlılıkla Önderlik çizgisinde buluşmuş, tarihte eşi olmayan bir direniş sergilemişlerdir. Sömürgeci Türk devletinin Kurdistan gençlerini köklerinden kopararak mücadeleden uzaklaştırma çabaları Kürt gençlerinin mücadeleci kişiliği karşısında başarısız olmuştur. Binlerce Kürt gencinin sistemin maddi yaşam olanaklarına sırtını dönerek Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nden yana bilinçli tercihte bulunması sömürgecilerin tüm kültürel soykırım saldırılarını boşa düşürmüştür.

Bager yoldaşımız da Türkiye metropollerinde yetişmesine ve sistemin özgür Kürt kimliğini eritme saldırılarına rağmen büyük bir inançla bağlı olduğu Önder Apo felsefesinin takipçisi olmuştur. Yoldaşımız, Agirî’de dünyaya gelmiş, emeğiyle geçinen ve maddi zorluklar nedeniyle Türkiye metropollerinden İstanbul’a göç etmek zorunda kalan yurtsever bir ailede büyümüştür. Çocukluk yıllarından itibaren partimizi tanımaya başlayan yoldaşımız, birçok farklı işte çalışarak ailesine destek olmuştur. Faşist sistemin metropollerde Kürt halkına uyguladığı baskılara tanıklık eden Bager yoldaşımız, gençlik çalışmalarına katılarak mücadele etmeye başlamıştır. Birçok alanda adım adım gençlik çalışmasının güçlenmesi için yoğun çaba sahibi olmuştur. Kürt kimliğinin ve ülke topraklarının özgürleşmesinin ancak Kurdistan’ın özgür dağlarında yürütülen gerilla mücadelesiyle gerçekleşebileceğini gören yoldaşımız, 2009 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Önderliğe ve şehitlere olan bağlılığıyla, içindeki sınırsız yoldaşlık sevgisiyle tanınan Bager yoldaşımız, yeni savaşçı eğitiminin ardından Zagroslar’a geçerek ilk gerillacılık pratiğini gerçekleştirmiştir.

Kısa süre içinde Zagroslar’ın sert iklimi ve coğrafyasıyla bütünleşen yoldaşımız, büyük bir enerjiyle çalışmalara katılmış ve etkili sonuçlar elde etmiştir. Yeni dönem gerillacılık taktiklerinde uzmanlaşan ve yaratıcı kişiliğiyle etkili birçok eylem örgütleyen ve içinde yer alan yoldaşımız, Cîlo ve Çarçella’da işgalcilere ağır darbeler vurmuştur. Uzman bir sabotajcı olarak birçok etkili ve akıl dolu eylemi gerçekleştirmiş, büyük emekler vermiştir. Kendisini sürekli geliştiren Bager yoldaşımız savaş pratiği içerisinde yetişen, eylemci karakteri ve yüksek cesareti önde olan çekirdekten yetişen, gelecek vaat eden genç bir komutan olmuştur. Tüm özellikleriyle zafer gerillacılığına ve onun muzaffer komutanlığına aday olan ve bunu adım adım gerçekleştiren bir yoldaşımızdır. Bu anlamda dönemin ihtiyaçlarına cevap olan öncü bir komutan olarak rol oynamış ve birçok yoldaşını eğiterek komutanlaşmalarında emek sahibi olmuştur. Önderlik felsefesinde derinleşerek sürekli kendisini geliştirmiş ve şehitler çizgisinin takipçisi olmayı başarmıştır. Kaldığı her alanda büyük küçük demeden bütün devrim görevlerine büyük bir istekle katılarak öncülük yapmış, kendisini Apocu felsefeyle adeta yeniden yaratmıştır. Kadın özgürlük çizgisine olan bağlılığı, kadın özgürlüğüne derin inancı, kadın yoldaşlarıyla düzeyli, ölçülü ve özgürlüğe anlam katan bir yoldaşlığı yaratmıştır. Bu yüzden kadın arkadaşlarımız başta olmak üzere tüm yoldaşları tarafından sevilen ve saygı duyulan bir komutanımız olmuştur.

