Cilo: Tarihi ve direnişi Atakan Mahir'den öğrenirdik

HPG Askeri Konseyi Üyesi Atakan Mahir’i anlatan HPG komutanlarından Erdal Cilo, "Bir bilgeydi. Gerillaya tarihi ve direnişi öğretir; Önderliğin değerlendirmelerini pratikleştirirdi" dedi.

HPG komutanlarından Erdal Cilo, 11 Ağostus 2018'de şehadete ulaşan, HPG Askeri Konseyi Üyesi Atakan Mahir’in (İbrahim Çoban) devrimci mücadelesine ve yaşam öyküsüne ilişkin şunları kaydetti.

"Atakan Mahir yoldaşımız, PKK mücadelesinde yaşamımızı en yalın bir şekilde anlatıyordu. 2011'de Dersim'de ve Munzur'da beraber kaldık. Gerillanın mücadelesini, Kürdistan coğrafyasını ve özellikle Dersim dağlarını bize anlatırdı. 1938'de Dersim katliamını, düşman gerçekliğini, her taşın altında ve her bir dağın tepesinde ve her bir ovada neler yaşanmışsa, yol yürüyüşlerimizde bilgi verir, gerilla grubumuzu bilgilendirirdi. Atakan yoldaşımız, her bir anısını anlatırken, bir tarihi, bir olayı, bir hakikati dile getirirdi. Kürt tarihinde yaşanan direnişi ve ihaneti bize kavratıyordu, onun dilinden öğrenmeye çalışıyorduk. Yüreğimizin dilini anlatıyordu."

'YAŞAMI VE YETERSİZLİĞİ DE SORGULARDI'

‘‘Atakan yoldaşımızın yaşamından, hedeflerinden ve özgürlük ideallerinden etkilenmemek mümkün değildi" diyen Cilo, şöyle devam etti:

"Yaşamı sorgulardı. Özgürlük sorunlarımızı ve Kürt toplumunun düzeyi ve yetersizliklerini tartışıyorduk. Yoldaşlarına bağlıydı. Zamana önem verirdi.

Kürdistan tarihini iyi araştırıyordu. Önderliğimizin yaşam ve ölüm felsefesine dair çok güçlü yoğunlaşmaları vardı. Gerilla taktiği ve gerilla yaşamına ilişkin sürekli değerlendirmeleri vardı. Kişiliği, üslubu, yaşam duruşuna kadar yaşamımızı ve bugünümüz koşullarında en yalın haliyle gerçekliğimizi tarif ediyordu. İnsanlığın varoluşu, güzelliği, doğruluğu, iyiliği, yanlışlığı ve birçok şeyi yüreğimize hitap ederdi. Atakan yoldaşın amacı, tarihin bize verdiği görevi ve sorumluluğu yerine getirmekti. Komutan olduğu kadar da her bir yoldaşıyla ve her bir gerilla grubuyla hakikat ve özgürlük bağını kazanmıştı. Yaşamında, anılarında ve soluksuz yol yürüyüşlerinde bilgeydi.  Ütopyamızın bilgesiydi. İnsan-ı kâmildi.’’

'ÖNDERLİĞİMİZİN DEĞERLENDİRMELERİNİ UYGULARDI'

Mahir'in kendilerine "Bütün halkların inançlarını gözetmek zorundasınız. Her halkın ve her inancın dilinden olmalıyız" dediğini aktaran Cilo, şunları dile getirdi:

"Dersim alanına yeni gelen yoldaşlarımızla beraber sohbet ederdi, Dersim coğrafyasını ve kültürünü tanıtıyordu. Her aşiretin, her mezhebin ve bütün kimlikleri kültürlerin değerlerini, inançlarını bize anlatıyordu. Önderliğimizin değerlendirmelerini kelime kelime okuyarak, pratik alanlarında uygulardı. Gerilla mücadelesini, gerilla direnişini büyütüyordu. Atakan yoldaşımız, çocuklarla çocuk olmayı bilirdi. Yaşlıların ve gençlerin dünyasına da giriyordu. Kürdistan dağlarında karış karış dolaştı ve her adımda emek terini döktü. Gerilla direnişini de yürütürken sade bir yaşamı vardı. Hiçbir çıkarı gözetmeyen insandı. Bedeniyle, ruhuyla kendini bir halkın davasına adamıştı. Yaşamı maneviyat, bilinç ve ilimdi. Atakan yoldaşımız, Kürt halkının devrimcisi, öncüsü ve havarisiydi.

'2013 NEWROZU'NDA BİRLİKTEYDİK'

2013 yıllarında çözüm süreci tartışılırken, biz Atakan arkadaş ile beraber Munzur ovasındaydık. Erzincan’ın karşısındaydık. Elimizde radyomuz vardı. Haberleri dinliyorduk. 21 Mart  2013'te Newroz’da  Önderliğimizin mesajları okunacaktı. Biz de büyük bir heyecanla dinliyorduk. Önderliğimiz sürece ilişkin ne diyecek, halkımıza, hareketimize mesajı neydi; anlamaya çalışıyorduk. Atakan yoldaşımız o an şöyle bir cümle kurmuştu: 'Gün gelecek, siz bu tarihi anıyı unutmayacaksınız.' Atakan yoldaşla beraber paylaştığım en anlamlı ve tarihsel andı. Bu anı da mücadele yaşamımızda sonsuzlaştı ve tarih oldu.’’

'DÜŞMANA ÖFKESİ BÜYÜKTÜ'

Cilo, Mahir'in, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tarihsel ve toplumsal çözümlemelerini derinden anladığına dikkat çekerek, devamında şöyle dedi:

"Güçlü  bir yoğunlaşmaya sahipti. Teorik bilgilerini, yaşama bakış açısını gerilla direnişiyle ve öncülük görevleriyle yerine getirdi. Kürdistan'da soykırımı ve halklar üzerinden yürütülen vahşeti iyi biliyordu. Mesela Dersim katliamında ve Dersim dağlarında birçok yerde insan kemiklerini bize gösteriyordu. Biz böyle bir tarihe sahibiz, derdi. Atakan yoldaşın sistem ve işgalci zihniyete karşı büyük bir öfkesi vardı. Bir gün gerilla grubumuza Alişêr ve Zarife’nin direniş yürüttüğü yeri gösterdi. Birçok mağarada insan kemikleriyle karşılaştık. Kürdistan’ın zengin ve trajik bir tarihe sahip olduğunu söylerdi. Kürdistan'da yaşanan bütün serhildanları,  direnişleri ve ihanetleri de güçlü bir şekilde bize kavratıyordu.’’

'GERİLLA ONUN İZİNDE'

HPG Askeri Konseyi Üyesi Atakan Mahir’i anan HPG komutanlarından Erdal Cilo, son olarak şu mesajları verdi:

"Atakan yoldaşımızın şehadeti derin bir iz bıraktı. Anılarına da sahip çıkacağız. Özgür bir halk, özgür bir yaşam ve özgür bir ülke uğruna son mermisine kadar direnerek savaştı. Tarih direnenlere ve savaşanlara kazandırır. Atakan yoldaşın davasını ve mücadelesini de gerilla yürütecek. Gerilla PKK tarihinde ve her dönemde sorumluluklarını yerini getirmek için her yerde direnişini sürdürüyor. Atakan yoldaşın izinde ve anısına bağlı kalarak, yüzlerce gerilla grubu silahını alarak davasını ve yaşam ütopyasını adım adım zafere taşıyacaktır."