Amed’de ortak açıklama: Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun

Tüm engellemelere rağmen yapılan yürüyüşte konuşan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizîrî, “Ortak yaşam isteniyorsa Kürt dili önündeki engeller kaldırılmalı, Kürt dili resmi ve eğitim dili olmalıdır" dedi.

Siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu öncülüğünde Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yapılmak istenen yürüyüş ve açıklama, polis engelline rağmen gerçekleşti.

Amed merkez Bağlar ilçesi Bayramoğlu Mahallesi’nden yine aynı ilçede bulunan Koşuyolu Parkı’na gerçekleştirilmek istenen yürüyüşün güzergahı polis tarafından kapatıldı.

Polisin engellemelerine karşı kitle sık sık "Bê ziman jiyan nabe" sloganı attı. “Zimaneke azad jiyaneke azad", "15 gulanê roja cejna zimanê kurdî pîroz be" dövizleri, "Bila zimanê Kurdî bibe zimanê fermî û perwerdehiyê" pankartı açıldı.  Avedik Parkı’na kadar yapılan yürüyüşün ardından ortak açıklama yapıldı. 

 ‘BU DEVLET KÜRTLERDEN ÖZÜR DİLEYECEK’

 Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Rıfat Ronî, dilin yasaklanmasıyla farklı bir yaklaşımın söz konusu olduğunu belirtti.

Ronî, "Bizler bir gün bu halkın ve toplumun özlediği barış resmini oluşturmak istiyoruz, barış içinde yaşamak istiyoruz. Dünyada bir sürü sorun yaşanmaktadır. Almanya'da Berlin Duvarı halkları ayırıyordu. Başka ülkelerde benzer uygulama ve yasaklar söz konusuydu. Aborjin halkı Avustralya halkı tarafından 100 yıldır ayrımcı politikalara uğradı. Avustralya devleti Aborjinlerden en sonunda özür diledi. Bu devlet de elbet Kürt halkından özür dileyecek" ifadelerini kullandı.

HAWAR’DAN DİLE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

 Ortak açıklamayı yapan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, bugün burada bayramı kutlamak için bir araya geldiklerini söyledi. Yapmak istedikleri yürüyüşün engellenmesini kınayan Cizîrî, Hawar Dergisi’nin ilk sayısının çıktığı günün Kürt Dil Bayramı olarak kabul edildiğini hatırlattı. 1932 yılında Celadet Ali Bedirxan tarafından çıkarılan Hawar Dergisi’nin ilk sayısından kesitler okuyan Cizîrî, Bedirxan’ın bu Hawar’ın bu sayısında Kürtlere dillerine sahip çıkma çağrısı yaptığını vurguladı.

 ‘KÜRT DİLİ RESMİ VE EĞİTİM DİLİ OLSUN’

99 yıldır süren baskı ve asimilasyon politikalarının Kürt dili ve kültürü üzerinde sürdüğünü belirten Cizîrî, "Bu inkar siyaseti büyük bir ayrımın ve savaşın nedeni olmuştur. Ortak yaşam isteniyorsa Kürt dili önündeki engeller kaldırılmalı, Kürt dili resmi ve eğitim dili olmalıdır" dedi. Evde, sokakta, pazarda tüm yaşam alanlarında halkın Kürtçe konuşmasını istediklerini söyleyen Cizîrî, herkesin 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutladı. 

 MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ise, engellemelere değindi. Kan, "Saldırılara karşı Kürt halkı dilinin, kimliğinin mücadelesini büyütecektir" dedi. Kan, yarın yapacakları final konserini ise Amedspor'un Tarsus İdman Yurdu ile oynayacağı Play-off mücadelesi nedeniyle 17 Mayıs tarihine ertelediklerini söyledi. 

Açıklama atılan "Bê Ziman Jiyan nabe" sloganlarının ardından son buldu.