AKP’nin Hakkari’ye savaş yatırımı

AKP hükümeti 18 yıllık iktidarında Hakkari halkına 2 yeni cezaevi, 25 HES ve baraj, 300 karakol ve kalekol yaptı.

AKP-MHP iktidarı Hakkari’de 'güvenlik' gerekçesiyle yaptığı baraj ve HES’lerle doğayı katletmeye devam ederken, 2020 yılında da 2 yeni cezaevi faaliyete geçirecek. Hakkari’de son bir ay içinde 3 yeni barajın bitirildiği öğrenildi. Yapılan baraj ve HES’lerin rant ve güvenlik amacıyla yapıldığı ortaya çıktı. 200 bin nüfuslu Hakkari’de bir cezaevi olmasına rağmen, bu yıl içinde 2 yeni cezaevi açılacak olması tepkilere neden oldu.

Devletin sıkıyönetimle yönettiği Hakkari’de hemen hemen her ailenin en az bir ferdi cezaevinde. Demokrasinin ve insan haklarının askıya alındığı kentte, işsizlik ve yoksulluk had safhada. Devletin tüm baskılarına rağmen, Hakkari halkı bu güne kadar geri adım atmadı. Hakkari halkının boyun eğmeyen duruşu nedeniyle başta Hakkari merkez olmak üzere tüm ilçelerin merkezleri, vadileri ve yaylarında yüzlerce karakol ve kalekol yapılmış durumda. Bununla da yetinmeyen Türk devleti, güvenlik amacıyla hemen hemen tüm derelerin üzerinde barajlar ve HES’ler yaptı. Yapılan barajlar ile HES’lerle hem doğal katlediliyor hem de halkı zorla göç ettiriyor.

HALKA CEZAEVİ VE KALEKOL, DOĞAYA HES

Hakkari coğrafyasında bulunan dağlara ve tepelere karakol ve kalekol yapan AKP, hükümeti 18 yıllık derelerin üzerinde HES ve barajlar yaparak, vadileri sularlar doldurdu, doğayı katletti. AKP-MHP iktidarı Hakkari halkına bu güne kadar 2 yeni cezaevi, 25 HES ve baraj, 300 karakol ve kalekol yaptı. Özellikle Zap Suyunun aktığı Zap Vadisinde birçok HES ve baraj yapıldı. Zap Suyu üzerinde yapılan HES’ler nedeniyle, Zap Vadisi büyük bölümü nün kurumasına neden oldu, doğal yaşam yok oldu.

HAKKARİ COĞRAFYASI RANTIN VE SAVAŞIN MERKEZİ HALİNE GELDİ

Hakkari iline 2 yeni cezaevinin yapılması ve doğanın HES, baraj ve kalekollarla tahrip edilmesine Hakkari halkında tepki geldi. Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir vatandaş, devletin Hakkari coğrafyasını rantın ve savaşın merkezi haline getirdiğini söyledi. Devletin, Hakkari doğasının sömürdüğünü ve halkı esir almaya çalıştığını dile getiren vatandaş, bu tür özel savaş aygıtlarıyla Hakkari halkının boyun eğmeyeceğini vurguladı.