DBP'den HES projesine tepki: Kürdün tarihini katlediyorlar

DBP, Zilan Deresi’nde yapılmak istenen HES projeleri ile Kürtlerin tarihinin, hafızasının hedef alınmak istendiğini vurguladı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 1930 yılında 15 bini aşkın Kürdün katledildiği Zilan Deresi'nde yapılmak istenen HES projelerine ilişkin bugün yazılı açıklamada bulundu.
DBP, projeyi geçmiş ve hafızanın yok edilmesi olarak ele alırken, “Hasankeyf’in sular altında bırakılmasını Nuh Tufanı olarak nitelendirirsek bugün de Zilan Deresi'nde yapılmak isteneni Moğol istilası olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Türkiye’de doğa ve tarih barajlar için kurban edilmektedir. Talancı bir mantık ile hareket eden iktidar insanlık tarihini ve doğayı hiçe sayarak bu katliamlarına her gün bir yenisini eklemektedir" dedi.

'ZİLAN SADECE BİR DERE DEĞİLDİR'

Açıklamada, tarihi yerlerin insanlığın bilinci olduğu vurgulanırken, şunlar da kaydedildi:
“Zilan sadece bir dere değildir. Kürtler için Zilan ağıtların, direniş çığlıkları ile mayalandığı bir deredir. Zilan başkaldırının, Kürdün makus tarihinin yansımasıdır.
Van’da Zilan Deresi üzerine yapılmak istenilen HES ile yeni bir Kürt tarihi, kültürü ve coğrafyasının katliamı gerçekleştirilmek istenmektedir."