Gözaltında 'kaybedilen' Ayşin'in akıbeti soruldu

Amed'deki kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, gözaltında 'kaybedilen' Mehmetcan Ayşin’in akıbetini sordu.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, 691'inci kez Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme, kayıp yakınları ile İHD ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan katıldı.

İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, ülkede hukukun üstünlüğünün rafa kaldırıldığı, anti demokratik uygulamaların olduğu, şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemi yaşadıklarını belitti.  Zeytun, “İnsan hakları savunucuları olarak Kürt sorununun çözümü ancak şiddetsiz ile çözülebileceğini söylemek istiyorum. Ağır ihlal ortamında, çatışma, şiddet ortamına mahkum değiliz. Esas olan barışçıl ortamını savunuyoruz. Bu şiddetli ortamın son bulmasını, askeri operasyonların derhal sonlandırılmasını istiyoruz. Çözüme dair somut adımların atılmasını istiyoruz” dedi.

'ÖLENE KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ!'

Gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmetcan Ayşin’in kızı Aynur Ayşin ise “Babam gözaltına alınıp, Lice’ye götürüldükten sonra 28 yıldır babamı arıyorum. Babamın suçu nedir, ne yaptı... Babam suçsuzdu. Ölene kadar buradayız, failleri aramaktan vazgeçmiyoruz. Kayıplarımızı bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.  

DAKAP üyesi Emine Akşan da şunları söyledi:

"Annelerimiz sadece çocuklarının bedenlerini değil, adaletin tesisi için de mücadele ediyor. İnsan hakları, eşitlik, özgürlük için de mücadele ediyorlar. Onların mücadelesine her zaman destek verdik. Artık evlatlarımızın zorla kaybettirilmesini istemiyoruz. Siyasi iktidarların gölgesinden çıkan bir adalet mekanizmasının kurulup, suçluların bulunup, yargılanmasını ve faillerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Annelerin mücadelesi bizim için çok değerlidir. Annelerin artık acılar yaşamasını istemiyoruz. Toplumsal barış için ne yapılması gerekiyorsa onun yapılmasını istiyoruz."

AYŞİN'İN HİKÂYESİ

Gözaltında kaybettirilen Mehmetcan Ayşin’in hikâyesini İHD Amed Şubesi Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir okudu. Demir, Ayşin’in 5 Mayıs 1994’te Lice’nin Kılıçlı köyüne baskın düzenleyen askerlerce 52 kişi ile birlikte gözaltına alındığını belirtti. Baskının ertesi günü 49, 6 gün sonra da 3 kişinin serbest bırakıldığını anlatan Demir, Ayşin’in serbest bırakılmadığını ifade etti. Karakola giden aileye kolluk görevlileri tarafından Ayşin’in savcılığa çıkarılacağı ve oradan serbest bırakılacağının söylendiğini hatırlatan Demir,  “Ayşin ne savcılığa sevk edilir ne de serbest bırakılır. Ayşin hakkında bir türlü bilgi alamayan ailesi devlet dairelerinde çeşitli girişimlerde bulunur. Aile önce DGM’ye başvuruda bulunur ancak ailenin dilekçesi işleme konulmadan geri çevrilir. Bunun üzerine OHAL Valiliği’ne başvuran aile, Lice Asayiş Komutanlığı’na yönlendirilir. Lice Asayiş Komutanlığı’na başvuruda bulunan aileye komutanlık ‘söz konusu tarihte operasyon düzenlenmediğini ve adı geçen kişileri gözaltına almadıklarını’ bildirir. Aile birçok kurum ve kuruluşa müracaatta bulunur. Ancak bu girişimlerin hiçbirinden hiçbir sonuç alınamaz. Ayşin’den o tarihten bu yana haber alınamadı."