Boşaltılan köylere seçmen kaydı

AKP-MHP iktidarı, Hakkari’de daha önce boşaltılan köylerdeki adreslere Suriyeliler ile asker ve polislerin kaydını yaptırıyor.

Türk iktidarı, tüm zor yöntemlerine rağmen sindiremediği Hakkari’de nüfus yapısıyla oynayarak seçmen de kaydırıyor.

Devletin 1990’lı yıllarda kayıp yıkarak boşalttığı köy ve mezralardaki adreslere Afganistan, Kırgızistan, Suriye ve diğer ülkelerden getirdiği kişiler ile asker ve polisleri kaydediyor. Bu kişiler, buralarda yaşıyormuş gibi gösteriliyor. Xelîlan (Güzelköy) köyü, bu köylerden biri.

Türk devletinin 90’lı yıllarda zorla boşattığı, halkının Hakkari merkez ve Van gibi kentlere göç ettiği Xelîlan, boşatılmadan önce 30 haneliydi. Köy, yıllardır boş duruyor. İlkbahar ve yaz aylarında bazı köylüler hayvanlarını beslemek için gelse de kışın tamamen boş.

ANF’ye konuşan köylüler, son günlerde köy nüfusuna yabancı uyruklu kişiler ile asker ve polislerin kaydedildiğini söyledi. Bu kişilerin hiçbirini tanımadıklarını belirten köylüler, köy nüfusuna yasa dışı kayıtlı kişilere ilişkin gerekli yasal işlemleri başlatacaklarını belirtti. Köylüler, sadece kendi köylerinde değil, boşaltılan diğer köylerde de aynı oyunun oynadığını aktardı. Köylülere göre; amaçları, Hakkari’nin nüfus yapısını peyderpey değiştirmek, yerel ve genel seçimlerde AKP’yi birinci parti çıkartmak.