Halka yasak, kayyuma keyifli geceler

Van ve Hakkari’de halkın geçim kaynakları arasında bulunan sınır ticaretini yasaklayanlar, halkın parasıyla ‘Oturma Gecesi’ adlı eğlenceler düzenliyor.

Van halkı işsizlik ve yoksullukla mücadele ederken, AKP tarafından Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Mehmet Emin Bilmez, Van’da her ay devletin yöneticilerinin katılımıyla ‘Oturma Gecesi’ adlı eğlenceler düzenliyor.

Türkiye ile İran arasında “55. Alt Güvenlik Komite Toplantısı” adı altında sınır güvenliği toplantısı düzenlenerek bölge halkının ticaret yapması engelleniyor. Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Mehmet Emin Bilmez ile İran askeri ve devlet yetkilileri, sınır ticaretini engellemek için bir araya geldi. Toplantıda bölge halkının ticaret yapmaması için bir dizi yeni anlaşma yapıldı. Sınır ticaretinin engellenmesi için sınırda gerekli tedbirlerin alınması, sınırda ortak devriye atılması ve iletişim kanallarının sürekli açık tutulmasında mutabık kalındı.

İRANLILARA HER TÜRLÜ KOLAYLIK

İranlılar, Van ile çevre il ve ilçelerde AKP’nin desteğiyle ekonomik olarak giderek söz sahibi oluyor. Kürt halkının sınır ticareti yapmaması için çalışan Van Valisi ve kayyumu Mehmet Emin Bilmez, İranlı iş adamlarına her türlü desteği veriyor. İranlılar, Van’da sağlıktan plastik malzeme üretimine kadar birçok alanda faaliyet gösterecek.

KÜRTLERE İSE ÖLÜM DÜŞÜYOR

Van’da yaklaşık bin 120 gündür her türlü demokratik eylem ve etkinlikler yasak. Başkale, Çaldıran, Özalp, Saray gibi sınır kentlerinde sınır ticareti yapan onlarca Kürt, Türk ve İran devletleri tarafından katledildi, yüzlercesi yaralandı. Sınır köylerde yaşayan binlerce köylünün malına ve hayvanına el konuldu. Sınır kapılarında her gün yüzlerce İranlı (Fars veya Azeri), İran’dan veya Van’da tonlarca eşya alarak sınırdan kolayca geçebiliyor.

HALKIN PARASIYLA ‘OTURMA GECESİ’

Türk devletinin ekonomik ambargosu altında olan Van halkı, işsizlik ve yoksullukla boğuşurken, Van’da görev yapan devlet yetkilileri zevk içinde yaşıyor. Kayyum Mehmet Emin Bilmez, Van’da her ay devletin kamu kurum yöneticilerinin katılımıyla ‘Oturma Gecesi’ düzenleyecek. HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra belediyeyi borç batağına sürükleyen ve işçilerin maaşlarını dahi ödeyemeyen Van kayyumu, ‘Oturma Gecesi’nin parasını da Van Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından karşılıyor.