HDP’ye gürültü cezası kesen çete Panda şirketine çöktü

HDP Van İl Eş Başkanlığına ‘gürültü’ yaparak çevreye rahatsızlık verdiği gerekçesiyle 6 bin TL’lik ceza kesen VBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Sait Başdinç ve Çevre Koruma Müdürü Murat Türlü, PANDA isimli şirkete çöktü.

HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında Van Gölü Atık Arıtma Tesisi’nin işletmesi için PANDA isimle şirketle anlaştı. 25 yıllığına yapılan anlaşmaya göre PANDA şirketinin üreteceği elektriğin yüzde 36’sı belediyeye verilecekti. 2016 yılında Türk devletinin atadığı kayyumlar bu anlaşmayı bozarak belediyeye aktarılacak elektrik payını yüzde 6’ya indirdi. Belediye burada büyük bir zarara uğratıldı.

80 kişinin çalıştığı PANDA şirketi, kısa sürede kayyum belediyesinde bulunan kimi rant gruplarının dikkatini çekti. Tüm ilçelerdeki çöpler buraya getirilerek bu şirkete teslim ediliyordu. Kayyum tarafından Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na atanan Sait Başdinç, bir süre sonra Çevre Koruma Müdürlüğüne yakın arkadaşı olan Murat Türlü’yü atadı. Başdinç ve Türlü, ilk iş olarak günlük ortalama 40 aileye elektrik hizmeti üreten PANDA şirketine çöktü.

ŞİRKET 200 MİLYON TL’LİK TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Murat Türlü’nün kardeşi Hakan Türlü Çevre Koruma Müdürlüğü’nde şef olarak, Serkan Başdinç’in yakınları Mithat ve Mehmet Başdinç ise personel olarak işe alındı. Bunların ortaya çıkması nedeniyle Murat Türlü görevini değiştirerek Van Gölü Koruma Şube Müdürü olarak kendini geri çekti. Bu şubede Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Serkan Başdinç’e bağlı olarak faaliyet yürütüyor.

İkili PANDA isimli şirkete baskı kurmayı sürdürdü ve bunun karşılığında çeşitli tavizler almaya başladı. PANDA şirketi Türlü’ye Van’ın merkezinde bir ev bile hediye etti. Büyük bir zarara uğrayan ve çeşitli baskılara maruz kalan PANDA şirketi, son çare olarak mahkemeye başvurdu ve kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi aleyhine 200 milyon TL’lik tazminat davası açtı.

OLMAYAN MECLİS HDP’YE PARA CEZASI KESTİ

Kayyum belediyesinde bunca yolsuzluğa, torpile ve usulsüzlüğe yol açan Başdinç ve Türlü, geçtiğimiz Mayıs ayında meclis kararıyla gürültüye yol açmak ve başkalarının huzur ve sükûnunu bozdukları gerekçesiyle HDP Van İl Örgütü'ne 5 bin 995 TL para cezası kesmişti. Her ne kadar kararın belediye meclisi tarafından alındığı iddia edilse de Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atandığı için hâlihazırda bir meclisi bulunmuyor.