Görür'ün yakınları: Asker katletti, kurtarmamızı engelledi

Van Başkale'de sınır ticareti yapan 20 yaşındaki Erhan Görür, Türk askeri tarafından katledildi. Yaralıyken ailesini arayan Görür'ün kurtarılması da askerlerce engellendi.

Erhan Görür 20 yaşındaydı ve işsizdi. Babasını kaybettikten sonra iki engelli kardeşi ve toplamda 8 kişilik ailesine bakmakla yükümlü olan Görür, iş bulamadığı için Doğu Kürdistan'a geçerek getirdiği iki-üç paket sigarayı satarak ailesine bakmaya çalışıyordu. Günlük kazancı 10 ile 20 Türk lirası arasındaydı. Erhan ve kuzeni Saim Yılmaz, Doğu Kürdistan'a gitmek için evden ayrıldı. Evden çıktıktan sonra 400 metre ileride Türk askerlerinin yaylım ateşi ile karşılaştılar. İlk ateşte yaralanan Erhan ve Saim Görür kuzenler, kuytu bir köşede saklanmaya başladı. Erhan Görür ailesini aradı, "Askerler bizi vurdu, yaralıyız, bizi kurtarın" dedi. Yardıma koşan yakınları ve köylüleri ise askerler durdurdu. Ailenin, "Çocuklar yaralı, hastaneye götürmeliyiz" feryadına "Bekleyeceksiniz" diye karşılık verildi. Ailesi gece saat 01.00’dan sabah 05.00'a kadar bekledi, daha sonra "Çocuklarınızı alabilirsiniz" denildi. Aile olay yerine gittiğinde Erhan Görür'ün cansız bedeniyle karşılaştı.
Görür'ün cenazesi Kaşkol Mahallesi'nde toprağa verildi. 14 Haziran’da askerler tarafından açılan ateş sonucu ölen 20 yaşındaki Erhan Görür’ün ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nden hukuki yardım talebinde bulundu. Ailenin yazılı olarak anlattığı başvuruda, Görür’ün askerler tarafından bulunduğu belirtilerek, “Erhan’ın cansız bedeni yerde, iki asker başında durmuş şekilde görülüyor” denildi. Görür’le birlikte Saim Yılmaz da ağır yaralandı. Yılmaz, tedavi için Van Bölge Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

‘KURTARABİLİRDİK AMA ASKERLER İZİN VERMEDİ’

ANF'ye konuşan, katledilen Erhan Görür’ün yakınları, şunları anlattı:
"Erhan’ı askerlerin vurduğunu bizden saklamak istediler. İHD ve Van Barosu'na başvurduk.  Türk medyası olayı görmezden geldi. Erhan’ın iki engelli kardeşi var ve 7 kişilik bir aileler. Olay gece 01.00 sıralarında gerçekleşti. Erhan ve Saim evimize 400 metre mesafede vuruldu. Cenazeyi sabaha alabildik. Cenazeyi aramaya çıktık. Erhan yaralı halde bizi aradı. Biz hemen oraya gittik ama etrafı askerler çevirmişti ve olay yerine gitmemize izin vermedi. Yaralı iken hastaneye getirebilirdik ama buna izin vermedikleri için Erhan orada hayatını kaybetti. Aradan 4 saatte geçtiğinde Erhan çoktan ölmüştü. Erhan ile yaptığımız telefon görüşmesinin kayıtları ortada vuruyor. Erhan’ın telefonunu cenazenin altına gizlemişlerdi.”  
Görür'ün yakınları, "Kasten öldürülmüş ve bu delilleriyle sabittir" derken, "Peşini bırakmayacağız. Daha önce de köyümüzde bu tür olaylar yaşandı. İki engelli kardeşi vardı. Onlara bakmak zorundaydı. Çünkü işsizdi. Maddi yokluklardan dolayı okuyamadı" diye konuştu.