Doğu Kürdistan’a paramiliterler konuşlandırdı, herkese ateş açıyorlar

İran’ın Doğu Kürdistan’daki halk ayaklanmasını bastırmak için paramiliter Besic milislerini gönderdiği ve rastgele herkese ateş açtıkları belirtiliyor.

İnsan hakları örgütlerine göre Doğu Kürdistan’ın Sine, Kimaşan ve Mahabad kentlerinde çarşambayı perşembeye bağlayan gece en az 7 kişi hayatını kaybetti.

Protesto eylemleri, 16 Eylül’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin işkence sonucu hayatını kaybetmesiyle birlikte başladı.

Birçok kaynak şimdiye kadar Doğu Kürdistan ve İran kentlerinde 200’ü aşkın kişinin katledildiğini belirtiyor. Gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor.

Sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde Besic milislerinin Kürt kentlerinde eylemcilere şiddet uyguladığı görülüyor.

Besicler, Devrim Muhafızları’na bağlı paramiliter bir güç olarak kuruldu. Toplumsal tepkileri bastırmak için, acımazca kullanılan bir baskı aygıtı olarak öne çıkıyor.

Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak Sine’de Besiclerin, devlet güçleriyle birlikte halka saldırdığını aktardı.

Tanıklardan biri, yüzlerce polis ve milisin İran’ın diğer kentlerinde Doğu Kürdistan’a taşındığını bildirdi.

Aynı tanık, “Birkaç gün önce Besicler Sine ve Bane kentinde, talimatlara uymayı reddederek insanların üzerine ateş açtı” dedi.

Görgü tanığı, “Seqiz’da durum daha kötü. Bu Besic milisleri insanların, evlerin, hatta eylemci olmayanların üzerine ateş açıyor” dedi.

Sine’de bir kaynak Reuters’a verdiği bilgide son 24 saat içerisinde yüzlerce polisin evlere baskın yaparak, onlarca genci gözaltına aldığını belirtti.

Güvenlik nedeniyle ismini vermeyen kaynak Bane ve Seqiz’dan da benzer bilgiler geldiğini, 13 Ekim Perşembe günü çocuklar dahil onlarca gencin gözaltına alındığını aktardı.