Dağlarda toplanan otlar, geçim kaynağı oluyor

Bahar aylarının gelmesi ile Kürdistan dağlarında yetişen bin bir çeşit ot, halkın geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Koronavirüs salgını ile bölgede işsizlik ve yoksulluk oranı giderek yükselirken, dağlarda toplanan otlar, vatandaşın geçim kaynağı oluyor. Van’da yüzlerce kişi dağlarda topladığı otları satarak geçimini sağlıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı olmadığı günlerde dağlarda toplanan yemeklik ve şifalı bitkiler, kent merkezlerinde ve mahalle aralarında satılıyor.

Van’ın Başkale, Gürpınar, Bahçesaray, Özalp, Saray, Gevaş, Edremit, Erciş, Muradiye ve Çaldıran ilçeleri dağlarına has bitkiler olan, heliz, sirmo, kenger, gulik, revas, spitank gibi birçok şifalı ve yemeklik bitkiler yüzlerce vatandaşın geçim kaynağı oluyor.

HEM YAZIN HEM KIŞIN YENİLİYOR

Van ve bölge illerin dağlarında yetişen bu otlar, taze olarak yenildiği gibi, kurutularak kış ayları için saklanıyor. Yazın 2 ile 10 TL arasında satılan otların fiyatı kışın 30 ile 150 lira arasında satılıyor. Hem lezzetli hem şifalı, hem de ucuz olmasından dolayı vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Sirmo ve heliz Van otlu peynirin ham maddesini oluştururken, revas Mayıs ayı içinde taze şekilde yeniliyor ve şifa kaynağı olarak biliniyor. Kenger, taze olarak yenildiği gibi kış aylarında turşusu da yapılıyor. Gulik otu da tazesiyle yemek yapıldığı gibi fazlası kurutularak kışa saklanıyor. Toplanan bu otların bir kısmı başta Amed, Adana, Mersin, İstanbul, İzmir, Antalya ve Tekirdağ gibi kentlere gönderiliyor.