Armanc: Heval Nuri Rêber Apo'nun çizgisini esas alıyordu

Türk devletinin saldırısı sonucu şehit düşen Nuri Yekta'yı anan HPG Merkez Karargah Komutanlarından Haki Armanc, "Heval Nuri tüm mücadele alanlarında Rêber Apo ve parti çizgisini esas alıyordu" dedi.

HPG Merkez Karargah Komutanlarından Haki Armanc, Türk devletinin taktik nükleer bomba saldırısı sonucu 3 Haziran 2022'de Metina'da şehit düşen Metina Eyalet Komutanlığı Üyesi ve Girê Hakkâri cephesi direnişinin komutanı Nuri Yekta'yı (Cevat Etarek) andı.  

Komutan Nuri Yekta'nın Rojhilat'ın Mahabad şehrinden olduğunu söyleyen Haki Armanc, "Heval Nuri Mahabad'lı ama Urmiye'de büyüyor ve okula gidiyor. Nuri hevalın hem ailesi, hem de çevresi yurtseverdir. Kürtlük bilincine sahip Soran bölgesinde yaşıyorlar. 1999 yılında Rêber Apo'ya yönelik uluslararsı komploda Rojhilat halkının tutumunu herkes biliyor. Halkımız o süreçte Rojhilat'ın tüm şehirlerinde ayaklanmıştı. Yüzlerce Kürt genci gerilla saflarına katılmıştı. Heval Nuri de bu süreçte partiyi ve Önderliği daha fazla tanıyor. Kürdistan Özgürlük Hareketi daha dikkatini çekiyor ve 2000 yılının sonuna doğru gerilla saflarına katılıyor. 2004 yılına kadar Kandil'de kalıyor. 2003 yılında Komalên Ciwan çalışmalarına katılıyor.

Heval Nuri'nin Kandil'de kaldığı süreçte hareketimizin tarihinde karmaşanın olduğu bir dönemdi. Hem uluslararası güçlerin saldırıları, hem bölgedeki güçlerin hareketimizi etkisizleştirme planları devredeydi. Özellikle tasfiyeciler Rojhilat ve Başur'da örgütlenmişlerdi. Kadrolar üzerinde olumsuz etki yaratmayı amaçlıyorlardı. Heval Nuri o süreçte merkezde çalışmalar yürütüyordu ve tasfiyecilere karşı net bir tutum sergiliyordu. Komalên Ciwan da tasfiyeciliğe karşı net bir duruş sergilemişti. Heval Nuri tüm mücadele alanlarında Rêber Apo ve parti çizgisini esas alıyordu. Tasfiyecilerin oyununa gelmedi" dedi.

ROJAVA'DA YÜZLERCE GENCİ ÖRGÜTLEDİ

Şehit Nuri Yekta'nın 2004 yılında Rojava'ya geçtiğini sözlerine ekleyen HPG Merkez Karargah Komutanlarından Haki Armanc, devamla şunları belirtti: "Heval Nuri Komalên Ciwan çalışanı olarak Rojava'da uzun bir süre sorumluluk alıyor, çalışmalara aktif bir şekilde katılıyor. Özellikle 12 Mart 2004 yılındaki Qamişlo Serhildanında öncü bir rol oynuyor. Hatta o dönem Suriye Baas Rejiminin de dikkatini çekiyor ve heval Nuri'yi tutuklamak için de çok uğraşıyorlar. Fakat heval Nuri hem kendini savunuyor, hem de o zorlu koşullarda yüzlerce genci örgütlüyor ve serhildanlara öncülük ediyor. Rojava'da çok büyük emekleri oldu. O dönem hareketimizin yönetiminden heval Şilan Kobanê de Rojava'dadır. Bir süre heval Nuri ile birlikte kalıyorlar daha sonra Nuri yoldaş Halep'e geçiyor.

Halep'te üst düzeyde çalışmalar yürüten Nuri heval hem Kürt gençlerini örgütlüyor, hem de Arap gençleri ile de ilişkiler kuruyor. Bu alanda da tasfiyeci güçlere karşı Apocu çizgide çok güçlü mücadele ediyor. Halep'te yürüttüğü çalışmalar sırasında 2005 yılında Rejim güçleri tarafından tutuklanıyor. 7 buçuk yıl cezaevinde kalıyor. Cezaevi sürecinde de Kemallerin, Hayrilerin, Sakinlerin çizgisini temsil ediyor. Rejim heval Nuri üzerinde çok fazla işkence, baskı ve zulüm uyguluyor. Fakat heval Nuri boyun eğmiyor ve Apocu çizgide büyük bir direniş sergiliyor. Yıllarca tutsakları örgütlüyor, Rêber Apo ve hareketi tanıtıyor. Cezaevinde de devrim çalışmaları yürütüyor. Zaten aynı zindanda kalan tutsaklar çıktıktan sonra ya gerilla saflarına katılıyordu, ya da yurtsever oluyorlardı. 7 buçuk yıllık zindan pratiğinde de verdiği emeklerle çok önemli sonuçlar aldı."

