Demokratik Toplum Kongresi, 2015-16 eğitim ve öğretim yılının ilk haftasında ana dilde eğitim için okulları boykot çağrısında bulundu. Bu çağrıya, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) tarafından da destek geldi.
Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, boykot kararını ANF'ye değerlendirdi.
'ANA DİL İÇİN HER EYLEM-ETKİNLİK MEŞRU'
Eğitim-Sen olarak, her dönem ana dilde eğitimi savunduklarını dile getiren, Yılmaz, "Bunun için mücadele verdik ve çok da bedel ödedik. Sendikamız, tüzüğünde ana dilde eğitim talebi bulunduğu için kapatılma tehdidiyle karşılaştı. Üyelerimiz ana dilde eğitimi savundukları için sürgün ve kınama cezaları aldılar" dedi.
Ana dilde eğitimle ilgili yapılan her türlü eylem ve etkinliği meşru ve doğru bulduklarını belirten Yılmaz, bu çerçevede boykotu da desteklediklerini kaydetti.
'SAVAŞ VE ÇATIŞMA EĞİTİM ÖNÜNDE ENGEL'
Eğitim- Sen olarak, esas kaygılarının uygulanan sokağa çıkma yasağından kaynaklı okulların açılamaması olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şunları dile getirdi: "Sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde özellikle okulların açılmasıyla ilgili kaygılarımız vardı. Can güvenliğinin olmadığı bir yerde okullar nasıl açılabilir... Bu konuda bir anket yaptırdık ve eğitimcilere beş tane soru yönelttik. Eğitim ve öğretim yapılmasının önünde en önemli engel olarak neyi görüyorsunuz, diye sorduk. Bu sorumuza genel olarak 'savaş' ve 'çatışma' cevabı verildi."
Eğitim ve öğretimin yapılabilmesi için hayatın normalleşmesi gerektiğini vurgulayan, Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, "Çatışmaların durması ve müzakerelerin başlaması gerektiğini ifade ediyoruz. Öğretmenler ve öğrenciler kendilerini güvende hissetmiyorlar. Can güvenlikleri tehlike altında. Bu, eğitim ve öğretim açısından önemli bir problem" diye konuştu.