Halepçeliler kimyasal saldırılarını protesto etti

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da kimyasal silahlarla saldırıları Halepçe’de düzenlenen kitlesel yürüyüşle protesto edildi.

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da kimyasal silahlarla saldırılarını protesto amaçlı Halepçe Şehitleri Anıtı önünde yürüyüş düzenlendi.

İşgale Karşı Kürdistan Bölgesi Halk İnisiyatifi öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte kimyasal silahlarla katledilen gerillaların fotoğrafları taşındı.

Yürüyüş ardından İşgale Karşı Kürdistan Bölgesi Halk İnisiyatifi Üyesi Dr. Hekim Ebdulkerim bir açıklama yaptı. Ebdulkerim, “Türk devleti yaklaşık yedi aydır Erdoğan’ın kararıyla tüm savaş yasalarını ve ahlaki kuralları ihlal ediyor. Onlarca çeşit kimyasal silah ve taktik nükleer ile fosfor bombaları kullanılıyor. Uluslararası yasalarda bu silahların tümü yasaklanmıştır. Bu silahların kullanıldığına dair belgeler de var” denildi.

Hekim Ebdulkerim, kimyasal silahların yalnızca gerillalara değil bölgedeki tüm canlılar ve bölgenin doğasına karşı da kullanıldığını belirterek şunları söyledi: “Halepçe halkı 35 yıldır kimyasal silahların acısını çekiyor. Türk devletinin bu vahşi saldırıları gelecek nesillerimizi zehirliyor. İnsan hakları örgütü olduklarını iddia eden örgütlerin Türk devletinin saldırıları karşısındaki sessizliğini şaşkınlıkla izliyoruz.”

Açıklamanın devamında KDP’nin Türk devleti ile işbirliğine ilişkin ise, “Bazı Kürt güçler kimyasal silah kullanımı konusunda Kürdistan Bölgesi hükümeti adına Türk devleti ile doğrudan veya dolaylı olarak işbirliği yapıyor. Çünkü kimyasal silahlara karşı kullanılan maskelere el koydular. Öte yandan uluslararası doktor heyetlerinin bölgede inceleme yapmasına izin vermiyorlar” denildi.

Açıklamada son olarak, uluslararası topluma Türk devletinin işlediği savaş suçlarına karşı sessiz kalmama ve Türk devletinin yasaklı silah kullanımını engelleme çağrısı yapıldı.