Uzun yıllar Zagroslar’da kalan Bager yoldaşımız, en zor dönemlerde en çetin alanlarda pratik yürüterek gerçek potansiyelini ortaya çıkarmıştır. Edindiği engin gerillacılık tecrübesi ve muzaffer komutanlık çizgisindeki istikrarlı yürüyüşüyle bütün yoldaşlarının takdirini toplayan Bager yoldaşımız Xakurkê alanına geçmiştir. İşgal saldırılarının yoğunlaştığı dönemde en ön cephede yoldaşlarının yanında yer almış, savaşı ve yaşamıyla öncülük görevini burada da üstün bir başarıyla yerine getirmiştir. Muzaffer komutanlığın Apocu çizgide ve paradigmada derinleşmekle gerçekleşeceğini bilen Bager yoldaşımız, daha sonra PKK Ocağı’nda eğitim görmüştür. Eğitimden sonra eyalet komutanı düzeyinde görev alarak ve zafere kilitlenerek tekrardan Zagroslar’a dönmüştür.

Gerillacılık yaşamının büyük kısmını adeta bütünleştiği Zagroslar’da geçiren Bager yoldaşımız, ölümsüz komutanlarımız Bager Bitlisler’in, Alî Pilinglar’ın sadık bir öğrencisi olmuş ve büyük komutanımız Reşîd Serdar yoldaşın gerillacılık yaptığı topraklarda pratik yürüterek kutsal şehitlerimizin mirasını yaşatmıştır. Bager yoldaşımız, kısa sürede gösterdiği istikrarlı gelişim süreciyle, PKK çizisinde doğru yaşandığında ve doğru katılım sergilendiğinde ortaya çıkan muazzam militanlığın ve zafer komutanlığının somut örneğine ve sembolüne dönüşmüştür. Gerillacılık yaşamı boyunca birçok etkili eylem gerçekleştiren, Apocu militan çizgide yürüyen ve yoldaşlarının yoldaşı olmayı başaran Bager yoldaşımız, fedai bir komutanımız olarak her zaman mücadelemizde yaşayacak, zafere yürüyen mücadelemizde bize yol gösterecektir.

ZAGROS ZİLAN

Zagros yoldaşımız Wan’ın Erdîş ilçesinde yurtsever bir aile ve çevrede büyümüştür. Aile çevresinden aldığı yurtseverlik kültürüyle büyümesinden dolayı Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Daha genç yaşlarında Kürt halkının asimilasyon ve soykırım politikalarına karşı verdiği mücadelelere yakından tanıklık eden Zagros yoldaşımız, bu mücadelelerden etkilenmiştir. Sömürgeci soykırımcı Türk devletinin özellikle Kürt gençleri üzerinde uyguladığı bilinçsizleştirme ve köksüzleştirme politikalarına karşı büyük öfke duymuş ve çeşitli alanlarda bu politikalara karşı mücadele etmiştir. Türk devletinin politikalarına karşı anlamlı duruşu, daha o zaman çevresindeki arkadaşları tarafından takdir edilmiştir. Zagros yoldaşımız o zamanlarda verdiği mücadelenin yetmediğini ve daha büyük mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu esasa dayanarak katılım kararını vermiştir.

Katılım kararını “dönemin sorumluluklarını yerine getirmek” olarak tanımlayan Zagros yoldaşımız 2013 yılında gerilla saflarına adım atmıştır. Zagros yoldaşımız gerilla hakikatinin ancak yaşandığı zaman anlaşılabileceğini belirtmiştir. Zagros yoldaşımızın fedakâr ve emekçi katılımı, gerilla yaşamına adapte olmasını kolaylaştırmıştır. Bu özellikleriyle yoldaşları tarafından erkenden sevilmiş ve sayılmıştır. Eğitimde öğrendikçe öğreten konumda olan Zagros yoldaşımız bu yönüyle gittiği her ortama hemen adapte olmuştur. Zagros yoldaşımız Önder Apo’nun ideolojisini yaşamsallaştırmanın çabası içinde olmuştur. Aldığı ideolojik eğitimleri, yaşama aktarma çabası içerisinde olan Zagros yoldaşımız, kendini yoldaşlarına karşı da sorumlu görerek onları eğitmekten geri durmamıştır. İdeolojik anlamda olduğu kadar askeri anlamda da kendini geliştirmeyi esas alan Zagros yoldaşımız, profesyonel bir gerilla olmanın gerekliliğinin bilincine varmıştır. Düşmana ağır darbeler vurmanın arayışı içerisinde olan Zagros yoldaşımız, yoğunlaşmalarını yoldaşlarıyla da paylaşarak sadece düşmana ağır darbeler vurulan ve öncü rol oynadığı eylemlerde değil, yapılan diğer eylemlerde de pay sahibi olmuştur. Cesur ve kararlı duruşuyla biz yoldaşlarına en büyük bir örnek olan Zagros yoldaşımızın ardılları olarak, hayallerini mutlaka zafere ulaştıracağız.

