Dr. Rifed: Türkiye’nin işgaline karşı kitlesel başkaldırı şart

Türk devletinin Güney Kürdistan’daki varlığına tepki gösteren Hewlêr Üniveristesi Öğretim Görevlisi Dr. Raid Rifed, “Türkiye’nin sadece askeri değil kültürel işgaline de kitlesel bir başkaldırı şart” dedi.

Kültür Bakanlığı’nın Türkiye’nin işgali ve saldırılarına dönük sessizliğini kınayan Dr. Raid Rifed, “Türk devleti sadece askeri anlamda değil kültür, dizi ve filmleriyle de Güney Kürdistan toplumunun yaşamını işgal etmiş durumda. Buna karşı Hewlêr hükümetinin Kültür Bakanlığı’nın tavırsızlığını kınıyorum” dedi.

Türk devletinin işgal saldırıları ve Güney Kürdistan’daki varlığına ilişkin Hewlêr Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Raid Rifed, ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

Türk ordusunun bölgede bulunan karargah ve istihbarat merkezlerine dikkat çeken Dr. Rifed, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgalinin kalıcı hale gelmemesi için hem ulusal hem de uluslararası bir planın olması gerektiğine dikkat çekti.

Türk devletinin stratejik açıdan önemli olan 40’tan fazla karargahının Güney Kürdistan’da bulunduğunu belirten Dr. Rifed, “Bir kesimi saymazsak bu karargahlar bölge halkı ve iktidarının onayı olmadan inşa edilmişler, bundan dolayı da meşru değiller” diye konuştu.

‘TÜRK DEVLETİNİN KÜLTÜREL İŞGALİ DE SON BULMALI’

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ciddi bir tavrın ortaya çıkması gerektiğini ifade eden bilim insanı Dr. Rifed, devamla şöyle konuştu: “Ciddi bir tavır çıkmazsa bu işgal ile saldırıların önüne geçilemez. Ayrıca bu işgal gerçekleşmeden önce Türk devleti kültür, sanat ve edebiyatıyla Güney Kürdistan gençliğinin önemli bir kesiminin beynini işgal etmişti. Bu yüzden Türkiye’nin sadece askeri değil, kültürel işgaline de kitlesel bir başkaldırı şart. Türkiye’den bir kopuş süreci ancak bir plan ve program çerçevesinde gerçekleşir.”

Türkiye’nin işgaline karşı uluslararası arenada da diplomatik bir mücadelenin yürütülmesinin önemine dikkat çeken Dr. Raid Rifed, “Güney Kürdistan yönetimi sadece burada bulunan konsolosluk ve elçilikler yoluyla değil yurt dışındaki temsilcilikler yoluyla da Türk devletinin saldırıları ile işgalinin son bulması için uluslararası güçlere baskı yapmalı” dedi.

Güney’in yanı sıra Rojava Kürdistan’a yönelik de devam eden işgal saldırılarını hatırlatan Dr. Rifed,  şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin Başûr, Rojava ve hatta Rojhilat'a (Doğu Kürdistan) dönük saldırılar için öne sürdüğü gerekçeler gerçeklikten uzaktır. Türkiye’nin bu askeri girişimleri uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye’nin güvenlik gerekçeleriyle bu saldırılara kılıf araması kabul edilemez.”

'KÜLTÜR BAKANLIĞI’NIN SESSİZLİĞİNİ KINIYORUM'

Güney Kürdistanlı bir kesim aydın ve sanatçılar ile Kültür Bakanlığı’nın Türkiye’nin işgali ve saldırılarına dönük sessizliğini kınayan Dr. Raid Rifed, “Türk devleti sadece askeri anlamda değil kültür, dizi ve filmleriyle de Güney Kürdistan toplumunun yaşamını işgal etmiş durumda. Buna karşı Hewlêr hükümetinin Kültür Bakanlığı’nın tavırsızlığını kınıyorum” dedi.

Güney Kürdistan toplumunun Türk, Arap ve Fars kültürünün etkisinin altına girmemesi için yeterli çabayı göstermediğini belirten Dr. Rifed, “Kültür Bakanlığı ve diğer kurumlar seminer, panel ve benzeri etkinliklerle bu kültür işgaline karşı halkı aydınlatmalı. Ancak maalesef şu ana kadar bu konuda ciddi bir çalışma yapılmamış” diye konuştu.