HDP Süleymaniye Temsilciliği: Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır

HDP, Süleymaniye'de bugün gözaltına alınan 8 Kuzey Kürdistanlının serbest bırakılmasını istedi.

Siyasi göçmenlerin neden gözaltına alındığına ilişkin henüz net bir bilgi elde edilemezken operasyon ve gözaltılara karşı HDP Süleymaniye Temsilciliği ve Mezopotamya İşçileri Derneğinden ortak bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklama şu şekilde;

“BASINA VE KAMUOYUNA

Süleymaniye asayişi, bugün saat 15.00 sıralarında Mezopotamya İşçiler Derneğini basarak kurumda bulunan Meşruk Çiftçi, Ersoy Yılmaz, Şefîk Yildirim ve Hasan Kaçar isimli üyelerimizi gözaltına aldı. Ayrıca Mehmet Söyler ve Murat isimli arkadaşımızın dükkanları basılarak gözaltına alındılar. Yine arkadaşımız Servet Akdeniz de evi basılarak gözaltına alındı.

Tüm arkadaşlarımız Türk devletinin baskıları ve haklarında açılan siyasi davalar nedeniyle Güney Kürdistan’a gelerek burada yaşamak zorunda kalan arkadaşlarımızdır. Gözaltına alınan tüm arkadaşlarımız Türkiye’de cezaevinde kalmış ve haklarında hüküm bulunan arkadaşlarımızdır. Kürdistan Bölgesine geldikten sonra da sürekli olarak Türk devleti ve MİT’in tehdit ve baskılarıyla karşı karşıya kaldılar.

Arkadaşlarımız birkaç saattir gözaltında olmalarına rağmen eş zamanlı olarak hangi gerekçeyle gözaltına alındıklarını hala bilmiyoruz. Hasan Kaçar, Ersoy Yılmaz ve Murat Turak isimli arkadaşlarımızın ağır hastalıkları bulunmaktadır. Türk devletinin cezaevlerinde maruz bırakıldıkları işkence ve kötü şartlar nedeniyle kronik hastalıkları mevcuttur ve ilaç kullanmaları gerekmektedir.

Başta Süleymaniye yönetimi, Süleymaniye Asayişi ve BM Temsilciliğine arkadaşlarımızın serbest bırakmaları için çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca Süleymaniye Asayişinin hasta arkadaşlarımızın yaşamları ve sağlıklarından sorumlu olduğunu bildiriyoruz.

Eğer arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmazsa kurumlarımıza ve üyelerimize yönelik baskılara direnecek ve tepkimizi göstereceğiz.

HDP Süleymaniye Temsilciliği ve Mezopotamya İşçileri Derneği”