Belediye eşbaşkanı elleri arkadan kelepçeli sürgün edildi

HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Şakir Asıl, Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’in hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirterek, Van F Tipi Cezaevinden Osmaniye’deki cezaevine 12 saat buyunca elleri arkadan kelepçeli bir şekilde sürgün edildiğini söyledi.

AKP hükümeti, 15 Ekim tarihinde Erciş Belediyesi'ne kayyum atayarak, HDP Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’i tutukladı. AKP tarafından tutuklanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, ilk önce Van cezaevine konuldu. Eşbaşkan Çetin, 11 Aralık’ta Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edildi. Van’dan Osmaniye’ye sürgün edilen Çetin, 12 saat boyunca elleri arkadan kelepçeli bir şekilde cezaevi aracıyla götürüldü.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Erciş İlçe Eşbaşkanı Şakir Asıl, Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’in hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirterek, Van F Tipi Cezaevinden Osmaniye’deki cezaevine ailesine ve avukatına hiçbir şekilde haber verilmeden 12 saat buyunca elleri arkadan kelepçeli bir şekilde sürgün edildiğini söyledi. Erciş’te 31 Mart Yerel Seçimlerinde Erciş halkının büyük çoğunluğuyla Erciş Belediye Eşbaşkanlığını Yıldız Çetin ve Mahmut Pala kazandığını belirten Asıl, Seçimlerden sonra Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Mahmut Pala’nın KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmediğini söyledi.

Eşbaşkan Yıldız Çetin’nin tek başına belediye eşbaşkanlığı yapmak zorunda bırakıldığını dile getiren Asıl, “Yıldız Çetin arkadaşımız kısa bir zaman içerisinde Erciş’te çok güzel, somut ve büyük işlere imza attı. Erciş Belediye Eşbaşkanımız seçimlerden 4 ay sonra sudan bahanelerle bir sabah operasyonuyla gözaltına alındı. Eşbaşkanımız 8 gün gözaltında tutuldu. Bu gözaltı süresi boyunca deliller bulunmaya çalışıldı ama bir şey bulamadılar. Gözaltı süresi boyunca Yıldız başkana ne örgüt ile ilgili ne de belediyeyle ilgili bir soru bile sorulmadı" dedi.

‘12 SAAT BUYUNCA ELLERİ ARKADAN KELEPÇELİ BİR ŞEKİLDE SÜRGÜN EDİLDİ’

Kayyum atanmasını meşru hale getirmek için Yıldız'ın tutuklandığını dile getiren Asıl, şöyle konuştu: "Eşbaşkanımızı ilk önce Van F tipi Cezaevine gönderdiler. Tutuklanmasından bir buçuk ay sonra Van F Tipi Cezaevinden Osmaniye’deki cezaevine gönderdiler. Ailesine ve avukatına hiçbir şekilde haber verilmeden 12 saat buyunca elleri arkadan kelepçeli bir şekilde sürgün edildi.

Bu sistematik bir baskıdır. Belediye eşbaşkanımız yaptığı çalışmalarına HDP’nin bölgedeki ve Türkiye genelindeki başarısına karşı yapılan bir tahammülsüzlüktür. Özelikle de kadın bir belediye eşbaşkanına karşı yapılan bir tahammülsüzlüktür. Biz bunu bu şekilde değerlendiriyoruz. Çünkü hükümetin, sistemin kadınlara, özellikle HDP bünyesinde siyaset yürüten kadınlara yapılan baskılar göz önündedir. Yapılan bu tahammülsüzlük artık hukukun dışına çıkmaktadır.

Bir kadına, bir anneye, bir kadın siyasetçiye yapılan bu uygulama kabul edilemez. HDP’nin tüm birimlerine büyük bir tahammülsüzlük ortada ve bu tahammülsüzlük hukuka aykırı bir şekilde devam ettirilmektedir. Erciş Belediye Eşbaşkanımız Yıldız Çetin arkadaşımız çok kısa sürede tüm Erciş halkının gönlünde taht kurmuştur. Çalışmalarıyla, insancıl yönüyle, kadın boyutuyla kendini gerçekten halka, gençlere, kadınlar kısacası yediden yetmişe herkese sevdiren bir kadın arkadaşımız bir belediye eşbakanımızdı. Bu hukuksuzluğun böyle devam etmeyeceğini, bu sistemin gidici olduğu artık herkes tarafından biliniyor."