Devlet köyünü yaktı, cenazesi 25 gün sonra bulundu

Aileler ve İHD, 1991 yılında Cizre'de katledilen Cemal Geren'in faillerini sordu. Eylemde, Geren'in köyünün devlet güçlerince yakıldığına dikkat çekildi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” şiarıyla düzenlediği eylemlerin 598’incisi, salgın nedeniyle internet üzerinden yayımlanan video ile yapıldı. Eylemde, 10 Şubat 1991 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde evden çıktıktan sonra bir daha kendisine ulaşılamayan ve 25 günün sonunda cenazesi çevre köyde bir tarlada bulunan Cemal Geren'in failleri soruldu.

'KORUCULUĞU KABUL ETMEDİLER, KÖYLERİ YAKILDI'

İHD yöneticilerinden Yakup Güven, Geren ailesinin yaşadığı Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Çağlayan köyünün, 1990’ların başında koruculuğu kabul etmemeleri nedeniyle yakıldığını aktardı. Bunun üzerine ailenin, Cizre merkeze taşındığını söyleyen Güven, şunları anlattı:
“Ancak baskılar Cizre’de de devam etti. Ailenin büyük oğlu Mehmet Geren defalarca gözaltına alındı ve işkence gördü. İlçede görev yapan itirafçılar Abdülhakim Güven ve Bedran kod adlı Adem Yakin, Mehmet Geren’i Cizre’den ayrılması yönünde tehdit etti. Tehdit edilmesinin hemen ertesi günü, Mehmet Geren Cizre’yi terk ederek, eşiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Mehmet Geren, İstanbul’da tekrar gözaltına alındı ve 12 gün boyunca kendisinden hiç haber alınamadı. O sırada oğullarını ziyaret etmek için geldikleri İstanbul’da olan ailesi, Mehmet Geren’i sormak için karakola gitti. Kendilerine önce Mehmet’in orada olmadığı söyleyen karakol yetkilileri, daha sonra gözaltında olduğuna dair aileyi bilgilendirdi. 12 gün sonunda serbest bırakılan Mehmet Geren, İstanbul’dan ayrılarak Malatya’ya taşındı. Malatya’da birkaç yıl kaldıktan sonra tekrar gözaltına alındı ve işkence gördü. Bu olaydan sonra ailesiyle birlikte tekrar İstanbul’a gitti. Bu dönemde Mehmet Geren’in annesi, babası ve kardeşi Cemal Geren hala Cizre’de oturuyorlardı. Cizre’de iken ‘Çalışmaya gidiyorum’ diyen Cemal Geren’den haber alınmaması üzerine ailesi, Cemal’in gidebileceğini düşündükleri arkadaşları ve akrabalarını aramaya başladı. Ancak 25 gün boyunca Cemal’den hiçbir haber alınamadı."
Güven, 25 gün sonra Geren'in cenazesinin bulunduğunu söyledi.