Aileler adliye önünde: Tutsaklara işkence derinleşiyor

Tutsak yakınları Diyarbakır Adliyesi önünde buluşarak, "Tutsaklara işkenceyi derinleştiriyorlar" dedi.

Hasta ve infazları yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin Amed'de başlattığı Adalet Nöbeti 345'inci gününde Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti. Eyleme Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 78'liler Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker katıldı.
Tutsakların mahkemelere getirilip götürüldüğü sürede çeşitli cezalarla karşılaştıklarını belirten hasta tutsak Hamdusena Ada’nın kardeşi Raşahat Ada, hücre ve disiplin cezalarının sıradanlaştığını söyledi. Ada, "Cezası biten tutukluların infazları yakılarak işkenceyi daha da derinleştiriyorlar. Biz bugün Diyarbakır Adliyesi önünde bütün tutukluların özgür olmasını talep ediyoruz. Tutuklulara defalarca üst üste disiplin ve tekli hücre cezalarının verildiğini ve bu durumu kabul etmediklerini" dedi.

SESSİZLİĞE TEPKİ

Ada, "Adalet Bakanı’na ve siyasi partilere hasta tutukluların durumlarının üzerinde durması için defalarca konuştuk. Söz verdiler, tutukluların durumunu Meclis’e taşıyacağız diye. Hasta tutukluların durumu gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Aralarında, kanser, böbrek hastası, alzheimer hastası olup ihtiyaçlarını göremeyenler var. Bunca soruna rağmen kimseden adalet sesi çıkmıyor. Fakat biz bu durumun üzerinde durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Ada, şöyle devam etti: "Tutuklu çocuklarını görmeden yaşamını yitiren anne ve babalar var. Onlara hasret bir şekilde gidiyorlar. Aramızda babasını hiç görmeden vefat eden ve yıllarca babasına hasret kalan kişiler var. Çocuklarımızın infazları yakılmasın. Tek damla kanımız kalıncaya kadar zindanlardaki durumu her alanda haykıracağız ve tutukluların mücadelelerine güç vereceğiz. Esrar, eroin ve taciz gibi suçları işleyen kişiler serbest bırakılırken, toprağı için, şerefi için mücadele edenler cezaevlerinde tutuluyor. Bugün adliye önünde bir kez daha 'Bijî berxwedana zindanan' diyoruz."

Hasta tutsak yakını İnci Güler, "Bugün burada tek taleple toplandık. Neredeyse bir yılımız dolacak, taleplerimiz hâlâ yerine getirilmedi. Ağır hasta tutuklular için özgürlük talep ediyoruz. Biz insaniyetin peşindeyiz, hasta tutukluların mücadelesinin izindeyiz. Devletten sadece insanı bir talepte bulunuyoruz" dedi.

Eylem, “Bijî berxwedana zindana” ve “Hak hukuk adalet” sloganlarıyla son buldu.