Gulan Fehim: Serhildanın ana talebi özgürlük!

İran’da bir aydır devam eden serhildanın ana talebinin özgürlük olduğunu söyleyen KODAR Eşbaşkanı Gulan Fehim “Halkımız arkasını hiçbir yabancı güce dayamadan kendi öz gücüne güvenmeli” dedi.

Doğu Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Birliği (KODAR) Eşbaşkanı Gulan Fehim, birinci ayını geride bırakan ve kadınların öncülük ettiği Rojhilat (Doğu) ve İran’daki serhildanın geldiği aşamayı ANF’ye değerlendirdi. Sözlerine bu direniş sırasında yaşamını yitirenleri anarak başlayan Fehim, dünyanın birçok ülkesinden insanların zengin eylem biçimleriyle göstericilere destek verdiğine dikkat çekti.

Rojhilat ve İran’ın bütün kesimlerine yayılan serhildanın önemli sonuçlar ortaya çıkaracağını söyleyen Fehim “Kadınlarımız kendilerine layık biçimde bir duruş sergiledi. Bizler bu duruşun daha da güçleneceği düşüncesindeyiz. Kadınların öncülük bu direniş, Rojhilat ve İran’da özgürlük, eşitlik, mücadele ve anlamlı bir yaşamı yeniden canlandırdı” diye konuştu.

‘JIN JIYAN AZADÎ’ BİR FELSEFEDİR

Rojhilat ve İran’daki direnişi sahiplenme düzeyinin çok yüksek olduğunu belirten KODAR Eşbaşkanı Gulan Fehim devama şu hususları dile getirdi: “Gösterilerde atılan ‘Jin jiyan azadî’ sloganı bir felsefeyi, ideolojiyi ve yeni bir yaşam ifade ediyor. Her ne kadar kadınlar bu mücadelenin başını çekiyor olsa da bu talep bütün bir toplum içindir ve bundan dolayı da sahiplenme gittikçe büyüyor.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz” sözüne dikkat çeken Gulan Fehim “Şu anda Rojhilat ve İran’da da esas alınan bu yaklaşımdır. Nasıl ki 2010-2011 yıllarında Arap ülkelerinde rejimleri sarsan ve ‘Arap baharı’ adı verilen olaylar yaşandıysa, şimdi İran ve Rojhilat’ta yaşayanları da aynı biçimde ele alıyoruz” diye konuştu.

ROJHİLAT HALKI ÇOK BİLİNÇLİ

Arap ülkelerinde ortaya çıkan direnişlerin halkların bazı haklar almasına yol açtıysa da toplumun bütün kesimlerini kapsamadığı için köklü değişimlere yol açmadığını belirten Fehim “Ancak şu anda Rojhilat’ta çok derin bir bilinçlenmenin olduğunu ve ana talebin özgürlük olduğunu görüyoruz” dedi.

Daha önce Rojhilat ve İran’daki halk ayaklanmaların bastırıldığını hatırlatan Fehim, şu anda farklı bir sürecin yaşandığını vurguladı. Bütün kesimlerin, bütün toplulukların ortak bir talepte buluştuğunu belirten KODAR Eşbaşkanı, “Bu durum önemli gelişmeleri ortaya çıkaracaktır” ifadesini kullandı.

İran devletinin cinsiyetçi temelde başta kadınlar olmak üzere bütün halkları haklarından yoksun bıraktığını ifade eden Gulan Fehim, “Şu anda rejime karşı meydanlarda büyük bir mücadele içinde ve sonuç almadan da bu direnişten vazgeçmeyecek. Bunun için büyük bedeller de ödedi, bu mücadele düzeyinin beraberinde büyük başarılar getirecek” dedi

HİÇBİR YABANCI GÜCE DAYANMAYAN

Direnişte olan Rojhilat halkına da seslenen Gulan Fehim “Halkımız arkasını hiçbir yabancı güce dayamadan kendi öz gücüne inanmalı ve öz savunma içinde olmalı. Halkımız zaten hiçbir zaman şiddet yanlısı olmamıştır. İran eğer bu sorunu çözmek istiyorsa halkın taleplerine kulak vermeli” dedi.

Şu anda İran’daki bütün halkların birlik ve dayanışma içinde olduğunu ifade eden KODAR Eşbaşkanı Fehim son olarak şunları söyledi:

“Şayet İran halkın talepleri doğrultusunda değişim sürecini başlatmazsa halkımız her alanda mücadelesini sürdürecektir. Halkımızın bu direnişinin sadece Rojhilat ve İran’da değil bütün bölgede büyük başarıların önünü açacağına inanıyoruz.”