AGIR DIRBIRÎN

Agir yoldaşımız Muş’un Kop ilçesinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesinin yurtsever olmasından ötürü yurtseverlik bilinciyle büyümüştür. Sistem okullarının kendisine bir şey katamayacağını anlayan Agir yoldaşımız, okulu erken yaşlarda bırakmıştır. İçinde doğup, büyüdüğü yörenin özelliklerini de alan Agir yoldaşımız emekçi bir özellik kazanmıştır. Agir yoldaşımız erken yaşlardan emek olgusuyla tanışmış, kendisinde sorumluluk bilinci gelişmiş ve duyarlı bir kişilik özelliği kazanmıştır. On milyonlarla ifade edilen bir halkın en temel insanlık haklarından yoksun bırakılarak, ülkesinin parçalanmış olması, halk olarak hem fiziki hem de kültürel anlam soykırım kıskacında olması Agir yoldaşımızda büyük bir öfkeye neden olmuştur. Mücadele edilmeden, bedel ödemeden özgürlüğün elde edilemeyeceğini fark eden Agir yoldaşımız, arayışlara girmiştir. Duyarlı kişiliğinden ötürü ve ülkemizdeki yurtsever bir çevrede büyüdüğünden dolayı özgürlük hareketimizi tanıyan Agir yoldaşımız gerillayı büyük bir ilgi ve merakla takip etmiştir. Kürt halkının binlerce şehit vererek elde etmiş olduğu kazanımlarının sevincini paylaşan Agir yoldaşımız, TC devletinin nerede olursa olsun Kürt kazanımlarına karşı bir saldırı içerisinde olduğunu bilince çıkarmıştır. Faşist rejimin halkımız üzerinde katliamları tekrardan yürürlüğe geçirmesini engellemenin ancak Kurdistan Özgürlük Hareketi saflarına katılmakla mümkün olabileceğini bilince çıkarmıştır.

Medya Savunma Alanları’nda aldığı temel eğitimlerle daha da bilinçlenen Agir yoldaşımız Önder Apo’nun fedai bir militanı olarak kendini geliştirmeye başlamıştır. Zagroslar gibi zor bir alanda gerillacılığa başlayan Agir yoldaşımız katılımı ve emeğiyle başarılı bir gerillacılık yapmıştır. Yaşamın her bir anında kendini eğitmekten geri durmayan Agir yoldaşımız kısa sürede militanlık duruşu sergilemiştir.  Mütevazı, temiz ve fedakâr özellikleriyle mücadele yürüttüğü her alanda aranan bir yoldaşımız olmuştur. Bir halkın özgürlük davasını yürütebilmek ve sorunlara çözüm gücü olmak için emsalsiz bir çabanın içerisinde olmuştur. Askeri anlamda da kendini geliştiren Agir yoldaşımız edindiği tecrübelerle birçok başarılı eylemde yerini almıştır.  Zagroslar’da birçok öncü komutanımızı kendisine örnek alarak, onlara layık bir pratik sergilemiş ve gelecek vaat eden büyük bir komuta adayı olarak şehadete ulaşmıştır.

ŞEVGER ARARAT

Şevger yoldaşımız, Muş’ta yurtsever bir ailede dünyaya gelmiş ve büyümüştür. Kurdistan’da PKK öncülüğünde gelişen tarihi direnişimizin yarattığı gelenek içinde büyüyen yoldaşımız, erken yaşlardan itibaren güçlü yurtseverlik duygularına sahip olmuştur. Yakın çevresinde halkımızın en meşru hakları için siyasal alanda mücadele eden akrabalarının işgalciler tarafından zindanlara atılmasına tanıklık eden yoldaşımız, işgalcilerin gerçek yüzünü erkenden görüp tanımıştır. Halkımıza karşı uygulanan asimilasyon, inkâr ve imha saldırıları karşısında büyük bir öfke sahibi olan yoldaşımız, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanıdıkça aktif olarak içinde yer alma kararlılığına ulaşmıştır.