DAİŞ ÇETELERİNE KARŞI SAVAŞTI

7 buçuk yılın ardından cezaevinden çıkan şehit Nuri Yekta'nın Mazlum Doğan Akademisi'nde eğitim gördüğünü ve daha sonra Rojava halkını da tanıdığı için tekrar Rojava'ya görevlendirildiğini belirten Haki Armanc, "Heval Nuri Rojava Devrimi olduğunda orada çalışma yürütüyor. Onlarca hamleye katılıyor, birçok alanda hem DAİŞ çetelerine, hem de Türk devletinin eğittiği çetelere karşı savaşıyor ve çok başarılı pratiklere imza atıyor. Heval Nuri Rojava'da çalışma yürüttüğü süreçte de devrimde öncü bir rol oynadı. Zaten daha önce de Rojava'da kalmıştı.

Daha sonra tekrar Medya Savunma Alanlarına geldi ve Haki Karer Akademisi'nde eğitim gördü. Eğitimin ardından Metina Eyalet Komutanı olarak görevlendirildi. Türk devleti Güney'e yönelik işgal alanlarını daha da genişletmek için Metina'ya yönelik saldırılar başlatmıştı. Girê Hakkari de Metina bölgesinin en stratejik alanıydı. Bundan dolayı heval Nuri o alana görevlendirildi. Şehit düşene kadar da Girê Hakkari'de kaldı. 2021 yılının bahar ayında Girê Hakkari'ye gitmişti. Orada kaldığı süreçte yarattığı değerler ve yürüttüğü mücadele asla unutulmayacaktır. Tarihe altın harflerle yazılacak bir direniş sergiledi.

Girê Hakkari'ye ulaştığında hemen harekete geçerek her anlamda aktif bir şekilde çalışma yürüttü. Girê Hakkari yüksek bir yerdedir, kış erken geliyor geç gidiyor. Diğer alanlara göre daha zorlu koşullara sahiptir ama buna rağmen heval Nuri, sürekli canla başla çalıştı. Nerede bir eksiklik varsa gidermek için büyük çaba harcadı. Türk devletinin saldırılarına karşı 60 gün boyunca nefes nefese devam eden direnişte heval Nuri'nin emeği çok fazlaydı" diye konuştu.

KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN YAŞAMINI ADADI

Nuri Yekta'nın yoldaşları ile birlikte gerilla yaşamının her alanında yer aldığını vurgulayan HPG Merkez Karargah Komutanlarından Haki Armanc, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Türk devleti Medya Savunma Alanlarına saldırı başlattığında heval Nuri, yaşananları anlık olarak merkeze bildiriyordu. Rahat, soğukkanlı, umutlu konuşmalarını asla unutamayız, düşmanın gelip Medya Savunma Alanlarında yenilgiye uğrayacağına inanıyordu. Bunu yoldaşlarıyla da paylaşıyordu. Düşmanın geri dönüşünün olmayacağını söylüyordu. Düşman Şehit Akif bölgesine geldiğinde tarihi boyunca unutamayacağı büyük bir darbe yedi. 29 Mayıs'taki bu eylemi heval Nuri yapmıştı. Düşmanı tuzağa düşürüyor ve daha sonra eylemi yapıyor heval Nuri. Eylemin hem planlamasını, hem de kordinesini yapıyor. Düşman o eylemde birçok kayıp veriyor ve kaçıyor. Düşman orada çok korktu ve Girê Hakkari alanına gelmeye korkuyordu. Siyabend, Amara yoldaşlar öncülüğünde düşmana çok büyük darbeler vuruldu.

Heval Nuri'nin yanında kalan arkadaşlar anlatıyor, düşmanın vahşi saldırılarına, kimyasal saldırılarına karşı heval Nuri'nin çok soğukkanlı olduğunu, gece gündüz nöbet tuttuğunu belirtiyorlar. Yaşamının son anına kadar yoldaşlarıyla birlikte mücadele ediyor. Şehit düşmeden önce arkadaşları dinleniyor ona da, 'gitme düşman zaten yer yer saldırılarda bulunuyor' diyor. Fakat heval de Nuri, 'Tünelin ucuna gidip düşmanı kontrol edeyim, zayıf noktasını bulursak eylem yaparız' diyor. Düşman da o sırada kimyasal silahlarla büyük bir saldırı yapıyor ve heval Nuri bu şekilde şehit düşüyor. Heval Nuri'nin tüm yoldaşları üzerinde çok büyük etkisi vardı. Şehadeti ile çok büyük bir acı ve kayıp yaşadık. Fakat heval Nuri'nin mücadele tarihinde bize bıraktığı kutsal değerlerle gurur duyuyoruz. Yoldaşları olarak anısına sonuna kadar bağlı kalacağız.

Direnişini ve mücadelesinin her zaman örnek alacağız. İnanıyorum ki halkımız da, özellikle ailesi de böyle bir yaklaşım gösterecektir. Büyük bir kayıp bizim için ama yoldaşları, ailesi ve Kürt halkı olarak onunla gurur duymalıyız. Hiçbir zaman kendisi için birşey istemedi, Kürt halkının, bölge halkının özgürlüğü için tüm yaşamını seferber etti. Halkımızın da böyle yaklaşacağını ve heval Nuri'nin fedakar, kahramanca, öncü duruşuna layık bir katılım sağlayacağına inanıyoruz. Bir kez daha heval Nuri şahsında tüm devrim şehitlerini bir kez daha anıyor, anılarını özgür bir ülkede yaşatacağımızın sözünü yineliyorum."