Eksik: Kayyum atanması, Kürt düşmanlığının göstergesidir

AKP’nin halkın iradesini gasp ederek kayyum atamasının Kürt düşmanlığının somut bir göstergesi olduğunu söyleyen HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, yapılan hukuksuzluğu asla kabul etmeyeceklerini belirtti.

AKP hükümeti, 23 Mart’ta HDP'li Batman, Silvan, Lice, Eğil, Ergani Güroymak, Gökçebağ ve Halfeli belediyelerini gasp ederek kayyum atadı. Belediye eşbaşkanları ise gözaltına alındı. Kayyum atanan HDP’li belediyelerden biri de Iğdır Halfeli merkez belde belediyesi. Gözaltına alınan Halfeli Belediye Eşbaşkanı Hasan Safa daha sonra tutuklandı.

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, kayyum atanmasının hukuksuzluk olduğunu söyledi. Milletvekili Habib Eksik, AKP’nin halkın iradesini gasp etmesinin, Kürt düşmanlığının somut bir göstergesi olduğunu belirtti.

"Bu hukuksuzluğu ne halkımız ne de HDP olarak kesinlikle kabul etmiyoruz" diyen Ekisk, "Çünkü onlar halkın iradesini temsil etmiyorlar, halkın iradesini zorla gasp edenlerdir. Tüm dünya da olduğu gibi belediyelerimiz de halkımızla birlikte koronavirüsle mücadele ederken, belediyelerimize kayyum atanması tam da AKP’ye yakışan bir durumdur" diye konuştu.

HALKIMIZ BUNUN HESABINI SANDIKTA SORACAK

Böyle bir süreçte halkın iradesine kayyum atanmasının bir utanç olduğunu dile getiren Eksik, "AKP, yaptığı bu hukuksuzluklarda, kendisine hiçbir şekilde hesap sorulmayacağını sanıyor. Halkımız önüne seçim sandığı konulduğunda, bunun hesabını demokrasi yoluyla en sert şekilde soracaktır, onları sandığa gömecektir. AKP’nin yaptığı Kürt düşmanlığını, halkımız hiçbir zaman kabul etmeyecektir. Salgın döneminde belediyelerimize kayyum atanması, belediye eş başkanlarımızın tutuklanması kabul edilemez" dedi.

Daha önce de birçok HDP’li belediyeye kayyum atandığını vurgulayan Eksik devamla şunları belirtti: "Elimizde kalan belediyelerde halkımızla birlikte çok güzel hizmetler, çalışmalar yapıyorduk. Özellikle Halfeli Belediyemiz halka hizmet konusunda örnek bir belediyecilik anlayışı sergiliyordu. Halfeli Belediyesi daha önce AKP’nin elindeydi. Bu seçimde AKP; siyasetinin talan, yolsuzluk ve adaletsizlik üzerine olduğunu gören halkımız tercihini HDP’den yana kullandı. HDP’nin Halfeli’de yaptığı hizmetleri gören AKP, belediyemize kayyum atadı. Tüm dünya halkları koronavirüse karşı dayanışma içindeyken, AKP kendi yandaşlarına alan açmak için belediyemizi gasp etti."

KAYYUMLARIN YOLSUZLUKLARI SAYIŞTAY RAPORLARINDA GEÇİYOR

Daha önce Amed, Van ve Mardin’de kayyumların yaptığı yolsuzlukları, harcamaları tüm kamuoyu bildiği gibi Sayıştay raporlarına da yansıdığını vurgulayan Eksik, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kayyumlar, halkın parasını nasıl kişisel harcamaları için kullandığını gördük. Kimi kayyumlar, belediyenin parasıyla altın günleri düzenlerken, kimisi ise kendisine altınlı çatal kaşık gibi eşyalar alıyordu. Kayyumların icraatları bunlarla bitmiyor.

Halkın parasıyla kamu kurumları amirlerine yüz binlerce liralık yemekler, kendi yandaşlarına hukuksuz şekilde ihaleler veriyordu. Bu kayyumların yaptığı yolsuzlukların ve hukuksuzlukların hepsi Sayıştay raporlarında görmek mümkün. Ama bizim belediyelerimizde zerre bir yolsuzluk göremediler. Tüm belediyelerimiz olduğu gibi Halfeli Belediyemiz de şeffaf belediyecilikle sadece halkımıza hizmet ediyordu.

Iğdır Halfeli Belediye Eş Başkanımız Hasan Safa Iğdır Valiliği’ne çağrılıyor. Belediye Eş başkanımız da salgınla ilgili olduğunu sanıyor. Valilik de kendisine, Halfeli Belediyesi’ne kayyum atandığını, halkı yatıştırmalarını istiyor. Belediye Eş Başkanımız Hasan Safa da bunu kabul etmiyor ve dışarı çıktığı anda önceki bir davası bahane edilerek gözaltına alınıp, tutuklanıyor. Bu uygulama tamamen hukuksuz ve adaletsizliğin göstergesidir. AKP, bu coğrafyaya sadece hukuksuzluğu, adaletsizliği, talanı, yolsuzluğu ve gaspı getirdi."