Şevger yoldaşımız, halkımızın özgür bir gelecek sahibi olması için onurlu bir Kürt genci olarak üzerine düşen sorumluluğu görmüş ve 2014 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Aldığı eğitimlerle Önderlik felsefesiyle derin bir bağ kurmuş ve öğrendiklerini yaşama aktarma kararlılığıyla pratiğe yönelmiştir. Büyük bir enerjiyle Zagroslar’da gerillacılık yürüten yoldaşımız, asi dağlarla bütünleşerek sıcak savaş cephesinde yerini almış, yürütülen destansı direnişimizle bütünleşmiştir. Emekçi ve mütevazi kişiliğiyle yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanan yoldaşımız, gerillacılık taktiklerinde uzmanlaşmak için her zaman yoğunlaşma içerisinde olmuştur. Kutsal şehitlerimizin yarattığı değerleri korumak ve büyütmek için büyük bir hassasiyet sahibi olan yoldaşımız, öncülük düzeyinde katılım sağlayarak kısa sürede komutanlaşmıştır. Birçok eylemde yer alan ve işgalcilere ağır darbelerin vurulmasına öncülük eden Şevger yoldaşımız, yeni dönem gerilla taktiklerinin ustaca pratiğe aktarılmasında emek sahibi olan yoldaşlarımızdan olmuştur. Uzun süre Kurdistan’ın en zorlu coğrafyasında gerillacılık yapan yoldaşımız, dur durak bilmeden çalışmış ve devrim mücadelemize büyük katkılar sağlamıştır. Şevger yoldaşımızın emekçi ve mütevazi kişiliğiyle yarattığı değerler her zaman mücadelemizde yaşayacak ve zafere yürüyen direnişimizin önünü aydınlatacaktır.

BAWER GELHAT

Bawer yoldaşımız, Arap halkımızın bir ferdi olarak Tirbespiyê’de doğmuştur. Bawer yoldaşımız gençlik ve gelişme dönemini, büyük bedeller verilerek gerçekleştirilen Kuzey-Doğu Suriye Özgürlük Devrimine tanıklık ederek geçirmiştir. Bölgede DAİŞ ve türevlerinin Önder Apo’nun özgürlük felsefesiyle donanmış özgürlük savaşçıları tarafından nasıl yenildiğine şahitlik etmiştir. Farklı etnik yapıların komünal değerler etrafında demokratik ulus perspektifiyle nasıl kenetlenip dünya halklarına umut veren bir devrime dönüştüğünü görmüştür. Bawer yoldaşımız, bu vesileyle Özgürlük Hareketimizi tanıma fırsatını yakalamıştır. Önder Apo’nun sadece Kürt halkını değil, felsefesiyle tüm halkları kucakladığının farkına varmış ve kendi önderi olarak benimsemiştir. Bu bilince ulaşan Bawer yoldaşımız özgürlük hareketimize katılma kararı vermiştir. 

Medya Savunma Alanları’nda temel eğitimlerini alan Bawer yoldaşımız, Önder Apo gerçekliğini daha iyi anlamaya çalışmış ve halkının fedai bir militanı olarak kendisini yetkinleştirmeye çabalamıştır. PKK’nin dervişane yaşamından ve yoldaşlığından çok etkilenen Bawer yoldaşımız daha fazla araştırmaya girişmiştir. Demokratik ekolojik cinsiyet özgürlükçü Apocu paradigmayı okuyup geliştikçe, kendini daha iyi tanıma fırsatını yakalamıştır. Bu yüzden herkesin Önder Apo’nun savunmalarını okuması gerektiğini dile getirmiştir. PKK’ye katılımın bireyleri özgürlükle buluşturduğunu, insanlık meziyetlerinde yücelttiğini, güçlendirdiğini ve bu anlamda PKK’ye katılımın bir ayrıcalık olduğuna inanmıştır. Azimli, kararlı ve ısrarlı duruşuyla ve de yoldaşlarının desteğiyle Kurdistan dağlarına adapte olmayı başarır. Bu başarısını ileride gideceği ve çetin arazisiyle bilinen Zagroslar’da sergilediği performansıyla taçlandırır. Bawer yoldaşımız temiz, içten, fedakarca katılımıyla saflarımızda derin izler bırakmış ve halkların özgürlük umudu olan partimiz PKK’de şehadet mertebesine ulaşarak halkların özgür geleceğinin mayası olmuştur.”