FIDH uyardı: Tutsakları hemen bırakın

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, tutsakların bırakılmamasının ölüm cezasından farksız olacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası düzeyde insan haklarını savunmak için 1922’de 1’inci Dünya Şavaşı’nın yıkıntılarıyla mücadele için kurulan, merkezi Paris’te bulunan, 112 ülkeden 184 insan hakları örgütünün üye olduğu Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), koronavirüs tehdidine karşı cezaevlerindeki tutsaklar için kampanya başlattı.
Açıklamada, "FIDH ve aşağıda imzası bulunan üye kuruluşları, hapishanede tutulan tüm insan hakları savunucularının serbest bırakılması çağrısını yapmak için #Özgürlükİçin (#ForFreedom) kampanyasını başlatmıştır" denildi.
"İnsan hakları savunucuları serbest bırakılmalı ve adaletsizlik, ayrımcılık, şiddet ve diğer insan hakları ihlallerine karşı meşru faaliyetlerini yürütmelerine izin verilmelidir" denilen açıklamada, FIDH Başkanı Alice Mogwe'nin, "Değişimin meşru aktörleri olan insan hakları savunucuları aslında hiçbir şekilde hapsedilmemeliydiler" sözlerine yer verildi.
Açıklamaya, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in muhaliflerin derhal serbest bırakılması gerektiği yönündeki ifadeleri de eklendi.

'ÖLÜM CEZASINDAN FARKSIZ OLUR'

Açıklamada, "Böyle bir durumda, kişilerin özgürlüklerinden mahrum bırakılmaları KOVİD-19 hastalığına yakalananlar ya da yakalanma riski bulunanlar için ölüm cezasından farksız olacaktır" uyarısı yapıldı, uluslararası sözleşmeler hatırlatıldı.

'YAŞAM HAKLARI TEHDİT ALTINDA'

FIDH Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ da "Türkiye gibi antidemokratik ülkelerde cezaevlerinin kapasitelerinin çok üzerinde doluluk oranına sahip olmasını göz önüne aldığımızda ciddi şekilde artık sağlık hakkının çok ötesinde geçmiş bir biçimde bu insanların yaşam hakkı riski söz konusu" dedi.