Hasta tutsak Fırat Koç'a ceza talebi

Van'da kayyum protestoları sırasında polis işkencesine maruz kalan şizofreni hastası Fırat Koç'a ilişkin iddianame tamamladı. İddianamede Koç'un örgüt adına suç işlediği belirtilerek, cezalandırılması talep edildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ağustos 2019’da yaşanan kayyum protestoları sırasında polislerin kalas ve kasklarla işkence yaptığı görüntülenen şizofreni hastası Fırat Koç’a ilişkin iddianameyi tamamladı. İddianamede Koç'un örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlediği belirtilerek, cezalandırılması istendi.

Konuya ilişkin AKP’li Yeneroğlu’nun iddia ettiği gibi ne polisler hakkında bir inceleme başlatıldı, ne de işkenceci polisler görevden alındı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fırat Koç, Ümit Kali, Murat Bozdemir, Fehim Aslan, Welat Yamaç ve Bedri Yamaç hakkında hazırlanan iddianamede: “Toplanmaya başlayan grubun içerisinde şüpheli Fırat Koç'un yer aldığının tespit edildiği, Şüpheli Fırat Koç ile ilgili olarak Van İl Sağlık Müdürlüğü SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen 22/08/2019 tarihli rapora göre; ruhsal durum muayenesi sonucuna göre şüphelinin kendisini ruhen savunma yeteneğinin azaldığı kanaatine varıldığının belirtildiği” şeklinde ifadelere yer verildi.

GÖRÜNTÜLERİ ÇEKEN TEHDİT EDİLDİ

Fırat Koç, savcılık ifadesinde, "Ben herhangi bir iş yapmıyorum. Ben olay tarihinde çarşıda geziyordum. Bu esnada olaylar meydana geldi. Kalabalık bir grup koşuyordu bağrışma sesleri vardı. Herkes koşuyordu. Baktım insanlar üzerime doğru geliyor. Bende o esnada ani bir tepki olarak sandalyeyi kalabalığa doğru fırlattım ve olay yerinden kaçmaya başladım. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, diyeceklerim bundan ibarettir" ifadelerini kullandı.

Fırat Koç ile gözaltına alınan ve yargılanan Ümit Kali verdiği ifadede, polisin üç tekerlekli bir çocuğu darp ettiğini ve kendisinin de bunu telefonla kaydettiği fakat polisler tarafından tehdit edilmesi ardından görüntüyü silmek zorunda kaldığını söyledi.

SAVCILIK: ÖRGÜT ADINA SUÇ İŞLEDİ

Van Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamenin sonuç ve değerlendirme kısmında, “Fikir ve eylem birliği içerisinde örgüte üye olmayıp örgüt adına suç işleyerek yolu kapattıkları, kolluk görevlilerinin kendilerini ikaz etmelerine rağmen dağılmayarak eylemlerine devam etmek suretiyle üzerlerine atılı işledikleri dosya içerisinde bulunan ve yukarıda yazılı olan deliller ile tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşılmıştır” diyerek ceza talebinde bulundu.

CEZALANDIRILMASI GEREKEN FIRAT DEĞİL

Konuya ilişkin bilgi veren Fırat Koç’un avukat Erhan Çiftçiler, Fırat'ın işkence gördüğüne dair kamera kayıtlarına rağmen bu saate kadar bir işlem yapılmadığına dikkat çekti. Çiftçiler, “Müvekkil ilaçlarını almak üzere Van merkeze geliyor. Sanat Sokağı’nın orada bir kalabalığın olduğunu görüyor. O esnada polisler müvekkile yöneliyor. O da kafeye sığınıyor. Görüntülerde de anlaşılıyor, çok sayıda polis müvekkile bu mekânda işkence yapıyor. Ekip otosuna götürülene kadar darp ediliyor. Başında çok sayıda şişlik vardı. Vücudunun değişik yerlerinde morluklar vardı. Sağ bacağında ise ağrı nedeniyle aksama var” şeklinde konuştu.

Çiftçiler, Fırat Koç'un zorlama şekilde örgütle bağlantısı varmış gibi gösterildiğini ifade ederek, “Fırat’ın işkence faillerinin aklanması hedefleniyor. Burada mağdur olan ve işkence gören Fırat Koç’tur ve cezalandırılmaları gerekenler işkencecilerdir" dedi.

NELER OLMUŞTU?

İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasının ardından yapılan protesto gösterilerinde birçok kişi yaralanırken, onlarca kişi gözaltına alındı. Protestolar sırasında saat 16.00 sıralarında İpekyolu İlçesi Bahçıvan Mahallesi Yüzbaşıoğlu sokakta toplanan kitleye polis müdahale etti. Polisler çay ocağına giren şizofreni hastası Fırat Koç’u yerlerde sürükledi, cop ve kaskla döverek gözaltına aldı.

İşkence görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine Van Valiliği konuyla ilgili açıklama yaparak, “Polisin gözaltına aldığı şahsın demir tabure ile bir polisi yaraladığı görülüyor" şeklinde aktardı. Ayrıca söz konusu şahsın psikolojik rahatsızlığının bulunduğu bilgisi verildi. Olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldığı belirtildi.