COVİD19 Kriz Koordinasyonu: Cezaevlerinde acilen tedbir alınmalı

COVİD19 Bölge Kriz Koordinasyonu, koronavirüsün cezaevindeki tutuklu ve hükümlülere bulaşmasının sıradan bir olay olmadığını belirterek, acil tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

COVİD19 Bölge Kriz Koordinasyonu, koranavirüse cezaevlerindeki tutsakların da yakalanmasına ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

"Adalet Bakanı Abdulhamit Gül koronavirüsü salgınından dört ayrı cezaevinde 120 tutuklu ve hükümlünün etkilendiğini açıkladı. Yine Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz,bir açıklama yaparak Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bir hükümlünün koronavirüs belirtileri göstermesi üzerine bağlantılı koğuşlarda yapılan testlerde 55 hükümlü/tutuklunun Covid-19 testi pozitif çıktığını söyledi.

55 KİŞİNİN YAKALANMASI İŞARET FİŞEĞİDİR

Bunlar işaret fişeğidir. Sadece bir cezaevinde yapılan testin sonucunda 55 insanın salgına yakalanması sıradan bir durum değildir. Aile görüşmelerinden alınan bilgilere göre onlarca cezaevinde salgın belirtileri var. Binlerce hasta salgın korkusuyla tedavisini ertelemek zorunda kalıyor. Hastalar salgın korkusuyla hastanelere gidemiyor. Bu başlı başına tutuklu ve hükümlülerin ölüme terk edilmesidir.

Salgının temel tedbiri izolasyon ve fiziki mesafe iken cezaevleri kapasitenin 3 katı insanlarla doldurulmuş. Bu insanların çoğunun hukuksuz bir şekilde içerde tutulduğunu tüm kamuoyu biliyor. Suçsuz insanların devletin cezaevlerinde yaşamını yitirmesi devletin sorumluluğundadır.

Koronavirüsü toplum psikolojisine ayar çekilerek baş edilebilecek bir vaka değildir. Salgın bir gerçekliktir. Bulaştığı zaman da öldürür.
Dolayısıyla tedbirler de gerçekçi, acil ve adaletli olmak zorundadır.

ATILMASI GEREKEN 3 TEMEL ADIM

Fakat çok açık bir şekilde görülen o ki tedbirler yetersiz, önlemler şüphelidir. Şeffaf olmayan yöntemlerle salgına yaklaşılması kötü sonuçları doğuracaktır. Tedbirler acilen alınmalıdır. Onun için 3 temel adım hemen atılmalıdır:

1.  Yaşlı ve hasta tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir. Ahlâkî, insani ve hukukî olan da budur.

2.  Bütün cezaevlerinde MED TUHAD-FED, İHD, TBB, TTB' nin de içinde olduğu ve takip edebileceği bir heyetin cezaevlerini dolaşması gerekmektedir.

3. İstisnasız bütün cezaevinde Corona testleri yapılmalı ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Bizler COVİD19 Bölge Kriz Koordinasyonu olarak son olarak en başta meclisi, tüm insan hakları kurum ve kuruluşlarını, hukuk örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını cezaevlerine bulaşan salgın ile ilgili duyarlı olmaya, bu konuda adalet bakanlığı ile temas içinde olmaya çağırıyoruz."