Demokrasi Yürüyüşü Amed’de

Van'dan yola çıkan "Demokrasi Yürüyüşü" heyeti Amed’de büyük coşkuyla karşılandı. Heyet, "Direniş başkenti Amed'e teşekkür ediyoruz" diyerek ulusal birlik mesajları verdi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” şiarıyla, Hakkari ve Edirne'den Ankara'ya doğru başlattığı yürüyüş sürüyor. Batman'da halk ile buluşan heyet Amed’de geldi. HDP Amed İl binası önünde erken saatlerde toplanan kitle, slogan ve halaylar eşliğinde heyeti bekledi. HDP heyeti kent girişinden il binası önüne şehir turu yaparak gelirken, yol üzerinde halk alkışlarla konvoyu selamladı. Bazı kişiler evlerinin balkonundan selam verirken bazı kişiler ise trafikte oldukları sırada araçlarının kornaları ile heyete desteğini gösterdi.

Heyeti il binası önünde halkla beraber Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Leyla Güven ile Berdan Öztürk karşıladı. Konvoy halinde HDP İl Binası önüne gelen heyeti halk, "Berxwedan jiyane", "HDP halktır, halk burada", "Bijî berxwedana HDP" sloganları attı. Kitle aynı zamanda "Em bi hevre ne ji bo azadiye", "Em bi hevre ne ji bo aşîtî yê" yazılı lolipoplar, "Darbeye Karşı Demokrasi için Yürüyoruz" yazılı pankart ve HDP flamaları taşıdı.

HDP il binası çevresinde bulunan apartmanlardan insanlar alkışlarla destek verirken, renkli ışıklar kullanıldı.

'DİRENİŞİN BAŞKENTİNE TEŞEKKÜR EDERİZ’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Amed halkını selamlayarak, gittikleri her yerde engellemelerle karşılaştıklarını ifade etti. Sedat, hiçbir baskı ve saldırının yürüyüşe engel olamayacağını vurgulayarak, "Bu yürüyüş bizi umuda, zafere ulaştıracak. İrademize, haklarımıza yapılan saldırılara boyun eğmeyeceğiz. Cezaevinde bulunan tüm seçilmişlerimizi selamlıyoruz. Amed'e, direnişlerin başkentine teşekkür ediyoruz" diyerek iki gün daha Amed’de olacaklarını ve halk ile bir araya geleceklerini belirtti.

'DÖRT PARÇADA BİRLİK SAĞLANMALI’

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de bu yürüyüşün önemli ve tarihi olduğunu dile getirerek, tüm kesimler tarafından sahiplenmesi gerektiğinin altını çizdi. Berdan, Maxmur'a yönelik saldırıları kınayarak, Kürt halkının kazanımlarına dönük ciddi saldırıların yaşandığına işaret etti. Berdan, Rojava'da söz konusu olan ulusal birlik gündemine ilişkin de "Umut verici" diyerek, "Dört parçada bu birliğin sağlanması için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Berdan'ın konuşması sırasında "Her yer Maxmur, her yer direniş" sloganları atıldı. Açıklama kitlenin halayları ile sonlandı.