Bağlılığın abidesi: Delil Erzincan

Dersim’de doğan Kemal Civandağ (Delil Erzincan), Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünü okurken PKK ile tanışır. 1999 yılında gerillaya katılan Delil Erzincan, 2007 yılında Dersim’de şehit oldu.

Gerilla Delil, Şêx Saitler, Seyit Rızalar, İhsan Nuriler, Qazi Muhammedlerin yanı sıra daha birçok direniş hikayesi ile büyüdü. İçinde her zaman bir merak ve çelişki olan gerilla Delil, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünü okurken PKK ile tanıştı. PKK onun için çok yabancıydı. Alevi kimliğinden dolayı sistemin her zaman doğal muhalifiydi. Her zaman Türkiye solu örgütlerine bir yakınlık ve sempati duyan gerilla Delil, Üniversite yıllarında gerçek kimliğiyle, kültürüyle tanıştı. Bu tanışma onu Kürt halkının mücadelesinde mevzi tutma aşkına götürdü.

Kulağında fısıltıları ile büyüdüğü hikayeleri düşlerini PKK ile bütünleştirdi. Daha bilimsel, daha kararlıca, daha sağlam yürüyüşler Dersim’in intikamını almanın tarihi bir fırsat olduğunu iyi anlamıştı. Her zaman tarihi bir görevle yüz yüze olduğunu biliyordu. Seyid Rızalar’ın, Şêx Saitler’in, İhsan Nuri Paşalar’ı, Qazi Muhammedler’in intikamı ancak PKK saflarında yer tutmayla alınabilirdi. Gerilla Delil bunun bilincindeydi.

TEK HAYALİ KUZEY'DE MÜCADELE ETMEKTİ

Silah arkadaşı, gerilla Delil'in mücadelesini şu şekilde anlattı: "Ailede iki çocuktan en büyüğü idi Delil yoldaş. Kürtlerde ailede tek erkek çocuk olmanın psikolojisi çok farklıdır. Soyun sürdürücüsü olarak o erkek çocuk kendini her şeyin merkezinde görür. Gerçekliğinin dışında aşırı bir güvene sahiptir. Etrafını küçük görme gelişir. Velhasıl daha birçok özellik sayılabilir. Fakat Delil arkadaşta böyle bir yaklaşım yoktu. O ailesinin verdiği değerlere karşı şahsında doğru orantılı olarak mütevazılığı geliştirmişti. Yaşama kendi gerçekliğinin farkında olarak katılmaktaydı.

2000 yılı baharında yeni savaşçılar eğitimini bitirdi. O yıllarda Kuzey'e gitmeler çok sınırlıydı. Delil yoldaşın seferberliği iyi ve yetkin bir gerilla olabilme yönündeydi. Her zaman kendini korudu. Bütün amacı sadece partiye kendini adamak oldu. Delil arkadaş, gerçek mücadelenin Kuzey saflarında olduğuna yürekten inanmıştı. 2000 baharında yeni askeri güce katılan bir yoldaşın 2000 yazında Kuzey’e geçmesi herhalde ısrarının doğru olduğuna yeterli bir ispattır.

Bir gün yönetimine öneri yapar. Kuzey’e gitmek istediğini söyler. Önerisi arkadaşlar tarafından kabul görmez. Çünkü Delil yoldaş yenidir. Delil arkadaş, Kuzey direnişinde yer almayı önerirken PKK’yi daha iyi tanıyabileceğine içten inanıyor. Önerisinde ısrar ediyor. Önerisi kabul edilmeyince her rojbaş saatinden sonra yönetim mangası önünde oturuyor. Her seferinde de önerisinin kabul edilmediği cevabını alıyor. Ama ısrarından vazgeçmiyor. Nihayetinde meclis üyesi olan bir arkadaş, ‘Tamam, önerin kabul edildi. Nereye gitmek istiyorsun?’ diye soruyor. O da ‘Fark etmez. Kuzey olsun, neresi olursa olsun’ diyor. Ve Kuzey’de her yere aynı kararlılık duygusuyla yaklaşıyor."

BİRÇOK GÜZEL ANI BESTA'DA YAŞADI

Gerilla Delil'in düzenlemesinin Botan’a yapıldığını belirten silah arkadaşı konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Botan sahası içinde ise Besta’ya gönderiliyor. En çok zorlandığı noktalardan birisi Kürtçeyi bilmiyor olmasıydı. Ailenin Zaza olmasından dolayı Kurmanci lehçesini bilmiyordu. İlişkilerde çok zorlanıyordu. Zazaca'yı da bilmiyordu. Bilseydi daha çabuk Kurmanci öğrenebilirdi. Onu 2003 yazında Besta’da gördüğümde kendini artık Kürtçe normal ifade edebiliyordu. Nasıl öğrenebildiğini sorduğumda gülüyor ve üç yıl Kürtlüğün merkezi olan Botan dağlarında gerillacılık yaptığını söylüyordu.

Birçok yönden Besta onun için PKK’de ilkler diyarıydı. Birçok güzel anılarını Besta’da yaşıyor. Delil arkadaş 2004 sonbaharında eğitime gitti. Bir devre eğitim gördükten sonra Dersim’e gitmek istedi. Önerisi örgüt tarafından kabul edildi ve 2005 yılı yazında Dersim’e geçti. Botan’dan aldığı güçle Dersim’de gerillacılık yapmanın ayrı bir coşku ve heyecanını yaşadığını söylüyordu. Çoktandır istediği amaca ulaşmanın verdiği coşku ve moralle Dersim’e gitti. O 2007 yılında Dersim’de ölümsüzler kervanına katıldı.

2007 yılında annesinin verdiği emeklere en üst devrimcilikten özgürlüğe selam duruşuyla cevap verdi. O 2007 yılında çağdaş Seyid Rıza militanı olarak zafer yıldızı oldu annesinin alnında. Kısa ama uzun ömürlere sığmayacak kadar bir anlamlı yaşamın sahibi oldu. O Medenilerle özgürlük halayına durdu. Dersim topraklarında yeni yaşamlara kök hücre oldu. Cana can kattı. Edebiyatlara sığmayacak yeni duygulara su serpti. O Dersim’de doğan, Botan’da büyüyen ve Dersim’de ölümsüzleşen Şehit Delil Erzincan yoldaştı."